Нина Ставрева: Очакваме летен сезон 2017 да е още по-успешен за Каварна

14828
Нина Ставрева: Очакваме летен сезон 2017 да е още по-успешен за Каварна

Летният сезон вече започна, а с него стартираха и множество проверки по Черноморието. Готова ли е Каварна да посрещне туристически сезон 2017, колко са безстопанствените плажове на територията на общината, както и има ли незаконни постройки там, ни сподели кмета на Каварна Нина Ставрева. Actualno.com разговаря с нея, а тя с голям ентусиазъм ни сподели и за множеството културни събития, които ще могат да посетят жителите и гостите на общината в предстоящите месеци. Д2, Вензи, Миро и Орлин Горанов са само част от изпълнителите. Кои други - прочете в интервюто.

Готова ли е община Каварна да посрещне туристически сезон 2017?

Да, разбира се, че е готова. Очакваме един много успешен туристически сезон 2017, защото изпълняваме последователно ангажиментите, които поехме пред хората на Каварна. Усилията и енергията ни са насочени в развитие на курортната зона в града. Плажът ни тази година е още по-хубав, привлекателен, както за хората на Каварна, така и за всички гости.

Положихме достатъчно усилия. Новото на плажната ивица е изградената пешеходна алея с 13 места обособени за почивка, със сенници и озеленяване. Хората, които изберат каварненския плаж могат да се чувстват наистина уютно, това е плаж на европейско ниво. Очакваме един още по-успешен от 2016-та година сезон.

Колко от плажовете са безстопанствени и как ще процедирате с тях?

Четири от плажовете, които се намират в курортния комплекс „Русалка“ всъщност са безстопанствени. Знаете, че след 31 март тези плажове стават част от компетенцията на областния управител. Към момента не са се появили нито концесионери, нито наематели, затова тези плажове трябва да отговарят на законните изисквания – да имат поставени табели за неохраняеми плажове в компетенцията на областна администрация. Добрата новина е, че повечето плажове – над 10 – си имат своите стопани, които полагат необходими грижи да отговарят на всички изисквания – осигурена водноспасителна дейност, медицинско обслужване, шезлонги и чадъри. Както знаете миналото лято Каварна бе известна с най-евтината сянка по Черноморието, подозирам, че тази година отново ще е така.

Наскоро община Каварна спечели дело на първа инстанция срещу държавата за собствеността на два имота под нос Чиракман. Все още ли стои на дневен ред идеята за изграждането там на център за преработка на миди и ако да – кога ще се реализира?

Да, стои. Това дело е спечелено на първа инстанция. Решението се обжалва на втора инстанция от държавата чрез областната администрация, така че не можем да кажем, че със сигурност е приключило. Фабриката за миди се изгражда в резултат от решение на Общински съвет от 2013 година с предоставено решение за строеж. Там си има все още действащо разрешение за строеж, което общината не може по никакъв начин да прекрати или отнеме. Дейностите продължават, така че се надявам фабриката да започне да функционира.

След множеството проверки по морето за старта на сезона – има ли констатирани незаконни строежи в Каварна?

Не, нямаме такива на територията на общината. Съвсем наскоро имаше проверка от регионалната структура на ДНСК с констативен протокол, че всичко е наред в община Каварна.

Има ли интерес от страна на чужди инвеститори?

Имахме няколко срещи със сериозни чужди инвеститори. Все още няма реални действия, освен входирани инвестиционни намерения към общината. Добрата новина е, че започнаха довършителни дейности по някои от незастроените сгради в курортната зона. Това са изоставени строежи от 2008, 2009 година. Започнаха активни дейности по завършването на три от тези сгради, с уверение, че за следващия сезон ще бъдат готови. Това също е знак, че има сериозно раздвижване в сектор туризъм.

Наскоро се състоя поредното издание на Националния фестивал на любителските театри в Каварна. Как премина?

Кметът на Каварна: Това, че тази година няма да има фест, не значи, че го закриваме

Не успяхме да се свържем с промоутър, който да успее да организира събитие, а общината няма финансов ресурс който да обезпечи провеждан...

Това издание е 20-то поред с международно участие. Имаше балетна формация от побратимения на Каварна руски град Подолск. Традиция е да има едно или две участия от чужбина. Разбира се, като юбилейно за фестивала издание нивото беше изкючително високо. Фестивалът продължи една седмица, а председател на авторитетното жури беше голямата актриса Виолета Гиндева. Този фестивал е уникален, защото е със състави на самодейци. Това, че е съхранен във времето говори достатъчно красноречиво.

Кое събитие от културния живот във Каварна ни препоръчвате да посетим в предстоящите месеци?

Първото, което предстои е Джулай морнинг на 30 юни в 00:00 часа на Камен бряг. Ще свирят три млади българси рок банди от Добрич, Русе и Шумен („Анекдот“, „Плежър“ и „Лифтис“), както и румънска група. В момента на изгрева ще свирят „Ахат“. На много места посрещат слънцето, но това усещане, което можете да получите на Камен бряг, го няма другаде.

Възстановката на Каварненското въстание, което се прави за втори път също заслужава внимание. Тази година ще бъде по-мащабно мероприятие от миналата година, тъй като се навършват 140 години от въстанието, за което впрочем се знае много малко. На 22 юли вечерта е възстановката, а през деня ще се проведе и второто издание на Турнир по подводен риболов, на който имаме честта водещ да бъде Любен Дилов – син.

Август месец е посветен изцяло на морето. Тогава ще се проведе и традиционния фестивал „Страваганца", който е фестивал на старинната музика. Прави от 10 години в рамките на две седмици. Организират се и класове по оперно пеене. Сопраното Петя Плугчиева, която е каварненка помага за реализирането им.

Легендарният мореплавател Васил Куртев се завърна в Каварна

Пътешественикът д-р Васил Куртев се завърна на родна земя! Легендарният мореплавател акостира в Каварна точно в 18,30 часа на трета бун...

Предстои и празника на фойерверките „Огнена фиеста Чиракман 2017”. Той също е част от Културния календар на общината. Новият момент ще бъдат нестинарите на плажа. Ще ни забавляват Калин Вельов и Рафи.

Това, което обещахме на каварненци и на гостите на общината, е че Каварна ще стане сцена на българската музика. Ще звучи музика за всеки вкус и всички възрасти. На 25 ще ни гостуват Д2, Прея и Вензи, а на 26 август ще слушаме „Диана Експрес“, „Акага“ и Деси Добрева. Нарекли сме този музикален празник БГ Фест.

През септември предстои поредното издание на "Рибен и миден фест" – също традиционно за Каварна събитие. Ще пеят Кристина Димитрова, Орлин Горанов, Миро и Тони Димитрова.

Това са основните акценти от програмата, а междувременно цяло лято ще има много семинари, литературни четения и пленери. „Джаз на село“ също е събитие, на което си струва да обърнем внимание. От страницата на Actualno.com каним всички желаещи да станат част от лятните положителни емоции на община Каварна.

Интервю на Милена Славкова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю