"Отговорите": С проф. Николай Радулов, проф. Росен Стоянов и Милен Матеев (ВИЕДЕО)

9883

Ето темите и гостите в седмичното обзорно предаване на Actualno.com "Отговорите със Спасиана Кирилова": Две събития от седмицата изискват много отговори – взривът близо до кортежа на главния прокурор Иван Гешев и преговорите в Народното събрание за съставяне на редовно правителство. И по двете теми се изговори много, но отговорите не бяха достатъчно убедителни. Ето защоразчитаме на двама професори да внесат яснота. Разговаряме последователно с проф. Николай Радулов, преподавател по национална сигурност в НБУ и с проф. Росен Стоянов, преподавател по политически комуникации също в НБУ.

Коментираме почти същите теми, както и съдебната реформа, с номинирания в проектокабинета на ПП-ДБ за министър на правосъдието Милен Матеев.

Взривът близо до кортежа на главния прокурор Иван Гешев

"Разкритие на този случай няма да има, защото не се работи по всички версии, а само по една-единствена, която версия всъщност има за цел да героизира г-н Гешев. И аз мисля, че всички участници в съчинението на тази версия са доста озадачени, че тя не намира добър прием сред обществото“. Това каза в "Отговорите" проф. Николай Радулов, преподавател по национална сигурност в НБУ. С него коментираме взрива близо до кортежа на главния прокурор Иван Гешев.

Ето какво каза проф. Радулов: "Тези, които държат на тезата, че това е някаква мистификация, че това не е атентат и т.н., се опитват да разсъждават върху доказателствата, които им се представят от самата прокуратура. Защитниците (на другата теза, бел. ред.) те не искат да разглеждат никакви доказателства, не им правят впечатление несъответствията. Те казват само: "Не, това е атентат срещу държавността, тези, които са вътре, Бобоков и т.н., те трябва да се разследват".

И още: "Много е сложно да се изкаже само една версия в този случай, тъй като това, което знаем, е в съвсем в началната фаза на каквото и да е разследване. Плюс това информацията, която се появи в публичното пространство, е толкова противоречива, че всеки специалист, който се занимава с разследване на подобни взривове, терористични актове, бомбени атентати, бомбени атентати, както щете ги наричайте, би се пазил много да прави изявления веднага, след като се е случил такъв инцидент. Всъщност възможност за публична изява, да се разкаже на хората там, където има голям публичен интерес какво се е случило, може компетентно и етично да се направи чак когато има резултати от криминалистически разследвания на местопрестъплението, експертизи. В началния етап са възможни всякакви версии и тези, които са учили криминалистика знаят, че трябва да има версии и в едната посока, и в другата посока. Обикновено когато работят по важно криминално престъплениеу разследващите се задоволяват да работят по две-три най-вероятни версии".

Иронично, проф. Радулов представи алтернативна версия:

"Как познаха например, че е създаден взрив от подръчни материали? Т.е. това, което е готварската книга на анархистите – описва как да си купите от магазините за химически материали, перилни препарати и други, материали, от които да сглобите самоделна бомба. Как разбраха това, защото в момента на разказа на заместник-главния прокурор не беше направена експертиза по нищо, по никакъв въпрос. Къде намериха взривателя, как разбраха, че става дума за дрон? Аз си мисля, че това е същия дрон, който сложи кюлчетата на Борисов в чекмеджето. Това е дронът на президента. Защото само неговият дрон има такива способности и само президентът, като такъв добър пилот е успял да насочи дрона така. А има и мотив – Гешев нахлу в президентството и ето, сега президентът със своя дрон просто иска да го сплаши".

Още - във видеоматериала.

Преговорите в Народното събрание за съставяне на редовно правителство

При кратковременно правителство всеки ще бъде заложник на другите. Това каза в „Отговорите“ проф. Росен Стоянов, преподавател по политически комуникации в НБУ:

"Все по-малки са шансовете 49-ото НС да излъчи редовно правителство. Аз лично не съм почитател на ситуации, в които се създаде нещо на база на компромис, а не на база на съгласие. По простата причина, че то ще бъде с изключително кратък хоризонт, не защото са се договорили да го прекратят. Такава ситуация в историята няма, доброволно някой да си отиде. Е, някои са давали оставка, но в кризисни моменти. Просто хей така доброволно заради уговорка – не. Просто защото всеки ще бъде заложник на другите, защото българите все повече проявяваме рефлексия за несъгласие и сме склонни да излизаме и по площадите. А на нас ни трябва устойчивост. Устойчивост в перспективата на целия мандат. И точно там е проблемът с лидерството. Поне на мен ми омръзна да слушам хора, които заявяват себе си като политическите лидери на държавата, да говорят за някакви хоризонти от шест месеца, от осемнайсет месеца. Ей Богу! Трябва най-накрая тези хора да заявят желание, сила, воля, перспектива и визия за пълния мандат, в който да свършат онова, което са обещали.

Дали отиваме на избори? Въпросът е дали Борисов ще изиска от всички около него да го подкрепят. Дали ще получи тази подкрепа така, че да направи опит да се, да го кажем така, приемете го даже в кавички, да се саморазправи с „Промяната“ още юли месец. Защото трендът е надолу. Социолозите мерят неща. Правят се и фокус-групи. В момента тече една такава доста дейна работа на терен. И се установява, че има тенденция на спад. Логично е, че винаги, когато си във властта, черпиш негативи, сдобиваш се с разни съмнения. Никой, който е бил във властта не е останал така, както е бил преди това с луксът само да критикува. Той започва да бъде критикуван и поради тази причина започва и спад в доверието, в подкрепата. Така че е въпрос на тактика дали юли и малко по-статегическо мислене дали е необходимо, полезно, есента на референдумите, засега единият отпадна, но другият може би ще влезе, и разбира се, местният вот, ще послужат за по-голяма силна карта в тази игра".

Още – във видеоматериала.

Ще спазят ли ГЕРБ-СДС договорката с ПП-ДБ за съдебна реформа?

Ако ПП-ДБ получи втория мандат, правителството и програмата ще са същите. Това каза в "Отговорите" номинираният за министър на правосъдието в проектокабинета на ПП-ДБ Милен Матеев. След като в сряда ГЕРБ-СДС прекратиха преговорите с ПП-ДБ, тази номинация няма да се състои, поне не докато се изпълнява първия мандат. Ако на ПП-ДБ бъде връчен вторият мандат, вероятно Милен Матеев пак ще бъде номиниран за правосъден министър. Припомняме, че в 47 НС той беше председател на комисията по конституционни и правни въпроси, а в 48 НС – заместник-председател на същата комисия. Има адвокатска практика, в момента е нотариус.

Ето какво каза Милен Матеев: "Самото излъчване на кабинет и представяне на управленска програма изпреварващо, приде още да е даден първия мандат беше направено от нас само поради една-единствена причина – да не блокираме процеса и по всякакъв начин да съдействаме за съставянето на правителство. Така или иначе, ние сме представили програмата, представили сме кабинета си. Така че ако дойде при нас втория мандат, това ще е програмата ни за управление, това ще бъде и нащият кабинет".

ГЕРБ-СДС за трети път ще се провалят в съставянето на правителство, смята той.

Важният въпрос е дали ГЕРБ-СДС ще спазят договорките за съдебната реформа с ПП-ДБ, но вече имам съмнения, каза Милен Матеев.

По повод взрива близо до кортежа на главния прокурор, той коментира: "Това, което мисля, е, че в такива случаи трябва да се подхожда изключително държавнически и институционално. И разбира се на първо място трябва да бъде осъден всякакъв такъв опит за какъвто и да било атентат, насилие или опит за въздействие по този недопустим начин върху която и да било институция в страната и спрямо когото и да било. И от друга страна трябва много акуратно да си свършат работата в случая всички разследващи служби, за да може хората наистина да получат отговори не само за това, което се е случило, но и кой стои зад всички тези действия. Така че в случая трябва и политиците, и от друга страна представителите на прокуратурата много да оберат говоренето си според мен. И наистина да мислят държавнически, за да не доливат вода на тези, които се опитват чрез подобни актове да всяват хаос в страната. Разбира се трудни са за установяване извършителите на подобни актове. Надявам се целия ресурс на държавата да бъде впрегнат за разкриване на всичко, което се е случило в детайли, така че в обществото да спрат спекулациите, на които в момента сме свидетели".

Още – във видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Проруски проекти в България дори не крият намесата си във вота: Говори изборен експерт (ВИДЕО)

"Второто място е ключово за бъдещия кабинет": Евелина Славкова с анализ на предстоящите избори (ВИДЕО)

За какво да внимаваме, като ходим на басейн: Експертът Румяна Борисова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

Българи с изложба в една от най-големите църкви в света: Разказват авторите Диан Костов и Милена Ташкова (ВИДЕО)

"Ролята на един лидер не е да стреля с оръдие": Тодор Тагарев пред Actualno за детските пистолетчета на президента (ВИДЕО)

Коалиция ГЕРБ-ДПС не е особено желана от Бойко Борисов: Политологът Христо Панчугов (ВИДЕО)

"Почивката в Гърция поскъпва, но България няма да спечели от това": Говори Йоаким Каламарис (ВИДЕО)

"Ученическа постъпка, но няма кой да му издърпа ушите": Асен Агов за бягството на Радев от НАТО (ВИДЕО)

Билбордове, карикатури, мемета - какво се опитват да ни кажат партиите? Анализ на Даниел Киряков (ВИДЕО)

Нов световен ред при независимост на Палестина? Говори Мохамед Халаф (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю