Кметът на Ивайловград Диана Овчарова: ОУП решава най-важния проблем – коя зона за какво е предназначена

18902
Кметът на Ивайловград Диана Овчарова: ОУП решава най-важния проблем – коя зона за какво е предназначена
Снимка: община Ивайловград

Диана Овчарова е родена на 12 юли 1969 година в Ивайловград. Завършва висше образование в ПУ „Паисий Хилендарски”. В периода 1994-2000 г. работи в Бюро по труда - Ивайловград, на длъжност началник отдел „Активни мерки на пазара на труда”. От януари 2000 г. до октомври 2011 г. е секретар на община Ивайловград. Кмет на общината е от 2011 г.

Г-жо Овчарова, Ивайловград е една от първите общини в България с окончателно одобрен Общ устройствен план. Как успяхте?

Минахме през доста дълга документална сага. Най-напред с изключителна радост и с благодарност се обръщам към жителите на общината и общинските съветници, че подкрепиха тази идея, защото това е основният градивен документ, върху който се процедира по отношение на градоустройственото развитие. Ивайловград в годините има своя Интегриран план за градско възстановяване и развитие, План за управление, План за развитие. И този Общ устройствен план е последният от тези стратегически важни документи, на които всяка община трябва да стъпи, за да има своето развитие и вие сте абсолютно права, че са малко общините, може би на пръстите на едната ръка се броят тези с одобрен Общ устройствен план. И аз се радвам, че Ивайловград е начело в такава хубава класация.

Но навсякъде има проблеми, вече четири години минават с поредица обжалвания, Вие как го прокарахте?

И при нас имаше жалби, но смятам, че извървяхме достойно пътя с много разяснителни кампании. На това се дължи успехът - много срещи с жители, много изнесени приемни, много разговори, обществени обсъждания. За да успееш да убедиш и тези, които не приемат идеята, че така ще се случат най-добре нещата. Трудно се случва. Ние сме започнали този процес от 2013 година и затова казах, че е доста дълга сага.

Безспорно това е единият от стратегически важните документи за общината. Каква визия дава той за следващите 20 години?

Дава визия за реализиране в устройствени отношения на по-добра и качествено устроена среда за обитаване в съответствие със съвременните европейски критерии и стандарти. За осигуряване на възможно най-добрия баланс между частни и обществени отношения.

На практика кои устройствени проблеми ще отпаднат в бъдеще?

Най-важният от тях - коя зона точно за какво е предназначена. Това вече е факт с определените градоустройствени зони – зона за озеленяване, зона за спорт, за туризъм, за развитие, за бизнес инициативи. Всичко това е планирано. Тоест, ние няма да имаме спорове коя зона къде да бъде позиционирана. Вече имаме единомислие и единодействие по този въпрос.

А ще може ли впоследствие да се съкращава процедурата за строителство - например, след като бизнесмен подава в общината документи, че иска да инвестира в зона, определена за целта?

Точно това е смисълът. Благодарение на Общия устройствен план това ще бъде възможно. През следващите седмици планираме да внесем в Общинския съвет и наредба за инвеститорите. Тя ще регламентира правилата, ще дава по-скоро приоритет на определени класове инвеститори и развитие в определени зони. Но това е в следващите седмици. Смятам, че това което имаме в момента, дава възможност за достатъчно бързо стартиране на инвестиционни проекти и няма да се забавят инвеститорите. Много бързо ще текат процедурите.

Какво следва сега - подробни устройствени планове за отделните населени места, или не е така?

На този етап не. За всяко населено място са определени съответните зони. И мисля, че добре са позиционирани.

Кметът на Димитровград: Свалихме административната тежест до минимум

Иво Димов е роден на 18 септември 1968 година в Димитровград. Магистър "Бизнес администрация" и бакалавър „Маркетинг“ в Пло...

С кои обекти се борите за годишните награди на Министерството на туризма?

С цялостната визия на община Ивайловград като туристическа дестинация под мотото "Ивайловград - южната приказка на България". Това е първата категория, в която се борим. Втората е за най-добра атракция. Обектът ни е антична вила "Армира". Това е един от туристическите обекти, с които смятам, че България може да се гордее. И не само България, защото е на световно ниво, след като през миналите години беше обновен със средства по ОП "Регионално развитие ". Броят на туристите, които тази година минават, е не по-малко от 10 000 по последна информация от миналия месец. Само за последните седмици 350 човека в събота и неделя са посетили антична вила "Армира". Смятам, че тя много достойно се вписва в наградите на Министерството на туризма. А за цялостното превръщане на Ивайловград в туристическа дестинация смятам, че можем да говорим на базата на всички останали туристически обекти и атракциони, които се ремонтираха през миналите години.

Предимно общината ли е правила инвестиции, или са повече частни инициативи?

Повечето инвестиции се правят от общината. За съжаление, частниците все още малко се включват в целия този процес. Но вече усещаме подкрепата им с откриването на хотелските комплекси в Мандрица, в Плевун, в Ламбух – с хотелски комплекси, къщи за гости, басейни.

Доколко важен е туризмът за икономиката в общината?

Кметът на Добрич Йордан Йорданов: Борим се да спасим глоба от 4,5 млн. лв.

Г-н Йорданов, как се разви казусът с корекцията за депото на стойност 4,3 млн. лв., може би най-високата сред общините? Всъщност Добри...

Не искам да кажа, че той е основополагащият, но напоследък туристите формират една голяма част от икономиката на нашата община - с престоя в хотелите, в ресторантите, с отделеното свободно време за посещение на туристическите и културните обекти. Туризмът вече формира сериозен процент в бюджета на общината.

А кой е структуроопределящият отрасъл за общината?

На този етап това е земеделието, винопроизводството, лозарството, отглеждането на зеленчуци, житни култури. Един от определящите отрасли също това са кариерите за добив на обличовъчни гнайсови плочи. Голям процент има и дърводобивът.

Важните проекти, които сте реализирали досега?

Към настоящия момент 18 обекта в Ивайловград са в процес на обновяване, саниране и строителство. След като миналата година санирахме 5 обществени сгради, тази година санираме 18 - сградата на полиция, пожарна, прокуратура, съд, община, общежитие, гранична полиция, дневен център за деца с увреждания. Това са само част от административните сгради наред с повече от 9 жилищни блока по ОП "Региони в растеж". В момента бих могла да кажа, че върви изключително строителство в Ивайловград. Проектът е на обща стойност около 3,5 млн. лв. Той е в резултат на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие, който създадохме и реализираме.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

На Калин Стоянов няма да му извадят компроматни снимки, ако слуша: Цветан Цветанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Смяната на външния министър беше направена по най-идиотския начин: Румяна Коларова за рокадите в кабинета (ВИДЕО)

Пенсии и великденски добавки за предизборна употреба: Говори финансистът Владимир Сиркаров (ВИДЕО)

Два сценария за конфликта Иран-Израел: Говори доц. Искрен Иванов (ВИДЕО)

Как ще се харчат парите на София? Говори зам.-кметът Иван Василев (ВИДЕО)

Полуреформи, цяла компроматна война и един пудел: Говори политологът Цветанка Андреева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю