Марияна Хамънова: В България има възможности за развитие, които са изчерпани на други места

16733
Марияна Хамънова: В България има възможности за развитие, които са изчерпани на други места
Снимка: Личен архив

Марияна Хамънова е съдружник в консултантска фирма, съосновател на Cleantech Bulgaria, вицепрезидент на Двустранната българо-румънска търговска камара и председател на Фондация "Идентичност за България". Самата тя завършила образованието си в Германия Марияна е част от екипа на Back2BG.com, които заедно с "Тук-Там" организират най-големия кариерен форум за българи с опит в чужбина и работодатели, търсещи професионалисти – "Кариера в България. Защо не?"

Този септември за 9-та поредна година организиране форума "Кариера в България. Защо не?“. Как се чувствате – приемате ли го като предизвикателство или вече е утвърден модел?

Всяка година е предизвикателна посвоему. Определено с времето и рутината, нещата стават по-лесни от към процеси и подходи, но най-важното е всеки път да добавяш нещо ново, да надграждаш предишното и да не спираш да се учиш. Спомням си години, в които е трябвало да бъдем много изобретателни и гъвкави – по време на световната криза например. Тогава ситуацията в целия свят беше доста деликатна, подобни събития обръщат бизнес и икономическата логика на 180 градуса.

През тези почти 10 години как се промени работната среда за младите хора, които искат да се развиват в страната ни?

Работната среда се променя, както се променя и живота ни. Всичко е много различно от преди 3-4, та било дори преди 2 години. Мобилността на хората, новите технологии и глобализацията ни предоставят редица възможности за работа в най-различни сфери и то без значение от физическото ти местонахождение. В България някои процеси се случват по-бавно, но са на лице. Хората и нуждите им се променят, а с това и цялата среда. България е прекрасно място за живот, пълно с възможности човек да се развива и расте. Липсват и доста неща, но смятам, че именно в това се крие чара – да пробваш сам да си ги създадеш.

Посолството ни в Лондон: Българите запазват правата си поне още 2 години

Излезе така чаканата и важна позиция за съдбата на българите във Великобритания след като стана ясно, че страната ще излезе от Европейс...

Какви предимства виждате в България?

Предимствата са много – прекрасен климат, близост до море и планина, все още има хубава храна и не на последно място чувството да си вкъщи. За мен предимствата имат не количествени, а качествени измерения, или по-скоро комбинацията от двете. Достъпен стандарт на живот, добри условия за бизнес, възможности за развитие, които на други места вече са изчерпани.

България само София ли е? Може ли един млад специалист, работил или завършил в чужбина, да се реализира успешно другаде освен в столицата?

Смятам, че и Пловдив, Бургас и Варна вече доказаха, че България не е София. Разбира се, че има реализация и извън столицата. Вече може да се каже, че се обособяват хъбове (по територии), в които се случват различни процеси и взаимодействията ще стават все по-лесни. Децентрализацията е бъдещето, така че смятам, че България тепърва предстои да се променя в тази насока. Да не говорим, че има все повече хора, които стартират семейни бизнеси в малки населени места и села. Потенциала за развитие е голям. Зависи само от нас да го превърнем в нещо реалност.

Вие сте един от основателите на Back2BG и CleantechBulgaria, и председател на Фондация „Идентичност за България“. Какво носи работата в неправителствения сектор? Смятате ли, че българският бизнес се научи да работи социално отговорно и заедно с НПО сферата?

Манолова: Депутатите демотивират българите в чужбина да се върнат в България

Омбудсманът Мая Манолова се надява на повече отговорност и повече чуваемост към исканията на българите зад граница, след като депутатит...

Работата, в НПО секторът не е много по-различна от всеки един друг вид работа. Говорим за проекти и за управлението им, за намиране на финансиране и изпълнението на определени цели. Бизнесът работи с НПО сферата доста добре според мен. Също така смятам, че социално отговорните работодатели наистина вече са разбрали, че в това понятие се крие много повече от просто имидж. За бизнеса е важно да разбере ясно какво дава и получава, било то за социална кауза или за концерт. Това е нещо, което много НПО-та с кауза не разбират добре – не е важна само идеята и целта, а начините за постигането й, както и крайния резултат.

Успя ли да се наложи марката "България" през последните години? Нужно ли е участието на държавата в процеса?

Разбира се, че е нужно. Не смятам, че има нещо подобно като „държавата“ – все пак нали ние участваме в този процес. Марката България ще се наложи тогава, когато станем малко по-обединени и се научим, че заедно можем повече. Имаме страхотни индивидуални успехи като българи, но уви, в обединяването на силите, в цел постигане на общо по-голямо благо, има още какво да научим.

Благодаря!

Интервю на Петя Бързилска

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

На Калин Стоянов няма да му извадят компроматни снимки, ако слуша: Цветан Цветанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Смяната на външния министър беше направена по най-идиотския начин: Румяна Коларова за рокадите в кабинета (ВИДЕО)

Пенсии и великденски добавки за предизборна употреба: Говори финансистът Владимир Сиркаров (ВИДЕО)

Два сценария за конфликта Иран-Израел: Говори доц. Искрен Иванов (ВИДЕО)

Как ще се харчат парите на София? Говори зам.-кметът Иван Василев (ВИДЕО)

Полуреформи, цяла компроматна война и един пудел: Говори политологът Цветанка Андреева (ВИДЕО)

Кога и как Израел ще отговори на удара на Иран: Прогнозира Мохамед Халаф (ВИДЕО)

Връзката между войната в Украйна и конфликта "Иран-Израел": Обяснява Руслан Трад (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю