“Отговорите“: С Любомир Стефанов, Калоян Стайков и Петър Сомлев (ВИДЕО)

5424

Ето темите в седмичното обзорно предаване на Actualno.comОтговорите със Спасиана Кирилова“: Последни прогнози преди местните избори на 29 октомври. Как ще се отразят резултатите на некоалицията? Разговор с политолога и преподавател в НБУ д-р Любомир Стефанов.

Президентът наложи вето върху промените в Закона за енергетиката, депутатите отхвърлиха на комисия ветото. И още: Какво се случва с цените на природния газ и какво ще стане с “Булгаргаз“ след налагането на българска такса за руския газ. Отговорите - от Калоян Стайков, главен икономист в Института за енергиен мениджмънт.

Да накажеш цял учебен клас. Токсична ли е атмосферата в НГДЕК “Св.Константин-Кирил Философ“? В студиото – възпитаникът на гимназията и настоящ студент в СУ “Св. Климент Охридски“ Петър Сомлев.

Как ще се отразят резултатите от местния вот на некоалицията?

Сглобката ще оцелее след местния вот. Това прогнозира в “Отговорите“  д-р Любомир Стефанов. Поводът – думите на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, че скоро ще има правителство ГЕРБ-ДПС-ДБ, без ПП:

Още: Политолог предвижда смяна на министри след местния вот

“Г-н Добрев е самономинирал се ястреб в ГЕРБ от доста време насам. Чухме и Борисов да казва, че няколко човека са контролирано изпуснати, така, да разтоварват напрежението в партията. Което е здравословно, разбира се.

Това не ме изненадва. Тази хипотеза беше лансирана още преди да се стигне до връщане на първия мандат. Това, че е възможно еди какво си да стане. Сега, дали ще стане, едва ли и г-н Добрев го вярва, тъй като това води до много проблематични отношения останалите актьори. Много крехко парламентарно мнозинство. Така че е със строго пожелателен характер, но “казвам ти, дъще, сещай се, снахо“ е ситуацията.

Още: "Като Делян Добрев ги говори тези неща, дали ги е съгласувал с ДБ? Те не искат с ГЕРБ и ДПС"

Това, че г-н Терзиев ще стане евентуално кмет на града, такива изглеждат шансовете. Не бих казал 50 на 50, по-скоро доста по-умерен оптимист съм аз или песимист в случая, но неговият резултат така или иначе ще внесе някаква яснота в т. нар. сглобка. Аз не използвам тази дума, тъй като моята наука казва, че това е коалиция. А всички други определения са пиар трикове и то долнокачествени за съжаление в България.“

Още - във видеоматериала.

Можем ли да прогнозираме цените на тока на либерализирания пазар?

Никой не може да каже колко ще струва токът на либерализирания пазар след две години. Това каза в “Отговорите“ Калоян Стайков. Ето какво отговори той на въпроса основателни ли са мотивите на президента за налагане на вето върху промените в Закона за енергетиката:

Още: Димитър Манолов: Цената на тока ще се вдигне три пъти заради либерализацията

“Поне изложените в неговото становище не изглеждат съвсем основателни по ред причини. Първо никой не може да предвиди каква ще бъде пазарната цена след две години, когато реално влиза в сила либерализацията и съответно да направи оценка с колко точно ще се увеличи цената, която домакинствата плащат. Освен това в рамките на тези две години тепърва предстои да бъдат изготвени редица допълнителни механизми, които да подпомогнат домакинствата, които не могат да посрещнат своите енергийни разходи, така че да не се стигне до ситуация, в която те просто не могат да си покрият сметките, съответно стоят на студено, тъмно и т.н.

Още: Радев с ново вето, опитва да спре и либерализацията на пазара на ток

Следващият странен аргумент за мен това беше аргументът за “Марица-Изток 2“, че тя не може да работи на пазара, където, както казахме, цените са много високи. Обаче задължително трябва да работи на регулирания пазар, където, пак по думите на президента, цените са много ниски. Значи една централа не може да продава на скъпия пазар, обаче трябва да бъде включена в евтиния пазар. Което на практика означава, че в момента свръхвисоката цена на “Марица-Изток 2“ се плаща именно от т.нар. защитени потребители, т.е. защитеният потребител, който трябва да бъде защитаван от високата цена, плаща тъкмо тази висока цена. Което е парадоксално.

Още - във видеоматериала.

Да лишиш цял учебен клас от достъп до училище

През учебната 2021-2022 г. цял един учебен клас е бил наказан да не посещава всекидневно училище. Това се случва в НГДЕК “Св.Константин-Кирил Философ“, разказва възпитаникът на гимназията и настоящ студент в СУ “Св. Климент Охридски“ Петър Сомлев. Ето какво каза той в “Отговорите“:

Още: Родители и учители искат от МК пълна и прозрачна проверка на НГДЕК: Яна Колева в “Отговорите“ (ВИДЕО)

“Всичко започна в края на първи срок на моя 12 клас, т.е. учебната 2021-2022 г. На 27 януари имахме среща в 13-то училище, втората сграда на училището, с Мариела Папазова (бел. ред. - директор на НГДЕК), аз и около 10 човека от моя клас. Срещата протече почти изцяло в това тя да ни крещи как нашият клас заслужава абсолютно да бъде наказан, разформирован дори. Причината, която ни беше представена, е влошената дисциплина в класа. Такова нещо имаше, факт. Но не мисля, че е достатъчно основание цял клас да бъде наказан за около месец и 10 дни.

На тази среща ни беше казано, че на следващия ден, на 28 (януари, бел. ред.) ще има учителски съвет, на който ще се реши дали да бъде на самостоятелна форма (на обучение, бел. ред.), което не мисля, че е много редно и впоследствие ще кажа защо, или да бъде някаква друга форма на наказание.

Още: Ученици-доносници, полицейски разпити, униформи за 700 лв.: Недоволството в НГДЕК в София ескалира

Аз бях представител на моя клас в Ученическия съвет и имах право да присъствам на учителски съвети, в които да представя и да защитя позицията на класа ни.

Още - във видеоматериала. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю