Кметът на Банско за Пирин: Решението на ВАС е да блокира абсолютно всичко!

4353
Кметът на Банско за Пирин: Решението на ВАС е да блокира абсолютно всичко!
Снимка: Община Банско

Днес, 16 януари, Върховният административен съд (ВАС) взе окончателно решение относно приетите преди малко над година промени в Плана за управление на Национален парк "Пирин". Съдът реши, че промените са недопустими.

Когато правителството взе решението, основният лайтмотив беше, че с промените ще може да се построи втори лифт на Банско, макар че природозащитници бяха категорични, че всъщност се отваря и вратичка за по-масово строителство на защитена територия. Какво ще стане сега - Actualno.com разговаря с кмета на Банско г-н Георги Иконономов.

Г-н Икономов, как приехте окончателното решение на Върховния административен съд за националния парк "Пирин", с което напълно се блокира строителство на въжени линии, ски писти и изобщо?

Естествено, с неприятно чувство, но след като съдът така е решил, че не трябва да се развива ски спорта и ски туризма, ние ще се съобразим с това негово решение. Какво мога да кажа повече?

Дали според Вас "Юлен" ще продължи да инвестира в Банско все пак, или ще се отдръпне?

Не мога да кажа. Все пак общината има малък дял в дружеството, решаващата роля си е на основния собственик. Предполагам, че ще се съберем и ще коментираме ситуацията след решението.

Като миноритарен собственик може да си позволите съвети поне?

Съвети не мога да давам. За какви инвестиции въобще може да говорим?! Вие ме питате за инвестиции при положение, че се забранява строителство! Какви инвестиции да правят?! Решението на Върховния съд е да блокира абсолютно всичко! С него се казва: "В планината не може да строите спортни съоръжения. Точка". Оттук-насетне ще изчакаме тези лифтове да остареят, да станат като тези, които са на Витоша, на 50-60 години. И това е.

Допускате ли да има политика в това съдебно решение или външно влияние?

Не допускам някой да се бърка на Върховния административен съд при такива важни решения. Не ми се иска да го допускам. Не знам. По всяка вероятност не. Потвърждават решението на тричленния състав. Вие ме питате за коментар на решението, аз казвам: "Ще се съобразим с него. Точка". И това решение е не само за Банско, а за цялата страна.

Неслучайно от години време аз апелирам във всички мои интервюта - изобщо не е въпросът във втората кабинка, в Плана за управление и неговото изменение. Въпросът е в това иска ли държавата да развива ски спорта, или не. Не в Банско, а в цялата държава. Ако иска, трябваше да се промени Законът за защитените територии така, че да бъде категоричен. Не няколко състава в годините назад да имат едно тълкуване на член 21 от този закон, а този състав да има коренно противоположно тълкуване. Което означава, че самият закон не е ясен и категоричен. Толкова ли е трудно да се напише: "Разрешава се строителството на спортни и туристически съоръжения" или "Забранява се строителството на спортни и туристически съоръжения"?! Щеше да е лесно за всички. Нямаше да се занимаваме с тълкувания, с обжалвания години наред. Това е в основата. Уж всички се хвалим, че ски туризмът е на второ място след летния. Тогава защо законовата база не е направена така, че да го улесни, а не да го спира!? Все това повтарям, но не се случва.

Опция за рестартиране на процедурата с ОВОС обмисляте ли?

Нищо не мисля в момента. В крайна сметка да се бориш за нещо добро за региона - колко време трябва да се бориш?! Защо?! След като не се осъзнава, явно не се възприема, че е добро. Явно пък не е добро. Тогава спираме. Да си стои както е, каквото е направено - направено. И ще мислим за алтернативи.

Има ли ги?

Вижте, решението е излязло преди половин час, Вие искате да знам вече какво ще правим. Ще мислим. Има летен сезон, не по-лош от зимния. Ще гледаме да развиваме него. И това съм посъветвал всички инвеститори в Банско още преди доста време: "Инвестирайте в лятото! Там поне няма кой да ви се бърка. Няма зелени, пембени, няма обжалвания, няма върховни съдилища". Има алтернативи, не е станало кой знае какво. Животът продължава и без втора кабинка и без разширение на ски зоната.   

Случват се и хубави неща, не може без лошите. Продължаваме напред. Нищо фатално не е станало. Затова преди 7-8 години сме започнали да развиваме Банско като летен курорт. Все повече набира сила и така ще продължим. 

Интервю на Анита Чолакова 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю