Иво Иванов: Путин ще свали гарда. Въпросът е по какъв сценарий

38320

Руският президент Владимир Путин ще свали гарда. Въпросът е по какъв сценарий. Това прогнозира в Студио Actualno журналистът от Радио България на БНР Иво Иванов, член на Българското геополитическо дружество. Възможно е да се върне статуквото отпреди 2014 г. и Крим да остане анексиран.

Речта на Владимир Путин в Деня на победата беше изненада дотолкова, доколкото някой е очаквал той да обяви пълна мобилизация, но не го направи.

Изненада беше и липсата на въздушен парад. Един от най-любопитните коментари беше, че на една от предишните кръгли годишнини Русия похарчи 250 милиона долара, за да разпръсне облаците над Москва, за да има въздушен парад. А сега изведнъж времето се оказа лошо в 40 града на руската федерация, в които е било предвидено да има някакви въздушни акции. Това е любопитно.

Но ако говорим в същия дух, има една много важна статистика, която западните анализатори правят, че от загиналите над 120 руски пилоти в Украйна, повечето от тях са с много високи чинове. Което показва, че или няма достатъчно обучени или желаещи да се бият, но дори и този факт – изваждането от строя на 12 пилоти поставя под въпрос бъдещите въздушни акции над Украйна. Защото дори да се мобилизират още хора, на един летец му трябва много време, за да се обучи и да добие добра кондиция, за да влезе в бой. Самият факт, че Путин вече вкарва стратегическа авиация в тактически боеве говори, че нещата не стоят добре.

За мен изненадващо в речта на Путин беше, че си остана на тази твърда позиция да говори неща на които и самият той не вярва. Аз съм абсолютно убеден, че той не вярва на собствените си думи и пропаганда, че са направили изпреварваща атака на Украйна защото тя щяла да ги нападне.

Но има един нов нюанс в руската пропаганда, който и анализаторите коментират и той се долови в думите на Путин. Вече се говори, че не воюваме срещу Украйна и за денацификацията само на Украйна. А се воюва срещу целия Запад и НАТО. Част от коментарите на това хиперболизиране на врага, то не е хиперболизиране, защото Путин успешно обедини Запада срещу себе си, ако преди имаше различни тенденции и посоки, сега всички са единни, че подкрепят Украйна, е някаква подготовка, че Путин ще свали гарда, или поне обкръжението му. Въпросът е по какъв сценарий.

Експертите например са впечатлени от това, че периодично, на много кратки срокове се сменят командващите в Украйна. Ако преди три седмици, когато се готвеше голямата офанзива в Донбас, в Донецк и Луганск, Герасимов беше назначен за началник щаб на армията, той, ако се вярва на публикациите, за малко е отървал кожата, за малко е щял да бъде един от 12-те загинали в Украйна генерали досега. Той сега е свален, вече не командва силите в Украйна. Преди него беше друг, командвал не повече от две седмици.

Тази смяна на военните говори, че Путин има проблеми с генералите.Те отказват да изпълняват това, което той иска от тях. А той иска настъпление. Неговата идея, а той слезе вече до програма минимум, е да консервира конфликта по някакъв начин. Преди говорихме колко ще издържи Украйна, а сега – как кога ще бъде прословутата атака на украинците.

Още – във видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю