Мариана Тошева: Има лични лекари, които отказват да записват украински бежанци (ВИДЕО)

13717

20 юни е Световният ден на бежанеца. Преди 21 години - през 2001-а година, Общото събрание на Организацията на обединените нации /ООН/ избира 20-ти юни за Световен ден на търсещите хуманитарна помощ. По този повод разговаряме в Студио Actualno с Мариана Тошева, председател на Държавната агенция за бежанците.

За съжаление има лични лекари, които отказват да запишат здравноосигурени бежанци от Украйна, каза тя. През последните дни не се е запазила тенденцията напускащите страната украици да са повече от влизащите. В последните дни влизащите в страната украински граждани са повече от излизащите.

Украинските бежанци в момента у нас са 81 486 души. Те са поискали временна закрила. От тях 45 000 са деца. С личния си номер на чужденец след регистрация всеки бежанец може да изпълнява своите права.

Молбите за международна закрила от страна на бежанци от Близкия изток от 1 януари до 15 юни тази година са 8327, от тях 1423 са от непридружени непълнолетни деца. Това са граждани предимно на Афганистан, Сирия и Ирак.

Усилията са насочени към мотивиране и свързване на украинците с работодатели. Работи се по механизъм за дневна грижа, заради липсата на места в детските градини.

С всяка изминала година броят на непридружените непълнолетни лица расте. Основно в момента това са тийнеджъри от Афганистан, следвани от момчета от Сирия и има малък брой от Ирак.

По отношение на децата от Украйна, които се водят непридружени, в смисъла на дефиницията за непридружени, но основно са с възрастен роднина или със съсед, или треньор, те са 492 деца. Непридружените непълнолетни деца се настаняват в два от центровете на Държавна агенция за бежанците. Двата центъра се намират в София. Това е приемателен център Военна рампа и приемателен център Овча купел. Там Международната агенция по миграция изгради и администрира две така наречени сигурни зони с 24/7 присъствие на социални работници и в тях се настаняват непълнолетните непридружени деца от Афганистан, Сирия и някоя друга държава от т.нар. трета страна на произход извън Европа.

Непридружените деца от Украйна са с техни близки, за които споменах. И има няколко отбора на територията на страната и те са със своите треньори. Децата от Украйна в момента са в почивни бази.

Медицинската помощ за бежанците е както за всички български граждани. Ако е спешна помощ, трябва да се извика 112, иначе трябва да се запишат при личен лекар, или да ходят в съответен медицински център. Само за уязвимите, които са настанени в базата на Министерски съвет на Слънчев бряг, поради това, че там има близо 540 човека, е командирована линейка от София с лекарски екип. Там има близо 300 човека с различни нужди – от прекарали инфаркт, оперирани, до лица на хемодиализа и онкоболни. Има и много деца, т.е. това е място с необходимо постоянно медицинско присъствие. Всички други са като българските граждани, трябва сами да потърсят медицинска помощ. Имат и здравни осигуровки, което прави възможен достъпа до такава помощ.

Вярно е за съжаление, че лични лекари отказват да записват здравноосигурени украински бежанци. И днес имах позвъняване точно за украински гражданин с временна закрила, няма значение в коя поликлиника е отишъл със свои близки и двамата лични лекари, към които се е обърнал, са отказали да го запишат. За мен като експерт, това е много стар проблем, откакто е системата за лични лекари, масово отказват да записват и сирийци, и афганистанци, и иракчани, и въобще чужденци. Първо в град като София и не само, пациентските им листи са препълнени, други се притесняват от езикова бариера. Искам да кажа, че е трудно с личните лекари. Колегите от Министерството на здравеопазването бяха така добри да съдействат, за да се изготви списък на лични лекари, които са заявили желанието си да записват в пациентската си листа специално украинци с временна закрила и този списък е публикуван на сайта https://ukraine.gov.bg/bg/.

Още – във видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю