Николай Арабаджиев: Видеорегистраторите са изключително полезно допълнение към автомобила на всеки един шофьор

3442
Николай Арабаджиев: Видеорегистраторите са изключително полезно допълнение към автомобила на всеки един шофьор
Снимка: Actualno.com

Войната по пътищата в България, за съжаление, не спира. Фаталните случаи са всекидневие. През изминалия уикенд в много градове в страната имаше протести на почернени родители на загинали деца в катастрофи, които за пореден път призоваха за спешни промени в законодателството. За да се случи това обаче е нужно доста време. За това какво може да се направи междувременно, за да се намалят инцидентите на пътя, Actualno.com разговаря с автомобилния състезател Николай Арабаджиев.

Г-н Арабаджиев, каква е според вас основната причина за толкова многото катастрофи в България, губим толкова животи годишно, все едно сме във война?

Въпросът е доста сложен и комплексен. Ако имаше еднозначен отговор, най-вероятно проблемите щяха да бъдат решени досега. Според мен проблема на първо място е в нас самите, като шофьори. Липсва ни емпатия на пътя - всеки бърза и иска да е с предимство, без да осъзнаваме колко отговорна задача е шофирането. В много случаи самооценката ни надскача възможностите ни зад волана и това се изразява за съжаление в тази негативна статистика.

Нужни ли са законови промени към по-строги санкции, за да се намали пътно-транспортният травматизъм?

Законът към момента е толкова адекватен, колкото е неговото прилагане. Според мен не са необходими значителни промени, а по-скоро повишен контрол. Под контрол нямам предвид наказания, а реален контрол в критичните места с повишени предпоставки за фатални инциденти - регулиране на движението в натоварените летни месеци, подобрена сигнализация и маркировка и т. н. По-добре е да има действителен контрол, а не наказания - превенция, а не санкция. Друг фактор е техническото състояние на автомобилите. Според мен техническите прегледи са прекалено повърхностни и не отразяват действителното състояние на автомобилите по пътя. Определено много шофьори подценяват техническото състояние на автомобилите си, което води и до тази разлика в самооценката и възможностите. Няма как дори и най-добрият шофьор да успее да реагира адекватно при рискова ситуация, ако техническото състояние на автомобила не отговаря на определените стандарти.

Камерите по пътищата действат ли достатъчно превантивно или те действат, но са недостатъчно?

Със сигурност камерите са ефективен контрол на пътя, когато се използват адекватно. Когато са скрити в храстите с цел да има повече глобени водачи единствено затвърждават мнение у шофьорите за нещо негативно и според мен крайният резултат не е максимално задоволителен. Ако просто се увеличи броят на трафик камерите на почти всяко кръстовище и местата с рискови ситуации извън градовете, посланието ще бъде доста по-ясно прието - строг и ефективен контрол, а не просто глобяване. Най-общо казано - нека взимаме пример от доста европейски държави. В Англия например има камери почти през няколко километра на най-натоварените пътища и през няколкостотин метра в големите градове. Това дава ефект и у многото български шофьори там, които перманентно са опитомили нуждите си за бързи скорости.

Как според вас трябва да приемаме колата, освен като машина за придвижване от точка А до точка Б?

Автомобилите са неизменна част от нормалното функциониране на живота днес. Освен облекчение и удобство, нека не забравяме, че са и отговорност. Добре е да има повече информационни кампании, касаещи тази тема, тъй като понякога го забравяме. Качвайки се зад волана, реално придвижваме 2 тона метал. Добре е да не подценяваме отговорността, която имаме към останалите хора и към нас самите. Препоръчвам да се отделя нужното внимание на техническото състояние на автомобила и подходящите за сезона гуми. В нашия спорт това е от изключително значение и, подценявайки някой от тези аспекти, можеш да провалиш състезанието. В живота, за съжаление, може да доведе до значително по-големи проблеми.

Като рали състезател какво бихте казали на младите водачи, за които колата е и средство за забавление, за състезание?

Определено колата е голям източник на адреналин и забавление. Нашият апел обаче към младите водачи е да осъзнаят, че за тази цел има специално обособени места и мероприятия. Нека не забравят, че пътищата не са предназначени за забавление, а истинските умения се доказват на пистата, в рали спорта и т. н. Всеки, който иска да си набави доза адреналин, може да се опита да го направи на подходящите за това места с подходящо подготвени автомобили. В нашия спорт състезателните автомобили са изключително бързи, но са безкомпромисно технически подготвени на най-високо ниво откъм сигурност и обезопасяване. Моят съвет за всеки млад любител на високите скорости е да започне да развива уменията си извън пътя чрез тренировки на картинг писта или в академия за пилоти, но не и на пътя. Факт е, че към този момент изборът на специални съоражения, като писти и полигони, не е достатъчен и трябва да има държавна политика в тази насока, за да се изкарат младите любители на високите скорости извън пътя.

Май месец е време за абитуриентските балове, младежите са в еуфория, че са завършили, но какво рискуват при това показване от прозорците и люковете на колите?

Така се връщам и аз към моята младост. Тогава еуфорията е много силна. Освен очевидните рискове, които се изразяват в самонараняване и нараняване на околните вследствие на превисоката еуфория от събитието, трябва да се наблегне на по-ефективно регулиране на движението, да се намали скоростта. Все пак младите си са млади. Те са доста напористи, винаги се опитват да изразят по нестандартен начин емоцията си. Ние, и по-конкретно органите на реда трябва да спомагат за по-адекватна превенция, на възпитание, не назидание, с повече патрулни автомобили. Да влязат в ролята не на лошия полицай, който идва да ти вземе книжката, по-скоро на по-възрастни и опитни шофьори, които съветват младите да внимават с еуфорията, колкото и да е трудно. Еуфория винаги ще има, ние и полицията трябва да покажем на младите с личен пример какво е правилното поведение зад волана.

Защо за младите, а и за всички шофьори е полезно да имат видеорегистратор в колите?

Видеорегистраторите са изключително полезно допълнение към автомобила на всеки един шофьор. Живеем в изключително забързано ежедневие и всекидневно, докато шофираме, се създават предпоставки за множество рискови ситуации около нас. Видеорегистраторът помага за адекватното отразяване на ситуацията и може ни помогне за изясняване на вината и причините за ПТП. В много държави с повишен пътнотранспортен травматизъм, като Русия и някои азиатски държави, видеорегистраторите са задължителен атрибут към автомобила.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com