Мадарският конник върху еврото - убиец на българския лев или символ на върховна сила? (ВИДЕО)

14009

Мадарският конник да бъде на евромонетите ни - естествено видяхме полярни дискусии за това предложение в социалните мрежи. Появиха се крайно странни тълкувания, като най-екзотичното: мадарският конник е убил лъв, но не просто лъв, а българският лев! Изведнъж върховният обединяващ символ - войнът на кон, конникът победител, символ на прабългарите, символ на траките се оказа убиец на българското… Може би някой е бягал от час по история? Намираме се в Института по балканистика към БАН. Разговаряме с доц. д-р Тодор Чобанов - историк и археолог, който ни припомня още веднъж стойността на този релеф.

Още: Кандидатът на БСП за БНБ: Трябва да приемем еврото тогава, когато сме готови

"Фиксацията в лева от гледна точка на това, че валутата е част от суверенитата е една мистификация. Ти може да си много силен и суверен и да ползваш чуждите. Нашата история е минала много славно и успешно и без собствена валута", заяви в Студио Actualno доцентът.

Той обясни, че Мадарският конник е комуреален паметник: "Това са специални паметници за боговете. Този паметник има един дълбок сюжет, свързан с възхвалата на конкретна личност или личности и надписи, които съобщават информацията не за простосмъртните, а надписи, оставени за божествата, на които са се кланяли нашите прадеди".

По думите му паметници на коне са много популярни по една проста причина - одомашняването на коня води до фундаментални промени в човешката култура, в животновъдството, но и във воденето на война, в държава, във владетелския култ. Конят има наистина голяма роля и по тази причина много народини, най-вече индоевропейските в древността почитат конят и ездача. Това са особени форми на култ, които се асоциират с животното, с неговата божествена природа и това, че той е подарък на боговете към хората.

"Ние не правим изключение - нашият Мадарски конник също се свърза с един много широк евразийски ареал на разпространние на подобни изображения, но той неслучайно е вписан в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Това е едно от първите български вписвания - още през 70-те години. Той е вписан, защото в Европа е единствен по рода си. Всички останали паметници от този кръг са малки. Тук говорим за монументален релеф, с огромни размери, изработен на високо в скалите. Този е било едно техническо постижение за времето си, не само историческо", каза още доц. Чобанов.

Той уточни, че монументалният релеф е много труден за изпълнение жанр в изкуството, тоест не всеки може просто така да слага монументални релефи. 

Кой пробожда Мадарския конник?

При такива паметници всичко се върти около едно - да покажа силата на владетеля, неговият георизъм. Той има царска сила, а тук имаме нейното проявление. Царят на животните от най-дълбока древност е лъвът - това е една парадигма, която съществува в изкуството. И царят на хората, който има достоен противник в лицето на царя на животните. По тази причина във владетелското изкуството лъвовете присъстват много солидно. Това е вид афиширане на царската сила. Побеждавайки го, владетелят демонстрира своята сила. Това е един вид легитимиране на владетелската сила, защо лъвът е царят на животните. Затова е избран този сюжет, който е продуциран десетки пъти в изкуството. Виждаме една тримфураща поза - лъвът е победен, както са победени противниците на България. Това е посланието.

"Противно на разпространяващите се твърдения, България има над 1300 годишна история, без собствена валута. В Първото и Второто българско царство нашите владетели са се оправяли добре и без собствена валута - ползвали са византийската. Цяла Европа прави таква. Карл Велики е обожавал византиски монети. Така че фиксацията в лева от гледна точка на това, че валутата е част от суверенитата е една мистификация. Ти може да си много силен и суверен и да ползваш чуждите. Нашата история е минала много славно и успешно и без собствена валута. След Освобождението е било логично да имаме собствена, така е била практиката тогава. Това е необходимостта държавата да се върже към златния стандарт. Било е важно да печатаме собствени значи", категоричен е Тодор Чобанов.

Цялото интервю с него вижте във ВИДЕОТО:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Промените по бул. "Витоша" и летният сезон: Доволен ли е бизнесът? Говори Ричард Алибегов (ВИДЕО)

"Центърът на София трябва да е достъпен за хората, не за колите": Говори Богдан Милчев (ВИДЕО)

"От ГЕРБ ми казваха, че няма да има Национална детска болница": Говори проф. Хинков (ВИДЕО)

"ГЕРБ и ДПС с мнозинство, но ще искат трети партньор": Добромир Живков за ситуацията след вота (ВИДЕО)

България срещу Гърция в битка за туристи: Говори бившият министър Зарица Динкова (ВИДЕО)

Сърбия стои зад скандала в Скопие, а по-далеч е сянката на Кремъл: Говори Николай Кръстев (ВИДЕО)

Ниската избирателна активност ще доведе до сериозни размествания: Геновева Петрова от “Алфа Рисърч“ (ВИДЕО)

"Хамас" няма да изчезне с бомби и ракети: Проф. Владимир Чуков посочи пътя към мир (ВИДЕО)

"Спаси София" действа като комунистите: Антон Хекимян за бул. "Патриарх Евтимий" (ВИДЕО)

Петър Чолаков: ГЕРБ и ДПС нарцистично си търсят трети за управление (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю