Гласът на младите в политиката: Искра Михайлова от "Възраждане" (ВИДЕО)

30110
Гласът на младите в политиката: Искра Михайлова от "Възраждане" (ВИДЕО)
Снимка: Личен профил във фейсбук

В Студио Actualno стартираме нова рубрика "Гласът на младите в политиката", в която да дадем възможност на свежи кадри от всяка партия да изкажат своите идеи, въжделения и каузи за политиката и мястото си в нея. Ще има някои общи въпроси към всички представители на партия, както и някои конкретни, зависещи от експертизата на конкретния кандидат.

Първият ни гост в новата рубрика е представителката на Възраждане Искра Михайлова. Тя набра популярност като общински съветник в Стара Загора и председател на групата в града. Има опит и в частния бизнес.

Влизането й в политиката и нейните лични каузи

Влязох в политиката, защото се чувствах непредставена и не виждах алтернатива за кого да гласувам. Тогава един мой приятел, който е юрист, посочи партия "Възраждане". Първоначално не я възприех съвсем насериозно, защото тогава имаше само две-три структури и започнахме да я подпомагаме като граждани. Убедих се, че партията се прави от граждани за граждани след третата среща, тъй като първата не ми беше достатъчна.

Преди да харесам идеологията на "Възраждане", харесах начина, по който партията е формирана. Това, че нещата се движат отдолу нагоре и всеки, който се включи, има право на мнение и своя собствена кауза. Аз влязох с моите - неща, които съм се опитвала да променям като гражданин, но накрая съм си блъскала главата в администрация и политическа система и стигнах до извода, че каквото и да се прави на парче, политиката се занимава твърде много с нас и не можем да си позволим ние да не се занимаваме с нея.

Личните ми каузи са свързани са с екологията и прозрачността. Част от тях успях да отстоя като общински съветник в Стара Загора, от които съм много горда. Те са първата крачка, но с каквото и да тръгне да се занимава един човек, в крайна сметка се стига дотам, че важните решения ги взема някой, който не се вслушва в гласа на гражданите.

Инициативите в ролята на общински съветник

Първото нещо, с което се захванах, беше прозрачността. Причината е, че това беше огромен проблем по времето, когато се занимавах с граждански инициативи. Когато гласуването в съветите е анонимно, много трудно можеш да намериш точния човек, към когото да се обърнеш за конкретната кауза. Затова и първото ми предложение в Общински съвет беше да се публикува вота на всеки общински съветник. Срещнах огромни проблеми с това и сериозен отпор, но ваши колеги журналисти в нашия град ме подкрепиха и поеха отговорността да говорят с всеки общински съветник. Така съветниците трябваше да обяснят защо са против гражданите да виждат какво гласуват. Това обърна нещата, въпреки големия отпор на управляващата партия ГЕРБ в Стара Загора. Накрая това мина, тъй като и гражданите се намесиха. Тук е моментът да се отчете важността на гражданското участие.

Друг много важен успех беше, че заловихме през общините Стара Загора и Казанлък, опит за даване на концесия за добив на злато в 154 000 квадратни метра гора. Там също беше много ожесточена битка. Включиха се също хора от различни политически организации и граждани. Постигнахме доста бърза победа, която в България няма прецедент. Много навреме хванахме нещата, благодарение на нашия председател в Казанлък. Нашата община наруши закона и не публикува това обявление, въпреки че Стара Загора беше най-малко засегната от петте общини, всъщност в нашия град дойде решението.

Какво отличава "Възраждане" от останалите партии?

Начина на организация и функциониране на самата партия. В голямата част от политическите партии в страната, финансови и корпоративни интереси определят политиките и програмите им. Това не е новост и не засяга само България, но така голяма част от българския народ не е представена в парламента. Дори в момента, в навечерието на поредната изборна кампания, посланията са насочени единствено към многомандатни региони, в които е концентриран огромен брой гласоподаватели. Тези, които по математическа сметка излизат по-малко, се забравени от кандидатите и управляващите. "Възраждане" има силни и активни региони, в които хората си стоят по родните места и се грижат за проблемите там. Ние имаме готовността да правим това и в Народното събрание. Когато си избран от един район, ти трябва да се погрижиш да неговите интереси. Не ни се струва правилна практиката на някои партии да пращат софийски кадри в малките населени места. Какво разбира един софиянец от проблемите на Благоевград, Стара Загора, Сливен и т.н.

Освен това ние нямаме спускане от централа към структури. Независимо от коя част на България е възникнала идеята, когато тя е добра и възможна за реализация, ние всички се обединяваме около нея и работим. Нещо, което аз не съм виждала, в нито една от партиите, в които съм работила като пиар консултант.

България е на кръстопът - накъде ще поеме?

В момента България е разделена за посоката, в която да се движим. Вероятно изборите, които предстоят, ще се окажат своеобразен референдум за нея. Суверенитетът и обединението на българските граждани е ключово за нас. Нека гражданите си помислят на какво да заложат в избора си. Голямата разделителна линия е между партиите, които се водят от външните влияния и такива като нас, водещи яростна борба за просперитета на българите. Да вземем за пример Зелената сделка и енергийната независимост на България.

В публичното пространство политиците говорят едно, а подписите им на международните договори, говорят съвсем друго. Бих се обърнала към българските граждани да не се подвеждат по красивите и пиарски лозунги.

Нека хората се запитат с тази политика накъде - след 5, 10, 15 години къде ще бъдем. Ние от "Възраждане" мислим за 25 години напред. Ние трябва да имаме всякакви международни патрньорства, които обаче да са в наш интерес. Когато подписваме договори да ги четем с очите на българи, а не на хора, които с едната ръка подписват, а с другата ръка прибират нещо в задния си джоб.

Има ли равенство през закона?

В Стара Загора се случи ужасяващ инцидент, в който имаше много тежко пострадали. Но най-ужасното нещо беше, че останахме с впечатление, че полицията, прокуратурата и местната власт опитват да прикрият нещо (бел.ред. при инцидента 18-годишен ученик - син на известен местен бизнесмен, блъсна с БМВ-то си три млади жени на тротоар). Ако не се беше организирал огромен обществен натиск, вероятно така щеше и да стане. Ние се борим срещу модела 'имам човек".  Защото когато справедливостта в обществото е изчезнала тотално, когато обществото живее със схващането, че когато някой има пари може да си купи всичко, включително човешки животи, нещата не са добре. Борим се именно срещу това, че законът е загубил всякакъв смисъл, защото той е приложим към едни, но не и към други. Много години съм виждала какво означава това да си "напазаруваш" общински съветници, депутати, кмет, заместник-кметове, да се появяват сгради в паркове, да пускат затворници, защото са роднини на един или друг. Ние ще бъдем безкомпромисни срещу този модел. Няма как някой да дойде и да се споразумява с нас за нещо подобно. Това също е много сериозна разделителна линия между нас и други политически организации.

За какво мечтаете?

Мечтая си аз да не се занимавам с политика. Защото никога не съм схващала себе си като човек, който да се занимава с това. Аз съм емоционална и приемам всичко много лично, което страшно много изхабява, защото когато се занимаваш с политика, ежедневието те сблъсква с ужасни неща. Сложно е когато носиш морал и ценностна система, които не се клатят много лесно, нито се купуват или манипулират, нито изчезват днес и утре да се "появяват". Мечтая си да има достатъчно много хора, които да правят това, в което и аз вярвам и аз просто да кажа "искам да гласувам за тези хора".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю