Красимира Райчева: В България има благоприятни технически и инвестиционни условия за развитие на дигиталните разплащания

12402
Красимира Райчева: В България има благоприятни технически и инвестиционни условия за развитие на дигиталните разплащания

Красимира Райчева е мениджър на Visa Европа за България и представлява бизнес интересите на компанията в страната. Нейната роля е да развива продуктите и услугите на Visa Европа сред финансовите институции у нас. Тя управлява отношенията на компанията с банките и с други организации, които предлагат безналични разплащания. Красимира Райчева ръководи въвеждането на иновативните продукти на Visa Европа в България, сред които безконтакти, мобилни и разплащания от човек на човек.

Г-жо Райчева, свидетели сме на дигиталната революция, която бързо променя нашето всекидневие. Как Visa Европа посреща новите предизвикателства?

След много години на относителна стабилност в света на разплащанията се случва нещо интересно, вълнуващо и на практика непредсказуемо. Мобилните комуникации променят света около нас и в него динамично навлизат дигиталните играчи. За тези процеси е характерно партньорството, което понякога е между малки и средни компании, а друг път – между големи брандове, както се случи през последната година с партньорствата на Visa с Apple и Samsung.

В новата среда големите търговци на дребно поставят повече и по-високи изисквания за бързина на разплащанията, индивидуални решения и възможности, като в същото време искат да получат качествено нови услуги срещу по-малки инвестиции. Това кара регулаторите да променят основните правила.

Всички тези процеси протичат толкова бързо, че е невъзможно да предвидим крайния резултат, особено като имаме предвид, че платежните системи са сложни и фино балансирани организми.

Тези фактори обуславят нашия отговор, а той е: светът се променя и ние също, заедно с него, като това ще бъде съпътствано с ангажимент от наша страна. Онова, което искам да подчертая обаче е, че не бихме следвали неустойчиви модели и ще съдействаме за приемането на интелигентни регулаторни решения.

Как точно виждате развитието на огромна и влиятелна платежна система като Visa Европа на този фон през следващите години?

Наш ангажимент е да намерим решения на противоречащи си потребности – така създаваме стойност. А в наши дни е пълно с такива противоречащи си потребности – потребителите, от една страна, от друга – регулаторите и големите търговци на дребно, малките и средните предприятия, банките, стартъпите, технологичните гиганти и операторите на мобилни мрежи.

За Visa Европа новата среда е преди всичко изпълнена с възможности за растеж, иновации, създаване на нова стойност и осигуряване на дългосрочна приложимост.

В какви стратегически посоки можем да очакваме да се развива дейността на Visa Европа?

В основата на бъдещата ни дейност ще бъде вече утвърдилата се тенденция за изграждане на партньорства. Както знаете, Visa е партньорска организация и нашите усилия ще бъдат насочени преди всичко към членовете ни. Партньорства обаче ще бъдат създавани с търговци на дребно, мобилни оператори, технологични компании по посока създаването на различни продукти за разплащания, които посрещат специфичните потребности на потребителите. Това ще направи бранда Visa още по-силен.

Ще се разрастваме ускорено и целта е постепенно да стопим дела от 70%, който все още се държи от разплащанията в брой в Европа.

Как ще се развиват отношенията ви с партньорите?

Ще разширим достъпността на картовите и дигиталните разплащания, ще улесним членовете, пазарите, търговците на дребно и останалите партньори да се присъединят и да придобият ползи за бизнеса си чрез Visa. Това ще се осъществи чрез разработване на нови методи на достъпност. В момента сме в процес на отваряне на наша платформа за сътрудничество, съвместно развитие и иновации.

Стратегическият растеж в нашия бизнес ще бъде постигнат чрез съсредоточаването ни върху потенциала на основния ни бизнес и ръстът в сегменти, които са близо до основния ни бизнес.

В съвременния свят и другите платежни системи ще претърпят подобно развитие, а те са ваши конкуренти наред с криптовалутите. Кое е това, което ще отличава Visa?

Платежната система Visa се ползва с огромно доверие и то е смес от няколко елемента: безопасност, сигурност, надеждност и защита на потребителите и търговците. За да запазим това доверие, ще продължим да развиваме възможностите, интегритета и достъпността на нашите платформи и ще гарантираме бъдещето на дигиталните разплащания.

В сектора на разплащанията влизат много нови играчи, но не всички ще изминат пътя докрай. Що се отнася до криптовалутите, при тях фактор на дългосрочния успех ще бъде способността им да постигнат мащаб и сигурност – потребителите и търговците на дребно имат нужда да вярват, че техните пари са на сигурно място. Освен това криптовалутите ще трябва да преминат през доста сложни ситуации, свързани с регулаторната рамка, сигурността, риска и мащаба.

Ние от Visa Eвропа се чувстваме удобно и уверени в нашия бизнес в условията на новите дигитални услуги. Специализираме се в доставка на разплащания на масовия пазар и осигуряваме за нашите членове безпрецедентно широк достъп до нашите услуги в целия свят, което ни гарантира високи нива на потребителско доверие. Ние изпълняваме твърдо това, което обещаваме на нашите партньори – достъп, удобство, сигурност, съвършенство.

В сегашните времена на сериозна финансова нестабилност ние продължаваме да ръководим бизнеса си уверено и безопасно за всички наши членове, така че те да могат да осъществяват транзакции при сигурни разплащания. Затова се ползваме с доверие и затова сме успешни.

Моля да очертаете накрая как ще се развиват електронните разплащания в България на фона на извършващата се дигитална революция?

Картината на безконтактните разплащания в Европа и България

400 милиона безконтактни трансакции за последните 12 месеца до февруари 2014 г. в Европа Над 3 млрд. евро общ потребителски разход с...

По данни на Gemius от май 2014 г. в България вече над 40% от населението ползва смартфон, Проучване на Google Consumer Barometer за България преди година показва, че 69% от населението ползва компютър, а 15% - таблет. Всички тези данни са доказателство, че в България има добра база за развиване на дигиталните разплащания. Разбира се, в това отношение има какво повече да се желае.

Това, което е по-важно обаче, е в България да се повиши финансовата грамотност и културата на потребление на финансови услуги, тъй като в България все още с карта Visa се плаща едно от всеки 20 евро, в Европа средно този показател е едно на всеки шест евро.

Не на последно място ще поставя и възможностите и готовността на българските банки да инвестират в нови услуги. Поради мащаба на пазара те не са толкова високи, колкото в Западна Европа, но вече сме постигнали много добри резултати с безконтактните разплащания, които са основата за въвеждането на мобилни разплащания. Очакваме и те също да станат масово достъпни в скоро време.

Ще обобщя, че в България има благоприятни технически и инвестиционни условия за развитие на дигиталните разплащания, които ще стават все по-добри през следващите години.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю