"Индекс на демокрацията": България с показатели почти като на Северна Корея (ВИДЕО)

10264

Следва един разговор, който бе индуциран от въпроса с ниската избирателна активност в България. За да се даде отговор обаче на този въпрос трябва да разберем отговорите на още много въпроси. Както гласуващите са различни и подкрепят различни партии, така и хората, които не гласуват имат своите различни причини да не го правят. Може би имат една обща причина - хората не вярват, че държавата работи. "И да протестирам - все тая, и да се оплача в полицията - все тая, и да отида на лекар - все тая, и да си платя винетката - все тая…" Всеки се спасява по единично и "имам човек и тук и там" не е само известна фраза от песен.

В "Студио Actualno" сме говорили с психолози, които имат своите анализи, социолозите пък имат своите, но малко се говори за конкретни стъпки, които могат да се предприемат, за да се промени тази реалност някога. Темата е гражданско образование. Наш гост е Румяна Дечева, позната ни най-вече от Обществения съвет на ЦИК, вицепрезидент на Европейска асоциация за защита на правата на човека, социолог, експерт международно политическо развитие. С нея коментираме къде стои България в Индекса на демокрацията - индекс, съставен от Economist Intelligence Unit (EIU) – Икономическият разузнавателен отдел на Economist Group, компания базирана във Великобритания.

ИНДЕКСЪТ НА ДЕМОККРАЦИЯТА - ТУК!

България пада до 57-мо място от 167 държави в индекса за демокрацията на Economic Intelligence Unit (EIU) за 2022 г. С оценка от 6,53 точки, която е най-ниската за страната, откакто индексът се изчислява (2006 г.). Падаме с 4 места в отзи индекс.

"Много са нещата, които изживяваме като социални създания и тези индикатори практически помагат на онези, които би трябвало да направляват процесите да видят къде ни куца нещо и да предложат действие. Но преди всичко този индекс показва кое изглежда притеснително", заяви Румяна Дечева.

Тя уточни, че не сме падали в една конкретна категория - способността изборният процес да извади резултатите, които ние сме депозирали в урните, "тест - това, което гласуваме, това излиза". Това е и единствената категория, в която попадаме сред развитите страни.

"Следващата категория, в която стоим сравнително добре е гражданските свободи. Те определят рамката, в която всеки един от нас, който разбира, че нещо не му е комфортно, има възможност да направи нещо. Тоест ние можем да предприемем мерки за подобряване", каза още г-жа Дечева.

По думите ѝ избирателната активност у нас е разбираемо ниска, защото провеждаме толкова много избори, че това ни обезкуражава: "...Смятаме, че колкото и да участваме, ние взимаме близки решения до тези, които преди това сме взели...".

Според нея ключов е индексът на политическа култура, който е ужасно нисък у нас: "Това обяснява и ниската избирателната активност. Това е индикаторът, който показва, че нещо много тревожно се случва в нашето общество, че ние всъщност не разбираме какви са тези институции, как ние изразяваме волята си чрез тях".

"Тези показатели са почти като във Северна Корея и са най-зле в цяла Европа, не само в ЕС. Демокрацията е абстракция в България".

Какъв е прогресът (регресът) ни от 2006-та насам?

Къде сме спрямо Източна Европа?

Как стоим в рамките на ЕС?

Цялото интервю вижте във ВИДЕОТО:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

На Калин Стоянов няма да му извадят компроматни снимки, ако слуша: Цветан Цветанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Смяната на външния министър беше направена по най-идиотския начин: Румяна Коларова за рокадите в кабинета (ВИДЕО)

Пенсии и великденски добавки за предизборна употреба: Говори финансистът Владимир Сиркаров (ВИДЕО)

Два сценария за конфликта Иран-Израел: Говори доц. Искрен Иванов (ВИДЕО)

Как ще се харчат парите на София? Говори зам.-кметът Иван Василев (ВИДЕО)

Полуреформи, цяла компроматна война и един пудел: Говори политологът Цветанка Андреева (ВИДЕО)

Кога и как Израел ще отговори на удара на Иран: Прогнозира Мохамед Халаф (ВИДЕО)

Връзката между войната в Украйна и конфликта "Иран-Израел": Обяснява Руслан Трад (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю