Кметът на Бачково: Пътят за квартал "Перивола" пропада

9111
Кметът на Бачково: Пътят за квартал "Перивола" пропада
Снимка: Actualno.com

Христо Калчев от ГЕРБ е новоизбраният кмет на асеновградското село Бачково. Преди да заеме поста, той е работил в сферата на търговията и ресторантьорството. Семеен е. Има 20-годишен син.

Към момента жителите на Бачково наброяват 330 души, като през лятото числеността на населението се увеличава. Земеделието вече не е сред най-доходоносните професии там. Сега основно препитание за хората е започване на собствен бизнес или наемането им като персонал в ресторантите.

Разговаряхме с Христо Калчев за проблемите и бъдещето на селото. Ето какво сподели той пред кореспондента на Actualno.com в Асеновград, след като вече два дни е действащ кмет на Бачково.

Какво означава за Вас кметският пост?

Голяма отговорност. Много неща зависят от кмета. Трябва да бъда отговорен и съпричастен към проблемите на жителите.

Кое е първото, което сте планирали да направите, след като миналия петък, точно на 1-ви април, встъпихте в длъжност?

Тъй като наближава Великден и предстои селото да бъде посетено отново от хиляди туристи, първото, което съм планирал, е да подобрим вида на центъра. Обмислил съм да се засеят цветя и храсти в градинките. Започвам с това, защото смятам, че подобряване общия вид на Бачково ще е първото нещо, което ще стане най-скоро, най-лесно и с най-малко вложени средства. После искам да споделя, че съм предприел дарителска кампания. В Бачково и околностите има немалко параклиси. Повечето от тях са в окаяно състояние. Ще се опитаме един по един да ги отремонтираме. Първият параклис, с който запонахме, се казва „Света Варвара“. Намира се край лозята над селото. До мястото не може да се достигне с автомобил, а само пеша. Вече двама обикновени жители на Бачково откликнаха и се включиха в каузата, като дариха по 50 лева.

Какви са по-сериозните проблеми в селото и как Вие виждате решението им?

Първият голям проблем е, че главен път преминава през центъра на Бачково. Трафикът там е интензивен, а участъкът не е обезопасен. Често автомобилите профучават с висока скорост. На това място са поставени само две пешеходни пътеки. Ще потърсим начини, чрез които да финансираме монтиране на камери, с цел ограничаване на скоростта. С шума от автомобилния трафик хората са свикнали, не се оплакват. Но повечето от жителите са доста възрастни и не умеят да се пазят. Друг проблем, който стои от години, е подпорната стена в квартал „Перивола“. Част от противоположната на крайречните заведения подпорна стена е ниска. Когато нивото на водата в реката се повиши, тя излиза извън коритото и има опасност да залее наблизо намиращите се къщи. Целта е на това място да се направи по-висока подпорната стена, за да може домовете на хората да бъдат защитени.

Кое ще Ви бъде приоритет в управлението?

Като приоритет поставям спешното предприемане на мерки срещу пропадането на пътя към същия този квартал - „Перивола“. Участъкът е асфалтиран преди около 40 години. Водата вече е подкопала една част от него. Ако скоро не бъде укрепен, ще падне целият път. Кварталът ще бъде отцепен и няма да имаме достъп до къщите там. Вече съм се заел с документацията по решаването на този проблем. Ще търсим вариант за отпускане на средства чрез Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане.

По какъв начин ще привлечете повече туристи в селото?

Първо, в Бачково има много заведения. Добрата визия на селото е важна, според мен. Основен фактор са чистотата и озеленяването.

Някакви общи проекти с Бачаковския манастир предвиждате ли?

Един глас направи Христо Калчев кмет на асеновградското село Бачково

Христо Калчев е новият кмет на асеновградското село Бачково, предаде кореспондентът на Actualno.com в града. Кандидатът на ПП ГЕРБ спе...

Все още не съм се срещнал с игумена на манастира. Но съм го планирал. Определено трябва да разговаряме и да обмислим общи бъдещи проекти. Тъй като главно туристическият поток е насочен на там, е необходимо да се помисли наистина за обща дейност, с която да увеличим броя на посещенията на туристите. Проблем тук се явява замърсяването на района около манастира и покрай реката. Особено след празник, количеството на отпадъците, които остават натрупани, е огромно. А речното корито, чийто ангажимент за почистването е на кметството, е с обща дължина около 10 километра.

Има ли проблем със сметосъбирането в Бачково?

Досега то се извършваше на всеки две седмици. Сега уговорката е от този месец съдовете за смет да започнат да се почистват веднъж седмично. Откакто аз съм встъпил в длъжност – миналия петък - за пръв път предстои машината да дойде идната сряда.

Какви конкретни мерки бихте посочили за намаляване на престъпността в селото?

В Бачково с престъпността почти мога да кажа, че нямаме проблеми. Не се наблюдават кражби и посегателства. Преди години имахме доста сериозни случаи. Всичко се преодоля. Сега по-често срещани са междусъседстките свади. Бяха подадени и няколко сигнала за разбити и обрани коли, паркирани на паркинга край Бачковския манастир. Но това не са местни жители. Те са така наречениете „гастрольори“.

От Асеновград към Бачково - вече само през улица „Шести януари“

За поредното изменение на правилата за движение на пътя в Асеновград, сигнализираха читатели на Actualno.com. Знак "Забранено е влизан...

Макар че от едва два дни сте на кметския пост, идват ли вече при Вас за помощ, съвет или да се оплачат жители на село Бачково?

Идват хората. Някои - за съвети. Други – за помощ. Трети – за да ми кажат какво мислят по даден проблем, че дори и да ми дадат някоя насока. Аз съм казал че съм отворен за съвети и идеи. За тези два дни, в които официално встъпих в длъжност, най-често жители се оплакват, че има плоблем с тока и уличното осветление. Част от лампите са счупени, други са изгорели. Само днес получих два сигнала за неработещи лампи. Има улични участъци, които са изцяло тъмни през нощта. Освен за инфраструктурата и уличното осветление, друг проблем, за който ми сигнализират е ВиК-мрежата. В определени моменти няма добро налягане на водата в по-високите точки на селото. Мрежата е остаряла. Има и течове на две места в Бачково. ВиК-мрежата е строена на доброволни начала от местното население още през 1926 г. А понеже има и доста заведения и потреблението особено в летните месеци е голямо.

Смятате ли, че нещо трябва да се промени в досегашното управление на Бачково и ако да – какво?

Няма да правя сравнение. Само ще кажа, че трябва повече да съм между хората. Всеки има право на мнение. Може да се срещаме, да ми казват какво смята за редно или нередно. Да работим съвместно. Хората да имат глас по проблемите. Да споделят идеи. И който се пенсионира да се върне тук да живее. Млади също да се заселват. Защото има вариант да се пътува. До Асеновград е 5 минути, а до Пловдив – 20 минути. Важното е да направим всичко възможно Бачково да стане едно по-привлекателно място.

Интервю на Атанаска Маркова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю