Голяма част от личните лекари отказват да записват за свои пациенти украински бежанци

16880
Голяма част от личните лекари отказват да записват за свои пациенти украински бежанци
Снимка: Getty Images

Голяма част от личните лекари у нас отказват да записват за свои пациенти украинските бежанци. Здравната каса все още не е дала ясни указания за лекарите от доболничната помощ, както и на специалистите в болницата. Освен, че задържат украинските пациенти до изтичане срока на здравната пътека, те им връчват сметката за болнично легло и за лечението. Има и случай, където държат болния докато роднините му не донесат необходимата сума, поискана от тях. Това сподели доброволката Полина Станчева от украински дом "Варна" пред репортер на Actualno.com.

Правителство на малцинството, нов кабинет или нови избори? Сценариите според политическите анализатори

Слави Трифонов "изтегли" министрите си от кабинета "Петков" миналата седмица. "Продължаваме промяната" обявиха, че ще останат правителс...

По информация на украинския дом "Варна", голяма част от ведомствените почивни бази нямат условия бежанците да си приготвят дори храна. На места липсват перални, печки, котлони, дори ел. кана, за да нагреят вода. А тя е необходима, най-малко заради това, че храната, която бива давана от БЧК, включва хляб - 600 гр., две инстантни супи или готови спагети, консерва, кроасан или вафла, както и бутилка минерална вода 0,5 мл.

БЧК, наела се да осигурява изхранването на украинските бежанци, дори не е предвидила различен порцион за дете или възрастен човек. Порцията, която получават всекидневно, е една и съща, предвид че те получават 15 лв. на ден, от които 10 лв. покриват разхода за нощувка. А с останалите 5 лв. е почти невъзможно да се закупи необходимата храна,да не говорим и за продукти от бита.

Семействата с деца се нуждаят от пюрета, памперси, адаптирани млека, кремове за подсичане, които по никакъв начин не са предвидени за тях. За пенсионери със степен на инвадлидност, която не се признава за територията на България, трябват лекарства, памперси, инвалидни колички. А за жените, най-елементарните средства за хигиена - дамски превръзки.

Шолц увери Украйна, че ще има оръжейна помощ

Германия ще продължи да помага на Украйна с оръжие, заяви германският канцлер Олаф Шолц на пресконференция в Берлин. "Украйна се нужда...

Полина обясни всички тези пропуски с това, че ние, българите, имаме желание да помогнем, но в административен план, нещата не за изпипани както трябва и се получават ситуации, в които хората се унижават, а всеки има право да бъде запазено неговото достойнство.

Относно обществената поръчка за храна за бежанците, доброволката сподели, че “пак ще гушим някого с нечии средства". Според нея, това не са бюджетни средства, но това не означава, че може да бъдат разпределяни по такъв начин и да будят подозрения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com