Гласуваме на венецуелски машини, изхвърлени от Европа

14741
Гласуваме на венецуелски машини, изхвърлени от Европа
Снимка: actualno.com/Ива Иванова

Ще има ли машинно гласуване у нас някога, какви са предизвикателствата пред това и как се избира изпълнител на обществена поръчка за наемане на нужната техника? По тези и други въпроси Actualno.com разговаря с инж. Александър Чобанов, чиято фирма се яви с оферта на обявената от Централната избирателна комисия (ЦИК) обществена поръчка за наемане на 3000 машини с инсталиран софтуер за електронно машинно гласуване, чиято стойност е 7,5 млн. лв. без ДДС.

Г-н Чобанов, на 18-ти април в ЦИК се проведоха преговорите за наемане на машини за гласуване, но все още няма публикуван протокол. Как минаха те?

Новината не е никак добра за България. Българите ще гласуваме на венецуелските машини "Смартматик", минали през Холандия. Двете фирми освен нас - "Сиела норма" и "Лекс БГ" - които се явиха на конкурса, предложиха една и съща машина. А това са машините, които в Европа отказват да ги ползват, след провалите в изборите в Холандия, Белгия и не знам още къде по Европа. Това са машините, които се поддават на хакерски атаки, на зловреден софтуер и които ги смачкаха с валяк. Имаше такова видео в Холандия. Така че това евентуалният изход от преговорите.

А Вие какво предлагахте?

Българските машини, които са готови за изборите и единствено чакахме да дадем старт за производство, имат авторски софтуер, писан от българи. Ние гарантираме, че няма никакъв зловреден софтуер. Предложихме даже да отворим нашия софтуер, да е "open source". Това означава да го покажем на света и всеки, който разбира, да установи, че няма лоши "бръмбари". По този начин се гарантира сигурността на машината. Но "Информационно обслужване", които бяха консултанти, и лично г-н Александър Танев - техен представител, са изработили едни изисквания, които бяха публикувани на 10-ти април, преди 7-8 дена. И сега искаха да видят машините с включените изисквания, което е абсолютно невъзможно. Заявих, че Бил Гейтс да дойде с негови 100 човека, няма да е в състояние да изработи от 10-ти до 18-ти април машини с тези изисквания и за тестване на софтуера, който изисква поне 20 програмисти да работят в продължение на три месеца. Това сътвори "Информационно обслужване" и смятаме, че това е компания, която обслужва "Смартматик".

ЦИК обяви поръчка за машините за гласуване, ще са под наем

Централната избирателна комисия пусна обществената поръчка за доставка на 3000 машини за гласуване на европейските избори на 26 май. Сп...

Тежки обвинения отправяте?

Не само тежки обвинения отправяме, а чакаме да излезе решението и ще подадем в Административния съд жалба, защото това не може да продължава. Тези лобистки истории в такъв деликатен момент - избори, са недопустими. Първо, не казаха кой е направил тези изисквания. Искам да изразя възхищението си от комисията, която работеше по избора на тези машини, с председател Ерхан Чаушев. Тези хора изразиха страхотно съжаление, че българската машина трябва да бъде отхвърлена, но консултантът от "Информационно обслужване" (бел. ред. - ръководител на фирмата е известният особено по сутрешните телевизионни блокове проф. Михаил Константинов) настояваше само по техните спецификации да се работи. Ние предложихме алтернативен софтуер. Предложихме много по-голяма сигурност. Но дадените параметри са измислени, за да бъде елиминирана българската машина. Нямаме друго обяснение.

А как ще коментирате техническите изисквания за софтуера, подлежащ ли е на хакерски атаки?

Абсолютно! Изисква се софтуер, който е три пъти по-дълъг от софтуера на машината, за да правят тестове с него. Ако дойдат грамотни хора от "Майкрософт", за да правят тези тестове, им трябват минимум три месеца да пишат софтуер, който да тества този софтуер. Това е абсурдно. Второто абсурдно изискване е за криптиране на всички процедури, които трябва да изпълни вграденият софтуер. Ще дам един пример, за да бъда разбран. Колкото повече софтуер има в областта на криптирането, толкова машините не стават по-сигурни - нито от гледна точка на хакерски атаки, нито на използването. Боингите летят от над 50 г. Сега ги напълниха със софтуер и те започнаха да падат. Някой ще каже: "Много елементарен пример". Напротив, това е доказателство, че софтуерите помагат, но с тяхната необходимост. Когато едни устройства като машините за гласуване се пренаситят, ще стане като с винетките. Предполагам, че там също има участие на хора, недостатъчно грамотни. Ние предложихме алтернативни процедури, които гарантират на 100% сигурността на вота, но "Информационно обслужване" в лицето на Александър Танев не искаше да ни чуе.

Какво имате предвид?

Производителят на машините за гласуване заплаши, че ще се откаже от процедурата

Производителят на машините за гласуване Александър Чобанов от консорциума "Математици, информатици, роботици без граници", определен в...

В дадения ни протокол не е записано нито едно от нашите предложения. А ние патентоваме в момента сейф вътре в машината, който да пази изборните резултати на хартия. Това го няма никъде в света. Ние го измислихме заради българските трудности в условията на гласуване. И това го правим с акад. Воденичаров, който е един от колосите в българската наука. След преговорите имаше протокол, в който няма думичка по този сейф. Станев единствено питаше по неговите параметри, които са абсолютно вредни. Имаме становище на хора, които се занимават с криптиране на документации и работят за една от най-големите държавни институции на САЩ. Те ни написаха ужасяващо мнение. В заключението им се твърди, че ако се приложи този софтуер, който е публикуван в документацията, машините ще бъдат несигурни и вредни за използване.

А как приемате факта, че двама конкуренти в поръчка, каквито са "Лекс БГ" и "Сиела Норма", се явяват с един и същ договорен партньор - "Смартматик"?

Не искам да говоря лошо за тези две фирми, познавам ги и мнението ми за тях е добро. Предполагам, че има тактика - ако не спечели единият, да спечели другият. Едната даже беше дала много по-висока цена, за да спечели другата. За пореден път влизаме от скандал в скандал. Не мога да разбера докога в България ще се допуска въздействие върху такива много деликатни въпроси от монополиста "Информационно обслужване". Тя според мен е вредна за България. Където и да погледнете, навсякъде е "Информационно обслужване". Тези спецификации, измислени от тях, дори начинаещ програмист да ги погледне, вижда, че е абсурдно за изпълнение. Нас ни отхвърли не комисията, а Александър Станев. Той пишеше протокола. Аз не мога да разбера как един консултант може да пише протокола във връзка с нашето участие пред ЦИК. Абсурд след абсурд.

Вие подписахте ли го?

Сега правя възражение върху моя подпис и искам да го оттегля, защото нямах възможност даже да го прочета. Чакахме цял ден от 10 часа сутринта, ние бяхме втори и приключихме към 21 часа вечерта, а протоколът беше сбъркан, че сме били първи. Искахме да го коригираме. Комисията се разбърза и аз го подписах, за да не спирам процеса, защото осъзнавам, че България трябва да има машини. И съм съгласен, ако беше някоя друга машина, не "Смартматик", бих я подкрепил. България трябва да си направи харакири с тази машина. И се учудвам, че сериозни фирми като "Сиела Норма" излизат с тях. Вярно, те бяха докарали 500 машини за президентския вот. Търсихме протокола за резултатите от гласуването чрез тях, не можахме да го намерим. Те предлагат същата машина и сега. Появи се и фирма "Лекс БГ", също свързана със "Сиела Норма", защото едната прави сборниците със закони, а законите им идват от другата. Аз предполагам, че добронамерено са тръгнали в това участие. Ако беше американска машина, бих го приел. Но в момента цялата ми същност се бунтува, защото елиминираха българската машина за гласуване, защото тя можеше да гарантира изборите. И още повече с хартиения финален протокол, който никой не може да промени - нито в РИК, нито в ЦИК, така се заковават резултатите. Но това не се хареса. По този начин "Информационно обслужване" обслужи да нямаме истинските резултати от изборите.

Производителят на машините за гласуване заплаши, че ще се откаже от процедурата

Производителят на машините за гласуване Александър Чобанов от консорциума "Математици, информатици, роботици без граници", определен в...

Инж. Александър Чобанов е с създател на Национално училище по роботика "НУР БЪЛГАРИЯ" и председател на управителния съвет на научно сдружение в обществена полза „Математици, информатици и роботици без граници".

Фирмата му „Българските машини за гласуване“ ЕООД се яви с оферта на обявената от ЦИК обществена поръчка за наемане на 3000 машини с инсталиран софтуер за електронно машинно гласуване, чиято стойност е 7,5 млн. лв. без ДДС.

Другите две фирми, участници в надпреварата да осигурят машините, са „Лекс БГ“ ЕАД и „Сиела Норма“ АД. Интересен факт е, че в качеството им на конкуренти те представят Единен европейски документ за обществени поръчки (ЕЕДОП) за сключен предварителен договор за представяне на ресурси от една и съща компания – „Смартматик Интернешънъл Холдинг Б.В.“, ситуирана в Холандия. Разликата между тях е в това, че „Сиела Норма“ има и предварителен договор с „Контракс“ АД.

Офертата на „Българските машини за гласуване“ ЕООД е била отхвърлена. Така на финалната права са две компании, конкуриращи се машините на един производител. Единствен критерий за избора е най-ниска цена.

Интервю на Анита Чолакова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю