Иво Пецов за рисуването и поетичното възприятие за света

14961
Иво Пецов за рисуването и поетичното възприятие за света

Иво Пецов е роден в Р. Македония през 1980 г. Завършил е Националната художествена академия в София, специалност „Графика“ (бакалавър през 2003 год. и магистър през 2005 год.) при професорите Стоян Стоянов – Течи и Здравко Стоянов. През 2010 година успешно защитава докторската си дисертация на Националната художествена академия, специалност „Стенопис“ под менторство на проф. Ружко Челебиев. Живее и работи в София.

Как започна да рисуваш?

Рисувал съм още от най-ранните си години, начален период, който дори не си спомням добре, за който са ми говорили по-късно родителите. Най-ранните спомени, изплуващи ми в съзнанието и свързани с мен държащ в ръцете химикал и лист хартия са от 4- годишната ми възраст в Скопие. Тогава бях минал операция, с бодър и безстрашен дух пред по-късно затворилата се тежка врата и последвалия пълен мрак в самотната стая. Това дете, което е баща на човека, който сега съм е усещало настоящата ми посока в живота. При мен се случи така, че да не забравя детските си предпочитания и по-късно когато имах важни въпроси в живота, винаги се обръщах към детето, което бях, за да го питам за мнение. Най-честите въпроси, които задавах бяха от естетически характер и в творчеството си се стремях да задоволя изначалните ми пориви и търсения. Така гледам и днес на изкуството – изкуството, което противостои на вродената ни вътрешна детска чистота е изкривено и против здравето и живота на хората. Такова изкуство, за съжаление днес е в изобилие и се продава за най-високи цени на пазара на изкуството – нещото, което си купуваш (ако имаш милиони), за след като го поставиш вкъщи, да те разболее.

Това ли е твоето призвание?

Рисуването е начин за откриване на световете, в които живеем. Така откривателстват децата, а художниците продължават този път като едни големи деца. В рисуването си дават среща заобикалящият ни свят и светът от човешките дълбини – дълбините, в които пребивава Творецът, който е кладенец за изкуството. Рисуваното произведение притежава визуалния език на заобикалящият ни свят и светът на нашата индивидуалност и неповторимост. Моето беше да се впусна в това приключение като водолаз поел към приказен и недокоснат свят, понесъл желанието си от дълбините да донесе на повърхността най-красивите перли.

Кога разбра, че това е призванието ти?

Съзнателно открих призванието си на художник на 14-годишна възраст, решение което засенчи моите музикални наклонности. От тогава в посоката си не съм се усъмнявал, въпреки моя характер, който често поставя под съмнение много въпроси, но не и този. Рисуването се оказа моето поприще и поле за действие, изкуството придаде смисъла на съществуването ми.

В началото на моето художествено образование в специалност „Графика“ в Художествената гимназия в Скопие за първи път се срещнах с класическите графични техники, приложната графика, маслената и акрилната живопис. Последва период в който бях силно въвлечен в магията на графиката и той продължи през студентският ми период в София. Желанието ми за по-директно и експресивно художествено изразяване ме изтласка във водите на живописта, сферата в която днес най-често творя. Влечението ми за опознаване на света в неговата пълнота ме е водило до науката, музиката, поезията…, но рисуването за мен е най-удобния език, който ползвам.

Атанас Мацурев: Творците не живеят нормално, но пък много красиво

„Според мен само акварелът може да предаде душевността на художника с всичките нюанси, всеки оттенък на чувство, тъй като спектър...

Какво е да си художник?

Рисуващият човек е съзнаващ за съществуването си, така смятам аз. То ми дава да разбера, че съм истински, както и другите, които все още не са се превърнали в машини и роботи…

Считайки себе си за любознателен, чрез рисуването за мен се откриха множество хоризонти, които се опитвах през изминалите периоди да материализирам в художествени произведения. Разбира се, както се променяха възгледите и съпътстващите хоризонти, така се променяха и моите произведения. Оказах се художник променящ стила и начина на рисуване зависимо определението ми да погледна към един или друг хоризонт. Занимаването ми с изкуство оправда раните ми размисли, че човек трябва постоянно да расте и никога да не спира да се усъвършенства. Животът е процес на постоянно учене. В този дух завърших магистърската степен през 2005 година в Националната художествена академия в София и в същата академия защитих докторска дисертация през 2010 година. След защитата отново бях щастлив да възприемам себе си като художник, а не като учен с титла в областта на науката. Отново се потвърди за мен факта, че въпреки способностите ми да навлизам различни сфери на знанието, за мен най-важно си остава поетичното възприятие за света, защото то е и най-реалистичния и истински подход (който повечето хора изопачават смятайки го за несериозен).

Галерия "Арт 36" представя акварелите на Иво Пецов

На 16 юни (четвъртък) с начален час 19:00, в Галерия „Арт 36“ на ул. „Славянска“ 40, София Иво Пецов ще предста...

Защо избра да получиш професионалното си образованието в България?

Завърших Държавната художествена гимназия в Скопие през 1999 година и още преди завършването бях взел решение образованието си да продължа в България. За това решение ми помогнаха изявили се художници в Р. Македония, чието мнение аз уважавам. И така през лятото на 1999 година бях в София, за да кандидатствам в препоръчаната и високо оценена академия от моите ментори в Р. Македония. След завършването ми на студентския период няколко пъти се опитах да напусна България, но в крайна сметка все се получаваше така, че отново да се връщам. Нямах намерения да остана в България и исках най-малкото да се завърна в Македония, тъй като през този период не бях желателен за Западна Европа без виза (която не успях да изкарам). Оказа се, че България е страната, която в крайна сметка ме прие и в която се чувствах свободно дишащ. Оценявайки това, останах да живея в София.

Какво мислиш за България, за българите?

Домът ти е там, където чувстваш себе си. През годините в България си създадох много приятелства с хора, с които взаимно сме се изграждали като творчески личности по време на следването в Академията, с други сме работили на проекти, а някои ми бяха колеги на разните места, на които съм работил в миналото. Тези ценни контакти тук са живи и се стремя да ги разширявам, защото смятам, че личността на всеки един от нас се обогатява чрез контактите с другите. Някои обстоятелства ме направиха да се чувствам по-полезен в усилването на контактите между културите на Р. Македония и Р. България, в това визирам дейността ми на организатор на културни събития в Културно-информационния център на Р. Македония в София (за чието доверие съм благодарен на директора на Центъра). В България живеят прекрасни и талантливи хора. Аз съм благодарен и признателен на България, че ме прие и ми даде възможността тук да се образовам, усъвършенствам и да живея сред приятели.

Вижте още от картините на Иво Пецов в галерията ТУК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

На Калин Стоянов няма да му извадят компроматни снимки, ако слуша: Цветан Цветанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Смяната на външния министър беше направена по най-идиотския начин: Румяна Коларова за рокадите в кабинета (ВИДЕО)

Пенсии и великденски добавки за предизборна употреба: Говори финансистът Владимир Сиркаров (ВИДЕО)

Два сценария за конфликта Иран-Израел: Говори доц. Искрен Иванов (ВИДЕО)

Как ще се харчат парите на София? Говори зам.-кметът Иван Василев (ВИДЕО)

Полуреформи, цяла компроматна война и един пудел: Говори политологът Цветанка Андреева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю