Какви са възможните сценарии за бъдещ кабинет - говорят експертите

17135
Какви са възможните сценарии за бъдещ кабинет - говорят експертите
Снимка: БГНЕС

Вотът на 14 ноември се отличи с поредни неприятни рекорди по ниска избирателна активност и показа, че българите масово не дават доверието си на каквито и да било политически формации. Сега всички партии и коалиции, които влязоха в новия парламент, говорят за възможностите за съставяне на редовно правителство.

Мисията обаче никак не изглежда лесна при очерталото се разпределение на силите, което донякъде е под въпрос до окончателното преброяване на протоколите. Все пак, може да се очертаят някои възможни сценария. За целта Actualno.com за допита до различни експерти, които да дадат своите мнения по въпроса.

Димитър Ганев - доктор по политология и съосновател на „Тренд"

Математически има много възможности за коалиция, но политически възможната е само една – победителят „Продължаваме промяната“ има легитимното основание да опита да състави кабинет. Те дадоха ясна заявка, че няма да правят коалиция с ГЕРБ и ДПС, а всички други опции са отворени. Към тях бих добавил и "Възраждане" като невъзможен коалиционен партньор, не само защото от "ПП" няма да искат коалиция с тях, а и защото "Възраждане" няма да го иска.

Когато изключим ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", остава само една възможност. И тя е много сложни преговори между четири формации. Имам предвид "Продължаваме промяната", "Демократична България", "Има такъв народ" и БСП. Тези четири партии правят мнозинство със стабилна подкрепа от над 130 мандата. Това е единствената възможност. Няма как да има коалиция без някоя от тези четири партии. Задължително трябва да участват и четиримата актьора.

По-скоро очаквам да се случи тази коалиция, защото нямат много възможности за маневриране. Четвърти избори биха била пагубни за голяма част от партиите, които изброих. Но със сигурност преговорите ще бъдат много трудни. Не изключвам възможността и такъв кабинет изобщо да не се осъществи, посочи още Ганев пред Actualno.com.

Най-добре е социолозите да си изядат дипломите

Изборните резултати напълно опровергаха социологическите проучвания. Почти няма агенция, която да е дала прогноза, близка до цифрите от...

Проф. Антоанета Христова - ръководител на департамент "Психология" в Института за изследване на населението и човека към БАН

От математическа гледна точка възможната коалиция е "Продължаваме промяната", "Има такъв народ", "БСП" и "Демократична България". Истината обаче е, че в политиката коалициите не са математически. Те се водят на първо място от интереси и на второ място от възможни реалности, заяви пред Actualno.com Христова.

Интересът на отделните партии в момента е да приемат бюджет, тъй като това е, което сега предстои. Темата за бюджета може да даде алиби защо определени политически партии се събират без да са намерили общи политики. За тази цел парламента и комисиите трябва да се конституират и да заработят.

Извън този пряк интерес, партиите трябва да покажат готовност да направят коалиции, защото техните избиратели очакват това от тях. И това при положение, че на нито една от тях не й се работи с другата. Събитията от днес с подадените оставки в ДБ и в БСП, подсказват още веднъж за тежкия удар, който преживяват двете партии от ПП "Продължаваме промяната" и от Румен Радев. Подобно унижение не е основа за подаване на ръка.

Димитър Ганев: Управление без "Продължаваме промяната" е невъзможно

"Няма как да има управление без „Продължаваме промяната“, те са в някакъв смисъл kingmaker-а на този вот, както „Има ...

Същото се отнася и за "ИТН". Всички тези неща не предвещават дълъг живот на подобна коалиция, но интересът им е формално да демонстрират поне готовност. Затова очаквам да направят коалиция или правителство на малцинството за кратко , след което към февруари-март да се разтрогнат.

Причината е, че ще са събрали политически субекти, които имат диаметрално противоположно мнение по основни приоритети. Например, по въпроса за Македония, за Истанбулската конвенция, управлението на финансите, вземането на големи заеми, финансирането на социални политики и т.н.

Атанас Радев - политолог

Тази година за трети път избираме народни представители и три пъти имаме различни победители на изборите. Това говори за висока електорална волатилност, от която следва нестабилност в партийната система. С други думи този индикатор измерва промяна във индивидуалния глас на българските граждани за партиите в два последователни избора. При обработени 75 % от протоколите, „Продължаваме промяната“ запазва своята преднина, като има разлика с около 60 хил. гласа в сравнение с втората политическа сила – ГЕРБ.

ЦИК обяви рекордно ниска избирателна активност

  Общо към настоящия момент в цялата страна 55 устройства за машинно гласуване са преустановили работата си. Това обяви заместник...

До сряда се очакват финалните данни от които, ще можем да направим и точните прогнози. Днес президентът Радев заяви, че ще свика парламента максимално бързо, тъй като има важни въпроси, които трябва да бъдат разрешени. Като един от най-важните въпроси е законът за държавния бюджет. Но, за да бъде приет този закон имаме нужда от управляващо мнозинство, което да има програми и приоритети, които да бъдат изразени именно в закона за държавния бюджет – изразител на реалните намерения на мнозинството.

Към момента спокойно стъпваме на хипотезата, че първият мандат за съставяне на кабинет ще бъде връчен на "Продължаваме промяната", но с тази уговорка, че президента може да забави връчването на първия мандат. Не случайно, започнах преди малко с изявлението от днес на президента, тъй като той очерта рамките на действията си през следващата седмица. Идеята е по-скоро да започне работа Народното събрание, за да могат партиите да започнат разговори преди започването на процедурата за кабинет. Ако изходим от пропрезидентската и пропротестна линия, можем да кажем, че се пресичат в полето на "Продължаваме промяната", обясни пред Actualno.com Радев.

Като техни естествени партньори можем да посочим Демократична България, от друга страна отношението към президента е спойващ елемент и с БСП. Заявките на ДБ преди изборите са, че ще подкрепят кабинет, ако не е с мандат на БСП. Приемайки, че "Продължаваме промяната" ще бъдат лепилото между социалистите и демократите, то обаче математиката не излиза. Умишлено в анализа си поставям ИТН, тъй като поведението им е двойнствено и уклончиво, изявленията и действията на формацията не говорят за добро отношение към Харвардската лига.

В този ред на мисли, имаме политически субект, който е заявил, че ще търси диалог между партиите и ще гради мостове. Ако си представим, че преговорите с ИТН пропаднат, то във фокуса на вниманието ни е националистическата формация Възраждане. Тук въпросът е обаче, дали ще има адекватен диалог предвид исканията на Костадин Костадинов за отпадането на мерките от вчера. В обобщение можем да кажем, че ще видим и промяна в поведението на президента Радев, тъй като той ще бъде по-свободен в действията си, предвид победата му или евентуалната загуба.

По материала работи: Тодор Беленски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Политическа криза или добре подготвен сценарий: Любомир Аламанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Застрашени ли са парите ни от политическата криза: Левон Хампарцумян в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Калин Илиев: Падението на родната политика е световен феномен (ВИДЕО)

Лилия Старева: Българската сватба е низ от вълшебства и всяко мънисто в нея е важно

Радев трудно скри усмивката си: Радослав Бимбалов за върнатия втори мандат (ВИДЕО)

Партиен служебен кабинет може да повлияе на изборните резултати: Социологът Евелина Славкова (ВИДЕО)

Може ли да останем без служебен премиер: Говори доц. Борислав Цеков (ВИДЕО)

Новият законопроект за еврото: Обяснява икономистът Михаил Кръстев (ВИДЕО)

Как руските служби проспаха касапницата в Москва: Говори Милен Керемедчиев (ВИДЕО)

Женски триумф на 28-ия София Филм Фест: Говори членът на журито Зорница София (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю