Николай Колев-Босия: Ще гладувам докрай, следвам примера на Исус

36706
Николай Колев-Босия: Ще гладувам докрай, следвам примера на Исус
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

На 25-тия ден от гладната си стачка общественикът Николай Колев - Босия, който иска оставката на министър Московски и разпускане на Народното събрание заради корупцията при раздаването на шофьорски книжки, говори пред Actualno.com. Ето какво заяви той:

Господин Колев, как се чувствате?

Чувствам се прекрасно, в пълен синхрон с духа си, с всичко, което става с мен. Тялото ми се подчинява напълно. Вярно, че не мога да тичам, няма да победя Юсеин Болт на 100 метра, но мога да ви кажа, че се движа нормално, шетам из вкъщи, посрещам приятели, нося им плодове, чай, кафе, нямам никакви проблеми. Всичко е в реда на нещата.

Всъщност колко време може да се издържи така?  

Надявам се, че поне още две седмици мога да издържа. Зависи от волята, от вярата. Човек да приеме нещата не емоционално, а рационално. 

Босия към президента: Писмото ви към мен е възглупаво!

Николай Колев-Босия отвърна на писмото на президента Румен Радев в блога си. Ето какво написа общественикът, който гладува вече близо 4...

Какво ви казват близките? 

Имам пет дъщери и осем внуци. Някои са притеснени, други не. Приемат нещата такива, каквито са. 

Каузата ви, макар и почти месец след началото ѝ, вече предизвика обществен интерес - само радикални ли са вече начините, с които може да бъде предизвикана българската политика? 

БНТ, БНР, БТА - обществените медии, мълчаха като задници. Дойдоха едва на 23-тия ден, аз им отказах да дадат интервю. А в БЛИЦ, ПИК и "Телеграф" написаха такива долнопробни лъжи, че съдът няма да им се размине. Но аз не съм петел, който да кукурига и да търси внимание. Правя каквото мисля и мога - това е.  

Не е ли все пак за предпочитане човек да остане жив, да не стига до край?  

Показва ли ни пътя Босия?

Вече 24 дни един човек, известен на мнозина, които все още се интересуват от територията, наречена "България", притиска властта. И я пр...

Ще ви дам един пример. Не искам да се правя на Исус Христос, но неговият пример ние всички трябва да го следваме. Я си представете, че Исус Христос беше останал жив - щяха ли неговите идеи да бъдат такива каквито са? Разбира се, че нямаше. 

Вие вярващ ли сте?

Аз вярвам в християнските ценности, защото те са общочовешки. А иначе аз съм богомил, ако трябва да бъдем точни, тъй като т.нар. българска православна църква - тя не е никаква църква. Тя е едно гнездо на дърти ченгета, които са  принизили религията. По начало източното православие създава послушание. Тя вкарва в главите на хората не вяра, а надежда. А където няма вяра, няма реализация, няма мисъл, няма действие. Чака се да дойде Месията и да направи чудото. Пасивен живот.

Не бихте ли редуцирали исканията си - примерно оставка за Московски, но не на целия парламент? Така биха изглеждали по-реалистично.

Познавам системата достатъчно добре. Аз се боря срещу тази система от години - защото тя не е мръднала, само стана по-смрадлива. И двете ми искания са напълно изпълними. Дали това ще стане приживе или ще стане малко след смъртта ми, това няма особено значение.

Цвета Караянчева: Босия не трябва да умре

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева реагира с пост в социалната мрежа Facebook относно протеста в подкрепа на Николай ...

Искам да ви кажа, че досега няма тяло, което да е останало и което да носи нещо добро за човечество. Нито мумиите на египетските фараони са донесли идеи и послания, нито мършите на Ленин и Георги Димитров са донесли нещо, нищо не са донесли, освен смрад. Духът, идеите, посланията, това е силата, която остава в човека. Ако аз плюя на духа си и гледам да запазя тялото, това означава, че аз съм мъртвороден. Има тяло, което живурка, съществува, докато си отиде, докато се разложи. Това съм го писал в стиховете си, в есетата.

Разберете - аз правя това, защото опитах всичко останало. Стократно съм сезирал прокуратурата, европейски, български институции и парламент, президент, пълно мълчание, даже нямам отговор. На 25-тия ден след като пуснах декларацията до президента, той пише в глупавото си писмо, че той бил дал моята декларация на прокуратурата, като че аз не знам адреса на прокуратурата и като че не съм я сезирал 100 пъти. Той смята, че аз го ползвам за куриер ли? Аз не исках това от него. Исках среща, за да може той да свика КСНС и да се вземе решение за тази корупция, срещу която протестирам. Тя трябва незабавно да се прекрати. Заради корупцията с шофьорските книжки умират 1500 български граждани, невинни хора. А осакатените са 14 - 15 000 годишно. Това е по-лошо от война.  

Някой политик поиска ли да говори с вас?

Караянчева ми праща линейка три пъти да ми мерят показателите, да не би случайно да съм симулант. Такава низост няма. Аз искам среща с нея, а тя ми праща линейка.

Интервю на Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...