Кметът на Елин Пелин: Държавата наказва финансово дисциплинираните общини и поощрява другите

33781
Кметът на Елин Пелин: Държавата наказва финансово дисциплинираните общини и поощрява другите
Снимка: Личен архив

Доц. д-р инж. Ивайло Симеонов е кмет на община Елин Пелин от 2015 г. Той е инженер по комуникационна техника от Техническия университет – София. Магистър е по икономика от УНСС. Има академична кариера като доцент в Техническия университет - София, преподавател по мениджмънт на високите технологии, иновации и предприемачество. Бил е дългогодишен съветник на ректора, академичен наставник на клуб „Информационни и комуникационни технологии“, създател и председател на Националното представителство на студентските съвети, председател на Университетската синдикална организация „Висше образование и наука“ към КНСБ и на Университетския клуб по таекуондо.

Г-н Симеонов, участвали сте в обсъждането на проекта за държавен бюджет`2019. Как оценявате отношението на държавата към общините, предвид че част от тях са финансово стабилни, други не?

Да, вчера участвах в съвместното заседание на бюджетната и здравната комисия към Народното събрание. И смятам, че политиката на държавата, колкото и да звучи абсурдно, е да накаже тези, които са финансово стабилни и спазват най-добра финансова дисциплина. Точно те са лишени от изравнителна субсидия. Община Елин Пелин фигурира в списъка заедно с големите общини София, Бургас, Пловдив, които страдат от тази политика. Общо 19 общини са в този списък. Абсурдът е, че общини като Несебър и Банско, които разчитат на туристическия данък, са с изравнителна субсидия в рамките на 50-80 000 лева. Но община Елин Пелин е лишена от 536 000 лева. Ние сме в момента най-динамично развиващата се община в София област. Имаме най-висок брой разрешителни за строеж. Заради това, че сме създали такъв благоприятен инвестиционен климат, не само че не ни поощряват, а напротив - отрязват ни се пари, за което разбираме в края на годината. Това означава, че през януари месец ние ще бъдем на "червено". Под някакъв формат ни се предлага безлихвен кредит, а това е абсолютно безумие. Да не говорим, че предстои година на избори.

Тези 536 000 лева какво представляват - изравнителна субсидия, която сте имали, но ви се отрязва ли?

Да. И сега, в края на годината ни сервират, че няма да ни я дадат. И като компенсация ни предлагат безлихвен кредит, с който ние да започнем новата година. Абсурдно! В момента общината ни е превърната в най-големия логистичен център на България. Това означава, че над 15 000 тежки автомобила всеки ден преминават през цялата пътна мрежа. Пътищата са разбити, а хората не правят разлика между общинска и държавна пътна мрежа. И сега, не само че не ни поощряват, но ни се отрязват средства, които ни се полагат чисто законово. Радвам се, че държавата мисли за т.нар. „северозападнал“ район и че иска да инвестира там, но данъците идват от общини като Елин Пелин. И подчертавам, нашата изравнителна субсидия е най-висока спрямо всички общини, които са попаднали в този списък.

Искали ли сте обяснение за тази аномалия от финансовото министерство, какво е обяснението?

Обяснението е, че ние сме финансово стабилни. Тоест, "Вие си вършите работата и затова сте наказани" - това е отговорът, перифразиран на разбираем за хората език.

Кметът на Община Елин Пелин: Проблемите с пътната инфраструктура са най-голямото изпитание

Доц. д-р инж. Ивайло Симеонов е кмет на община Елин Пелин от 2015 г. Той е инженер по комуникационна техника от Техническия университет...

А продължението на този отговор би трябвало да е: "Тези, които не се справят добре, ще бъдат поощрени"?

Да, точно така е. Община Елин Пелин за първа година е потърпевша. Колкото и нескромно да звучи, това е следствие от моето управление - увеличих събираемостта от данъци, за първа година от цялата история на Община Елин Пелин бюджетът ще бъде изпълнен почти на 100%, което е резултат от добра финансова дисциплина. Приемам отношението към нас като удар в края на годината. Ако през февруари или март 2018 г. ни беше казано, че няма да получим изравнителна субсидия, можехме да мислим за финансови инструменти. Сега няма какво да направим. Просто сме в безизходица.

Вероятно нямате и технологично време да подготвите искане за безлихвен заем, защото 9 месеца преди края на мандата нямате право на заеми?

Така е, времето не е достатъчно, за да се вземе подобен заем.

От колко време община Елин Пелин е финансово стабилна?

Кметът на Елин Пелин: Като съседи на Балканите трябва контактуваме от малки

Кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов е учен. Допреди да спечели изборите за градоначалник той е доцент в Техническия университет &ndash...

В началото на мандата през 2015 г. заварих общината на „минус“ 1,2 млн. лв. В момента сме на „плюс“, накратко казано. И този резултат е независимо, че постоянно имаме някакви финансови корекции за проекти от предишното управление, които изплащаме. Да не говорим, че имаме изградена чисто нова детска градина, храм, два стадиона, които са реновирани из основи, всички училища и детски градини са обновени и газифицирани. В момента строим два басейна, както и физкултурен салон на най-голямото средно училище. Правим осветление и велоалеи почти във всички населени места.

Как сте успели да компенсирате заварения недостиг плюс разходите по наложените корекции?

Благодарение на това, че имаме добър инвестиционен климат. Имаме много фирми, които инвестират в общината. Това е цялата истина. Данъците са изключително ниски. Реално приходът от жилищните сгради е много малък. Но в момента ние сме издали разрешителни за 200 000 квадратни метра разгъната застроена площ на производствени и логистични бази. Просто не виждам причина да не бъдат поощрявани финансово дисциплинираните общини. В тази ситуация сме няколко кмета от страната, които са в своя първи мандат. Ние наистина влагаме много усилия, за да постигнем резултати и сме с ясното съзнание, че това се оказва в ущърб на общината. Пълна несправедливост!

Как би могла да се изправи тя, имате ли предложение?

Разбира се. Има си бюджет, нека бъде спазен! Изравнителна субсидия трябва да се даде на всички. Трябва да има баланс. Аз не съм тръгнал да гледам в "канчето" на съседната община, ако мога да бъде полезен - помагам, не преча. Но не трябва да бъдем сравнявани с големи общини като София, Бургас и Стара Загора. Просто съм си направил разчета на община Елин Пелин и тази изравнителна субсидия ни се полага по закон. На мен ми се искаше да увеличим бюджета за капиталови разходи, защото общината ни е с изключително натоварена пътна мрежа, а на практика данъците, които влизат от нашата община, отиват за други общини.

Община Елин Пелин приема Х-то открито първенство по Куадратлон Таекуон-До

На 17 и 18 февруари 2018 г. в спортна зала „Инж. Янко Янков“, в град Елин Пелин ще се проведе X-то Oткрито първенство по Ку...

Средствата за капиталови разходи и за зимно поддържане поне увеличени ли са ви?

Не. Спомена се даже, че като ни се вземат тези 536 000 лева, щели да ни дадат допълнително 20 000 лв. за капиталови разходи. Това даже не искам да го коментирам! Не може общини, които се справят, да бъдат наказвани, а тези които не се справят, да бъдат поощрявани. Защото няма да пострадам аз като кмет само, а ще пострада цялата община. Всички добри предпоставки, които сме създали, отиват на вятъра.

Мнението, което изказвате, общо ли е с колегите Ви от другите 19 общини, които визирахте?

Никой от останалите кметове не ме е упълномощавал да говоря от негово име. Аз изразявам моята позиция. Има кметове, които може да не възроптаят от намалената субсидия. На Банско например изравнителната им субсидия е 10% от нашата, някак си ще успеят да го преживеят. Ние обаче няма откъде да компенсираме това лишение.

Интервю на Анита Чолакова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю