Гласът на младите в политиката: Теодора Овчарова-Драганова от БСП

40917
Гласът на младите в политиката: Теодора Овчарова-Драганова от БСП
Снимка: Actualno.com

В Студио Actualno стартираме нова рубрика "Гласът на младите в политиката", в която да дадем възможност на свежи кадри от всяка партия да изкажат своите идеи, въжделения и каузи за политиката и мястото си в нея. Ще има някои общи въпроси към всички представители на партия, както и някои конкретни, зависещи от експертизата на конкретния кандидат.

Днес на гости в нашата рубрика "Гласът на младите в политиката" ще бъде представителката на БСП Теодора Овчарова-Драганова. Тя е завършила Първа немска гимназия в София. Бакалавър по Политология е от Университета в Саутхемптън и Магистър по геополитика от University College London.

Личната й мотивация за влизане в политиката

За мен политиката не е самоцел, а начин за решаване на проблеми. В политиката е важно да има експерти, но е важно да има и хора с по-общ поглед над нещата и визионерско виждане, които да могат не само да се фокусират върху един конкретен проблем, но и на по-глобално ниво.

Аз реших да се занимавам с политика на 25-годишна възраст, но преди това работих в частна фирма. Политиката се превърна в призвание за мен, защото не можех да си обясня как на никой не му правеше впечатление, че докато ние сме добре, други хора живеят изключително зле. Нямат осигурени дори елементарни базови потребности.

Първото нещо, с което се включих активно, беше кампанията за вицепрезидент на Илияна Йотова. Тогава отново имах шанс да видя яркия контраст - разликата между София и по-малките местенца на България. Безумно е в какво състояние са някои градове и села. Някои хора даже нямат достъп до аптеки, които са от първа необходимост.

Кои са най-важните инициативи, които сте защитавала?

Една от най-важните за мен теми е екологията. От няколко месеца се занимавам с един казус, който е свързан с частните имоти в парковете. Например в Южния парк има около 100 частни имота, които вече могат да бъдат заградени, а след известно време и застроени, тъй като падна един мораториум, който не позволяваше това да се случи. Такива имоти има в Северния парк, в морската градина на Варна, както и казусът "Бедечка" в Стара Загора. Тоест тук има нужда от решение на национално ниво.

Друго, с което се занимавам, е социалната политика - неслучайно съм в БСП. Бих искала да спомена, че благодарение на БСП беше предложено увеличението на майчинството през втората година. Тоест от 380 лв. на 650лв., ако не се лъжа. Много се радвам, че постигнахме това, тъй като аз самата съм майка от 7 месеца. Скоро ще трябва да кандидатствам за ясла и най-вероятно такава няма да се намери. Много майки са в това положение и трябва да останат при децата си. Сега поне имат малко по-висока финансова подкрепа.

Освен това е и  важно най-после да дефинираме - що е то енергийно беден в България. Това трябваше да се случи много отдавна, но за съжаление още не става. Според мен не може социално бедни хора да плащат еднаква цена на тока със свръхбогати хора, които с този ток си отопляват частните басейни. Така ще стане ясно кои са хората, имащи нужда от помощ от държавата, за да се справят с този проблем.

Проблемът с цената на тока е свързан и с геополитиката и трябва да бъде търсено стратегическо решение. Тук отново е важно визионерското мислене и да намерим място на България в тези решения. На първо място България винаги трябва да слага собствения си национален интерес. Изпуснахме да отложим един много тежък за страната ни момент, а именно затварянето на Мариците. Много често се случва да изпускаме момента и после си плащаме много скъпо за това. Мисля, че вече повечето хора в България си дават сметка, че имаме нужда от ядрена енергетика.

Какво отличава БСП от останалите партии и защо избрахте нея?

БСП е партията, която защитава хората със социални проблеми и онеправданите. В този ред на мисли, за мен няма друга партия, в която бих могла да участвам. И смятам, че БСП го е доказала. Ако за повечето партии можем да кажем, че влизат в политиката в опит за търсене на властта, това категорично не може да се каже за БСП. Ние можехме да го направим още през 2016 г. с ГЕРБ. Ако искахме да се докопаме до власт и ние да крадем еврофондове, това може можеше да се случи, но БСП не иска това. Можехме да направим това и в последните два кратки парламента. Те нямаше да са такива, ако ние бяхме влезли в коалиция, но нашата цел не е правителство с ГЕРБ и ДПС. Нашата цел са политики, които се грижат за хората. В свят, който е доминиран от десни партии и политики, от бизнеса пред човека, БСП е изключително важна партия, защото ние мислим за обикновения човек, за служителя, за работника.

Кои са най-важните качества за един депутат?

Най-важно е той да запази свободата да мисли различно, да защитава мнението си, да формулира идеи и да ги отстоява и да не поддава на натиска да стане просто послушен изпълнител. Той е избран там за да отстоява идеите си, мнението си и да решава проблеми - да не губи гласа си.

Приехте присърце каузата за изграждането на нова Национална детска болница. Какви са пречките да се реализира и какво развитие очаквате по казуса?

Както знаете, имахме един много остарял строеж, започнат още през 1976г., който си стои години наред и се руши. Впоследствие от ГЕРБ решиха, че то все пак може да се превърне в нова детска болница, въпреки че доказано архитектурно не става, строежът е остарял, разпределението на помещенията вътре е абсолютно неактуално и няма да отговори на нуждите на децата. Но те бяха решили, че ще го продължат. После уж щеше да се строи нова, но подписаха един договор, че все пак ще се използва стария строеж. Имаше множество протести, аз също участвах на тях. Сега служебното правителство последно реши, че ще се използва сградата на болница "Лозенец". Аз лично смятам, че по-добрият вариант беше да започнем процес по изграждането на изцяло нова детска болница. До този момент нищо не е свършено и по използването на болница "Лозенец" за целта. Надявам се следващото правителство да се заеме с въпроса за детската болница, но трябва да сме наясно, че без редовно правителство не можем да стартираме такъв сериозен процес.

За какво мечтаете?

От по-лична и емоционална гледна точка, бих искала хората да сме по-солидарни и отворени един към друг. По-склонни да разбираме другите хора и да им помагаме. От по-професионална гледна точка ми се иска да видя управляващи на мястото на нашата прекрасна държава, които да поставят националния интерес над всичко и да не позволяват България да бъде просто територия на интереси на една или друга държава.

Интервю на Тодор Беленски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю