Напрежението в сглобката расте, подготвя се пренареждане: Прогноза на Александър Маринов

2311
Напрежението в сглобката расте, подготвя се пренареждане: Прогноза на Александър Маринов
Снимка: БГНЕС

Има силно нарастване на напрежението в сглобката. Отчасти това се дължи на предизборната ситуация, но според мен не само. Моето мнение е, че се подготвя пренареждане, реконструиране на сглобката и очевидно, че натискът е насочен комбинирано от ДПС и ГЕРБ върху ПП-ДБ, даже по скоро върху ПП. Това коментира пред БНР Александър Маринов.

ОЩЕ: Махаме ПП, за да има правителство ГЕРБ, ДПС и ДБ: Говори Делян Добрев

Относно законодателните промени и действията на президента, който сезира Конституционния съд за новите енергийни вноски върху вноса и транзита на газ през България, той каза: "В случая с тази писана на коляно, урбулешката, законова поправка се нарушават базисни правила на законотворчеството. Това е поредният калпав закон. Цитирам министър-председателят, който така характеризира законодателната дейност на мнозинството в НС. Тук естествено не става дума за защита на интересите на "Газпром", а за много сериозни неща - първо от гледна точка на нашата собствена ситуация от гледна точка на върховенството на правото и спазването на правилата на конституционализма, от друга страна става дума за нашите взаимоотношения със съседни страни и с партньори от ЕС. Тази недомислена поправка с много големи неясноти е уязвима по много направления".

"Една част от законите, засягащи цялото общество, въобще не са съпроводени от един дори минимален анализ какви ще са последиците от тях", смята Маринов.

Според него атаката срещу дерогацията и опитът да бъде изтласкан "Лукойл" може да завърши зле. Не е толкова лесно да се обезпечи енергийната сигурност на страната от гледна точка на горива, предупреди той в интервю за предаването "Преди всички". По думите му това би засегнало всички.

"Би трябвало да има някаква граница в заигравките с тези големи въпроси, с политическите игри, защото могат да настъпят много опасни последици".

ОЩЕ: Провал за ГЕРБ и ДПС - в парламента утре няма да има кворум

Александър Маринов подчерта, че се разчита на късата памет на хората: "Борисов е добър манипулатор в това отношение. Той просто прилага хватки, които е прилагал и преди. Съмнявам се, че те днес ще бъдат толкова ефективни. Най-малкото от гледна точка на своите избиратели той намира начин да ги мотивира. Една част сигурно вярва на това, което той говори".

От една страна ГЕРБ и ДПС, а от друга ПП-ДБ се надпреварват кой ще бъде по-по-най, отбеляза още той. Според него в по-дълбоките пластове има и интереси, в това число интереси за приватизация или покупка на "Нефтохим". "Има достатъчно основателни съмнения, че се правят опити за фалиране и приватизиране на "Булгартрансгаз"", добави още Александър Маринов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика