Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

“Отговорите“: С проф. Христо Хинков, Чавдар Стефанов и д-р Марта Методиева (ВИДЕО)

23 февруари 2024, 19:30 часа • 6633 прочитания

Ето темите в седмичното обзорно предаване на Actualno.comОтговорите със Спасиана Кирилова“: Защо си отива здравният министър? За състоянието на българското здравеопазване и проблемите в някои големи болници разговаряме с проф. Христо Хинков, все още министър на здравеопазването.

Алексей Навални – убийство или внезапна смърт? Каква ще бъде Русия оттук нататък? И две години от руското нападение над Украйна. В студиото – журналистът Чавдар Стефанов, дългогодишен кореспондент на БНТ и БНР в Москва.

Тема с продължение: Класическата гимназия след десетгодишни скандали и разделение – обявиха конкурс за директор. Една алтернативна визия за развитието на НГДЕК “Св. Константин Кирил Философ“. Разговаряме с д-р Марта Методиева, бивш дългогодишен преподавател по латински в гимназията и участник в конкурса за директор.

Защо си отива един здравен министър

Министърът на здравеопазването е абсолютно безсилен да махне който и да е директор на голяма държавна болница. Това каза в “Отговорите“ проф. Христо Хинков:

“Самата ситуация в здравеопазването е такава: Министърът на здравеопазването е абсолютно безсилен да махне който и да е директор на голяма държавна болница.“

Защо? Политици ли му висят на главата? Или става дума за пари?

Още: АДФИ не откри престъпления в "Пирогов", болницата зове Хинков да запази директора

“Не. Защото е такава процедурата. Процедурата в Закона за публичните предприятия е такава, че аз много трудно мога да махна един директор. И аз с моя екип предложих промяна в Закона за лечебните заведения. Там да бъде записано, че може при определени обстоятелства министърът да смени изпълнителния директор, без да минава през тая сложна процедура на Общо събрание и т.н. И в крайна сметка се оказа, че това не е работа на Закона за лечебните заведения.“

Нададоха ли вой, че ще бъдат големи правомощията на министъра, че така ще може да кадрува?

“Има и такава теза, да. Обратната теза е, че министърът не трябва да има такива правомощия.“

Още - във видеоматериала

Има ли бъдеще за НГДЕК “Св. Константин Кирил Философ“

Все още не е ясно нито кога ще бъде обявеният от Министерството на културата конкурс за директор на НГДЕК “Св. Константин-Кирил Философ“, нито кои са подали документи, нито кои са допуснати. Това каза в “Отговорите“ д-р Марта Методиева:

Още: Ученици-доносници, полицейски разпити, униформи за 700 лв.: Недоволството в НГДЕК в София ескалира

“Първо се надявам да има конкурс в някакво обозримо бъдеще. Това нещо очевидно може да се протака. Изключително странно е да има дата за подаване на документи с ясен срок и ясни изисквания, документация, а след това да няма ясна информация кога всъщност ще бъде конкурсът и кой всъщност ще е допуснат до него. Всякакви теории на конспирациите мога да кажа, но няма смисъл. Вярвам, че все някога ще има конкурс. Добре е да е в рамките на тази учебна година, защото всички имат нужда от яснота.“

Още - във видеоматериала

Русия след Навални и две години война с Украйна

Русия иска разширяване на войната. Това каза в “Отговорите“ Чавдар Стефанов. Той коментира хода на войната две години след руската инвазия в Украйна:

Още: Столтенберг: Украйна ще има право да нанася удари с F-16 по руски военни цели извън Украйна

“Русия гледа за разширяване на войната. По принцип от диктатора Путин може да се очаква всичко. Русия в момента е една държава, вертикално построена, с всички елементи на фашистка държава. Включително и с увличане на гражданското население. По патриотизъм, за величието на страната. Едно от “достойнствата“ в кавички на руската пропаганда е, че успя да прехвърли войната към населението и да я обяви за общонародна. Дори да обясни, хората да предпочетат пред хляба и солта руското величие, величието на страната.

Още: Дания даде ясен сигнал кога праща F-16 в Украйна

Но Русия иска да разшири войната, тъй като военната ѝ промишленост работи на 100% доколкото може. Но населението, освен да купува танкове и ракети, има нужда и от друго. Владимир Путин се възползва от пропагандата си обявявайки дори общонароден военно-промишлен комплекс.

Още - във видеоматериала.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес