“Отговорите“: С Иван Гешев, проф. Румяна Коларова и д-р Светлана Димитрова (ВИДЕО)

12878

Ето темите в специалното издание на седмичното обзорно предаване на Actualno.comОтговорите със Спасиана Кирилова“: Ексклузивно в предаването говори бившият главен прокурор Иван Гешев, който е създател на проекта “Граждански блок“.

Президентът Румен Радев и опозицията дадоха на Конституционния съд избора на новите конституционни съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков. За това и за политическата ситуация в страната преди ротацията разговаряме със социолога и политолог проф. Румяна Коларова.

Убийства в семейството. Два тежки криминални случая разтърсиха страната ни през последната седмица – убийството на мъж в София, като заподозрени са съпругата му и нейната майка, и случаят в Бургас, когато мъж с психично заболяване уби майка си. В студиото – криминалният психолог и психотерапевт Светлана Димитрова.

Говори бившият главен прокурор Иван Гешев

Ще поискам Бойко Борисов да бъде разпитан в разследването на атентата срещу мен. Това каза в "Отговорите" Иван Гешев:

Още: Атентатът срещу колата на Иван Гешев е от около 2.5 кг взривно вещество: Експертизата е готова

"Нямам представа докъде е стигнало разследването на атентата, но разчитам на това, че Европол и ФБР подпомагат разследването. Не разчитам на българските служби за сигурност. Както се видя, в рамките на шест месеца не могат да намерят взривното вещество, с което беше организиран атентатът – нитропента, за да направят следствен експеримент. Така че аз разчитам на чуждите служби.

Още: Окончателно: Иван Гешев вече не е магистрат, ВАС отхвърли жалбата му срещу ВСС

Аз смятам да направя определени искания по разследването – да се разпитат свитедели, да се назначат експертизи, тъй като се съмнявам, че работят обективно по това дело, като гледам как се бавят. Нямам идея кой е поръчителят, но мисля да поискам примерно да поразпитат Бойко Борисов, защото имам съмнения, естествено няма как да съм сигурен, това трябва да кажат службите, че опитът за убийството ми, атентатът, е свързан с цялата поредица след това, както се видя колко бързо бях отстранен, така че това е някакво звено, свързано. Така че аз съм сигурен, че отстраняването е по молба към другите политически сили от Бойко Борисов."

Още - във видеоматериала.

Изборът на новите конституционни съдии отиде в Конституционния съд

Аз не съм юрист, но от моя гледна точка Десислава Атанасова и Борислав Белазелков са безвъзвратно избрани в Конституционния съд (КС), дотолкова, доколкото първо те са се заклели, второ мнозинството в парламента седи зад този избор.

Това каза в “Отговорите“ проф. Румяна Коларова. Президентът Румен Радев и опозицията в парламента дадоха на Конституционния съд избора на новите конституционни съдии.

Ето как коментира проф. Коларова:

Още: Заклеха се: Белазелков и Атанасова са новите конституционни съдии на България (СНИМКИ и ВИДЕО)

“Нещо повече, КС стои зад този избор. Двете върховни съдилища седят зад този избор. Тук присъствието на председателя на Народното събрание и присъствието на председателите на двете върховни съдилища (ВАС и ВКС, бел. ред.), както на всички конституционни съдии показва, че те подкрепят този избор. Защото още веднъж искам да подчертая, че когато в някаква степен беше провалена клетвата на Венета Марковска, всички излязоха. Тя остана сама и каза “Аз какво са правя“. Излязоха всички конституционни съдии, което е ясно, защото КС е институцията, органът, пред който те се заклеват, но и председателят на НС, и председателите на върховните съдилища, абсолютно всички излязоха. Така че там имаше един консенсус заедно с президента. Който подкрепи президента, който просто беше моралният изразител на позицията на всички останали.“

Припомняме, че изборът на съдия Венета Марковска в КС бе бламиран от президента Росен Плевнелиев. Тя напусна съда и стана адвокат (бел. ред.)

Още - във видеоматериала.

Убийства в семейството – говори криминален психолог

За съжаление случаите на убийства в семеството станаха масови и традиция в кавички. Това каза в “Отговорите“ д-р Светлана Димитрова. Поводът - двата тежки криминални случая, които разтърсиха страната ни през последната седмица – убийството на мъж в София, като заподозрени са съпругата му и нейната майка, и случаят в Бургас, когато мъж с психично заболяване уби майка си.

Още: Жестокото убийство в София: Една от обвиняемите от 30 години работи във Външно министерство

Ето как коментира д-р Димитрова:

“Има един разпад в не само в семейството като институция, има разпад в човешките взаимоотношения. Което наблюдаваме в може би последните 25-30 години и сега берем плодовете на това. Така че за съжаление там, където липсват регулации, механизми за справяне, контрол по отношение на социален инструментариум, наблюдаваме точно това. Защото социалният контрол, ценностната система, моралът, те са основополагащи по отношение на това да овладяваме инстинктите, които ни различават от един друг животински вид.“

Още: Адвокатът на убития Пейо Пеев с още разкрития за жестокото престъпление

Още - във видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю