Николай Стайков предвиди какви ще са следващите разкрития, свързани с ББР (ВИДЕО)

121047
Николай Стайков предвиди какви ще са следващите разкрития, свързани с ББР (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com

"За първи път министър обяви неща, които досега много хора, включително и прокуратурата казваше, че са само публикации на медии на подсъдими лица. Първата публикация по мои спомени е от 2014 година. Мога да ви кажа следващите новини, които ще влязат в устата на министри. Следващата новина, свързана с ББР ще бъде, че са давани кредити на офшорни фирми, в нарушение на устава и банковите наредби.

Това обяви в ефира на предаването "Студио Actualno" журналистът Николай Стайков. Той смята, че новината, свързана с банката е институционална.

"Също така някой ден ще се разбере, че условията са били малко по-специални за някои от кредитополучателите, особено откъм обезпечения, погасителни планове. Стана ясно, че за огромни кредити има символични лихви. Става дума за определени фирми за пътно строителство." Стайков призова за повече прозрачност по отношение на банката.

Журналистът се спря и на заплахите, които е получавал около разкритията за "Осемте джуджета".

"Преди публикуването на първа серия от епизода за "Осемте джуджета" организирана групичка започна да ми се обажда и да питат за погребални услуги. Това спря след излъчването по bTV, което изглежда изигра решаващата роля, а не полицията.

Разследване по темата от органите на МВР и прокуратурата нямаше, но поради международната реакция сложиха едни полицаи да ме пазят. Имаше становище на АЕЖ, които напомниха неразследваните неща и е добре след смяната на правителството това да се случи. В това число включвам и ареста ми, който беше обявен от съда за незаконен.

Големият казус, който трябва да напомняме на полицията е с Митко Кенаров, но за съжаление същият министър, който отричаше да има бити журналисти, беше избран в парламента и то като водач на листа на най-голямата партия. Има тотални разминавания в ценностите ни като общество. Отдавам това на тотално самозабравяне от медиен комфорт".

Запитан за мястото на България в класацията за свободата на словото, Стайков изрази учудване, че то е само с едно място назад, като се има предвид факта, че са бити и задържана журналисти.

Относно разкритията на бизнесмените Светослав Илчовски и Павел Стоименов, журналистът посочи, че те съвпадат със свидетелствата и на други запознати лица и ги приема за достоверни. Стайков не очаква прокуратурата да направи нещо по казуса. Очаква обаче разкритията да продължат.

"Българският избирател е изключително объркан и вижда спасението си в различни сили, смята журналистът. Имаме едно правителство, което е изключително реваншистки настроено. Основно хора като министъра на вътрешните работи, което е много важно ведомство, защото е сърцевината на полицейската държава. Там има видима амбиция да се изкарат доста неща, като такива за осветляване има, включително и по "Осемте джуджета".

За машинното гласуване Стайков отчете, че има някакъв риск от технически проблеми, но той си заслужава. Проблемите с броенето на бюлетините вече станаха изключително видими. Всеки може да извади телефона си и да заснеме в Арена Армеец или в избирателната секция как се снима. Очаквам това да бъде стъпка напред и се надявам да няма саботажи и в следващия парламент да се въведе дистанционното електронно гласуване."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю