Кметът на Банско: Изпълнили сме приходната част на бюджета с 99%

1606
Кметът на Банско: Изпълнили сме приходната част на бюджета с 99%
Снимка: Община Банско

Извън темата с концесията на ски зоната в Банско, Общия устройствен план на общината и Плана за управление на парк "Пирин", Actualno.com поговори с кмета на Банско Георги Икономов и за други аспекти на живота в общината - за започнати и завършени проекти, както и за бъдещите планове за развитие на града.

Г-н Икономов, кои изпълнени проекти са значими за обществеността в Банско?

Най-значим е един много тежък проект, който приключи миналата година - водният цикъл на община Банско. Той е на стойност близо 90 млн. лв. и е финансиран от ОП "Околна среда“ (ОПОС). По него изградихме пречиствателна станция, корекция на реката, мост, над 50 километра нова канализация, подменихме и водопроводите. Изключително тежък и важен проект за града ни. И не само за града, защото отпадните води се изсипваха в река Глазне, оттам в Места, оттам в Бяло море. Знаете, че това не може да продължи до безкрайност. И гърците започват да негодуват, и ние си замърсяваме територията. Възстановихме си улиците със закъснение, но всичко е наред в момента.

Това етап ли е от проект, ще има ли и следващ?

Да, ще има следващ етап. Ние отговаряме на всички изисквания, които от ПУДООС са поставили за изграждане на канализационна мрежа. Останала е около 1/3 от града, в старинната му част. Ще търсим финансиране от ПУДООС на етапи, за да бъде завършена в цялост канализацията и да бъдат заменени с нови старите водопроводи.

Защо от там, пред ОП "Околна среда" не е ли допустимо?

Не, защото не успяхме в Благоевградска област да консолидираме ВиК-асоциацията, което е едно от условията, за да получим финансиране от ОПОС. Асоциацията е учредена, но от Община Кресна не искат да се присъединят. Те имат общинско ВиК-дружество. Без тях асоциацията не е 100% консолидирана и никоя от другите общини в област Благоевград вече не е допустима по европейската програма.

Приключил ли е процесът по консолидация или все още има шанс?

Приключил е. Няма повече шанс, защото други области си направиха регионални прединвестиционни проучвания. А ние тепърва да опитваме да се консолидираме на 100%, да се възлагат проучвания, не е възможно. И всички общини в Благоевградска област вече разчитаме на проекти с такива единични финансирания.

Следващият изпълнен значим проект е допълнителното водоснабдяване на града ни. Аз винаги съм твърдял, че едно населено място, ако не си направи водоснабдяването както трябва, не си направи подземната инфраструктура - канализация, водопроводи, кабели на различните оператори, няма как да върви устойчиво нагоре. Няма как да асфалтираш една улица, да ѝ направиш тротоари, бордюри, зелени площи, а отдолу канализацията да е стара. Този вариант е крайно неудачен, защото неизбежно след 3-4 години ще разкопаеш улицата и от нова тя веднага става стара. Това се опитвам да направя, колкото и незабележимо да е. А съм видял толкова много недоволство през тези години с този воден цикъл! Но не може канализация на 50 години да ти служи още толкова. На места тя липсваше даже, а мръсотията се просмукваше в почвата. Сега това, което сме направили, ще служи 50 години занапред. И върху тази инфраструктура можеш да правиш улици, детски площадки, всичко. Направихме едно допълнително водоснабдяване, за което се говори от поне 20 години. Хванахме качествена вода и я докарахме в Банско. Това беше първият етап. Вторият етап е да я отклоним в такива зони, които имат проблеми.

Също така започнахме една голяма улица, която тази година ще довършим. Става дума за "Гоце Делчев", която започва от центъра на града и стига почти до ски зоната. То беше едно пространство, не беше улица и хората винаги са искали да се направи. Превърна се в великолепна улица - парк с рекичка, с много зеленина, дървета, цветя.

За тази година други мащабни проекти, които сте планирали?

Приключване на ул. "Гоце Делчев", изграждане на втория пешеходен етап на ул. "Пирин" от площад "Възраждане" до кръстовището с "Отец Паисий". Това е друг проект, с който се гордея. Улица "Пирин" е централната търговска част на Банско. Става една прекрасна пешеходна зона с естествени материали - павета, мрамор. Предстои ни да направим две нови улици с асфалт и тротоари в Банско и четири в Добринище. Отделно, да построим чисто нова детска градина за 80 деца. Предстои ни изграждане на подпорни стени на река Глазне и прагове в един участък, където предвиждаме да мине улица.

Ще строите детска градина - това означава ли, че имате ръст на раждаемостта или някоя е много остаряла?

Имаме ръст на раждаемостта. Не са ни стари детските градини, слава Богу. В Банско нито училищата, нито детските градини са ни в лошо състояние. Напротив, в перфектно състояние са - санирани, топлофицирани. В Банско има топлофикация, която е на дървесен чипс. Образователната ни инфраструктура е модерна. Просто имаме нужда от нова детска градина, защото в момента групите са с по-голям брой деца, отколкото трябва.

Как успявате да задържате толкова млади хора, че да имате нужда от нова детска градина, явно бизнесът добре се развива?

Не само задържаме млади хора, но и много млади отвън вече започват да живеят в Банско постоянно. Говоря за млади семейства както от страната, които се заселват постоянно. Имаме и чужденци - руснаци, англичани, индийци даже. Колкото и да е странно, тези хора обичат Банско и стават част от града ни. Относно бизнеса и работните места - вече им е трудно да намират работна ръка. Много от хотелиерите и ресторантьорите обявяват свободни работни места. Търсенето на работни места е поне три пъти повече от предлагането. Ако се погледне статистиката в Бюрото по труда, тя ще бъде малко изкривена, защото ще се види, че имат регистрирани 5-6% безработни. Но това са трайно безработни хора, необразовани, които не желаят да работят. И може би тук държавата трябва да вземе мерки, ако не е взела, разбира се. Другите хора пък са работили в чужбина, връщат се тук и получават огромни обезщетения за безработица и предпочитат да се водят в Бюрото по труда.

Бюджетно как стои общината?

Според мен добре. Увеличаваме всяка година ръстът на приходите. Тази година сме изпълнили приходната част на бюджета с близо 99%. Аз даже бях изумен, че с такава точност сме ги преценили. Но това е и опит. Тази година сме заложили още малко увеличение. Не сме увеличили данъците, но имаме много за събиране, там ще положим повече усилия.

Как е възможно с такава прецизност да се планират приходи от продажби примерно и те да са се реализирали?

Някои от приходните пера сме ги преизпълнили. Други не са изпълнили в пълен обем. Но като сумираме сборно, ако сме търсили примерно 10 млн. лв. собствени приходи, ние сме получили 10 милиона. Това е. И аз бях много изумен от това, но е факт.

Кой бизнес е структуроопределящ за общината?

Туризмът, разбира се. И всичките съпътстващи покрай него - търговията, хранителните стоки, продажба на недвижими имоти, но те са малък мащаб. Имаме голям завод за съобщителна техника, който дава прехрана на доста хора. Имаме редица мебелни цехове, които бяха доста заглъхнали, защото хората преди 10-15 г. се бяха пренасочили към туризма с надеждата, че той е по-лесен. Но не е по-лесно да се занимаваш с туризъм. Бяха оставили настрана мебелното производство, което е традиционно за нас. Сега почва отново да се възражда. И другото, което ще стане структуроопределящо, е животновъдството. При нас земеделието не може да бъде много успешно, защото сме нависоко и температурите са ниски. Но доста хора се насочват към овцевъдство. Гледат и породисти говеда за месо. Според мен това е много важно, защото тук е потреблението. Няма по-добро от това - месото, млякото, сиренето, кашкавалът, да са чисти и да се произвеждат където се потребяват.

Интервю на Анита Чолакова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю