Евелина Славкова: Северна Македония е сериозна червена линия между "Продължаваме промяната" и БСП (ВИДЕО)

24356
Евелина Славкова: Северна Македония е сериозна червена линия между "Продължаваме промяната" и БСП (ВИДЕО)
Снимка: Студио Actualno

Очаквам да бъде съставен кабинет. От "Продължаваме промяната" не могат да си позволят да не съставят. Особено в контекста на това, че държавата е изправена пред здравна и икономическа криза.

Четирипартийна коалиция обаче е много тежка ситуация. Всеки има червени линии, които не може да премине. Например от "Продължаваме промяната" изглеждат склонни да бъде допусната Северна Македония в ЕС от българска страна. Как БСП ще обясни това на своя електорат? Има теми, които са много горещ картоф, но някакси трябва да бъдат договорени. Това заяви в предаването Студио Actualno Евелина Славкова, социолог и съосновател на изследователския център "Тренд".

Ето какво каза тя по другите важни теми от политическия живот:

Ниската изборна активност

В неделя имахме най-ниската активност от демократичните промени насам, което е тъжно и тревожно. Причините са няколко. Първата е, че на част от хората им омръзна да ходят на избори. Друга причина е пандемията, която изплаши някои избиратели. Третата причина, която може да се открои, е липсата на партия или човек, в която хората се разпознават. Следващата причина е, че част от българското общество смята, че гласът им няма значение. Цялата тази комбинация от фактори оказа влияние за ниската изборна активност. Тя може да бъде още по-ниска на следващите избори. Може в един момент да осъмнем след избори с избирателна активност от 15-20%. Как ще бъдат признати тези избори? Те могат да бъдат оспорени от всяка една политическа партия, която не е удовлетворена от резултатите. Как обществото ще вярва на тези институции, когато то не е дало гласа си за тях и не ги е подкрепило в техните планове за държавно управление. Въпреки факта, че имаше нова политическа сила, хората не бяха достатъчно мотивирани да гласуват.

Причините за успеха на "Продължаваме промяната"

Най-важният фактор е, че те успяха да мобилизират т.нар. протестно ядро, което беше разпределено между "Има такъв народ", Демократична България и формацията около Мая Манолова. Това е известният като волативен електорат, който може на тези избори да гласува да една партия, а на следващите за друга политическа сила. Именно той обърна ситуацията и доведе до този резултат. Те звучаха по-убедително, че могат да се справят с проблемите в държавата. Не знам обаче дали хората не гласуваха за тях, и защото видяха фактора, който може да състави правителство и да победи Бойко Борисов. Понеже тази протестна вълна беше създадена именно на тази база. Това ще стане ясно в бъдеще, защото тук говорим за много "мек електорат", защото той много лесно може да се разочарова. Другата причина за успеха на "ПП" е, че те започнаха много рано своята предизборна кампания. В качеството си на служебни министри Кирил Петков и Асен Василев имаха възможност да представям своята работа в публичното пространство.

За неуспешните прогнози на социолозите

Тук бих подходила дори с извинение към вашата аудитория. Няма нито една социологическа агенция в страната, която би искала да обърка резултатите, когато говорим за публични данни. Негативите, които търпим, са много по-сериозни от осмиването във Фейсбук. Това е удар върху качеството и методологията на социологията като цяло. Чета коментари "вие давате на едни, защото сте купени". Не е така, защото никой не иска да бъде ощетен, понеже утре няма да идват клиенти при него заради сбъркани резултати. Още при първите ни проучвания установихме сериозна подкрепа за Кирил Петков и Асен Василев. Електоратът, който излезе да гласува за "Продължаваме промяната" в изследванията, че няма да отидат до урните. 20 % от хората са решили за кого да гласуват в рамките на последната седмица, а част от тях са го решили дори докато са стояли пред урните. Това ние няма как да го хванем през нашите инструменти. Тук започва разговорът с нашите колеги от другите агенции какви други инструменти могат да бъдат включени, така че да бъдат хванати тези нагласи.

Успехът на "Възраждане"

Една от причините за успеха на партията е оголеното националистическо поле. ВМРО са с изключително нисък резултат, като прегръдката на ГЕРБ беше задушаваща за тях. Втората причина е радикалното говорене по теми, които в момента са изключително популярни. Една от тези теми са ваксините.

Големите губещи от изборите

На тези избори имаме малко победители и много губещи. През септември месец ние публикувахме едно проучване, в което образно попитахме кой е виновен, че не е съставено правителство. Над 70% от хората казаха, че това е "Има такъв народ". Как от партията биха могли да очакват след такава ситуация българският народ отново да им гласува доверие. От екзитпола установихме, че 40% от гласувалите за ИТН пред юли са се пренасочили към "Продължаваме промяната". Същото се отнася и за 40% от хората, които са гласували за Демократична България. Това се е случило и при 35% от хората, които преди това са подкрепили формацията около Мая Манолова. Тези партии загубиха, защото не съумяха да съставят кабинет и се появи друга политическа формация, която звучеше много по-убедително.

Цялото интервю чуйте във видеото:

Интервю на Тодор Беленски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...