"Отговорите": Със съдия Калин Калпакчиев, Димитър Ганев и Евелина Гечева (ВИДЕО)

9207

Ето темите в седмичното обзорно предаване на Actualno.comОтговорите със Спасиана Кирилова”: За четвърта поредна седмица се занимаваме със скандалите в българската прокуратура. Ще бъдат ли отстранени главният прокурор Иван Гешев, заместникът му и шеф на следствието Борислав Сарафов и неговият заместник Ясен Тодоров? Ще има ли най-после правосъдна реформа? Разговаряме със съдия Калин Калпакчиев от Съюза на съдиите в България.

Правителство на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ с ротационни премиери акад. Николай Денков и Мария Габриел – мисията възможна, мисията рискова? Коментираме с политолога от „Тренд“ Димитър Ганев.

На книжния пазар от седмица е изследването „Роденият в Прилеп. Мисията на Крапчев и неговата „Зора““. За книгата разговаряме с нейната авторка журналистката Евелина Гечева, която доскоро беше и част от екипа на Actualno.com.

Ще бъдат ли отстранени главният прокурор Иван Гешев, заместникът ми у шеф на следствието Борислав Сарафов и нековият заместник Ясен Тодоров?

Ще се съберат ли 17 членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), който да гласуват за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев?

Времената очевидно се менят и в момента ситуацията е различна. Всичко е възможно,тъй като казахме, че конюнктурата е променена, политическата обстановка е променена. Това каза съдия Калин Калпакчиев в“Отговорите“. "Очевидно ВСС, който като структура също е част от проблема, позволява много силно политическо влияние. Неговото поведение, реакцията на колективния орган до голяма степен зависи от промяната в обществено-политическата обстановка. Така че това е напълно възможно.

ОЩЕ: ВСС реши: Искането за освобождаване на Гешев е допустимо

Важното е тази процедура, която се развива в момента, да протече по правилата, да не се създаде впечатление, че се извършва някакъв вид отмъщение, политическа разправа, вендета. Не, не трябва, тъй като свидетели сме от нашата и от историята на други държави, че всяко едно такова противозаконно действие не води до оздравяване на процесите“.

ВСС е с изтекъл мандат. Може ли Конституционният съд да бъде сезиран, например от Гешев, дали е в правомощията на съвета да взима такива решения? Може ли освобождаването на Гешев да се проточи с месеци?

"Да, така е, има опасност, ако хипотетично КС бъде запитан и образува конституционно дело за тълкуване на този текст от Конституцията, да се проточи във времето, тъй като самият съд не е обвързан с определени срокове за произнасянето си. Но и практиката на КС е показала през годините, че при случаи, които са от обществена значимост, конституционните съдии са чувствителни и най-малкото се произнасят в разумни срокове. Освен това има и друг въпрос, а именно, че решението на ВСС по никакъв начин не е пряко обвързано с решението на КС. Те не са длъжни да спрат произнасянето си до произнасянето на КС. Няма пречка и указът на президента (за освобождаване на Гешев, бел. ред.) да бъде издаден. Освобождаването на другите двама (Борислав Сарафов и Ясен Тодоров, бел.ред.) е по по-облекчена процедура, тъй като те нямат този особен конституционен статут на главния прокурор, така че доколкото знам има внесено предложение за освобождаване и на единия, и на другия. Така или иначе има вече задействани процедури в Прокурорската колегия на ВСС. Само тя е органът по назначаване и освобождаване в случая на заместника на главния прокурор и шеф на националното следствие и неговия заместник." Още – във видеоматериала.

Правителство на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ с ротационни премиери акад. Николай Денков и Мария Габриел – мисията възможна, мисията рискова?

Ако отидем сега на избори, ще ядем и торбите сол, и тоягите. Докато не се натисне копчето за гласуване на правителство, е трудно да се дават прогнози. Това каза политологът от „Тренд“ Димитър Ганев в “Отговорите”.

„Аз до момента, в който не се натисне копчето, когато се гласува правителството, няма да правя прогнози дали е сигурно, или не е сигурно. На подобна динамика, в която живеем в момента, поне аз не съм бил свидетел. Следя политическия процес вече може би двайсетина години много изкъсо. Разбира се тази динамика сигурно е силно ускорена заради предстоящото гласуване за редовен кабинет. Всеки общо взето сега търгува, натиска отсрещния, опитва се да постигне някакви цели. И според мен в този контекст трябва да четем и искането на ГЕРБ за допълнителни министри, и искането на „Продължаваме промяната“ - „Демократична България“ (ПП-ДБ) за гласуване на конкретните текстове в Закона за съдебната власт. Но ако трябва да се отделим от тази конюнктура, да го кажем така, на мен ми се струва, изхождайки само от политическата логика и от публични източници, които имаме, на мен ми се струва, че по-скоро се отива към редовен кабинет и то на базата на това, че вече щета за ПП-ДБ от това, че са готови на сътрудничество с ГЕРБ има.

ОЩЕ: Денков се колебае да участва ли в кабинета, причината - съдебната реформа (ВИДЕО)

В този смисъл, както има една поговорка, ако се отиде сега на избори, ще ядем и торбите сол, и тоягите. Затова ми се струва, че и ПП, а и ГЕРБ в това число предпочитат да се направи този кабинет, да, разбира се, с компромис, защото отиването на избори няма как да доведе до по-добър резултат за ПП-ДБ. Защото представете си тезата когато отидеш в кампания и се срещнеш с избирателя. Тезата на ПП-ДБ. Те какво казват? Досега казваха: „Ние се борим с модела „ГЕРБ“, ние искаме да променим България, да не се развива така, както се развиваше последните 12 години“. И въпросът е сега като излезеш, какво казваш? Очевидно не можеш да кажеш това, защото общо взето ти си се съгласил вече да сътрудничиш с ГЕРБ. В този смисъл те нямат теза, върху която да стъпят и това е много трудна и тежка ситуация. Да не говорим, че има със сигурност група от симпатизантите на ПП-ДБ, които вече са оттеглили доверието си на база на заявките за сътрудничество с ГЕРБ. Така че за тях със сигурност не е добър вариант отиването на избори. Защото няма никакво съмнение – ако вторият мандат бъде провален, аз лично не вярвам в реализацията на третия, защото вече в първия и във втория се пробваха всички възможни комбинации. В първия – ГЕРБ-ДПС-БСП, който не стана заради несъгласието на Корнелия Нинова. И сега – ПП-ДБ и ГЕРБ – СДС.“

Доколко крехко може да е съгласието между потенциалните партньори, ще научите от видеоматериала.

За книгата „Роденият в Прилеп. Мисията на Крапчев и неговата „Зора““

От седмица на пазара е книгата „Роденият в Прилеп. Мисията на Крапчев и неговата „Зора““. Тя представлява задълбочено изследване на живота и делото на големия български журналист и общественик. В предаването "Отговорите" разговаряме с автора на книгата - журналистката Евелина Гечева:

Данаил Крапчев е един от хората, които са незаслужено забранявани и заключвани. Автор, който е бил несправедливо обвиняван във фашизъм, в националсоциализъм. Един творец, един издател, достоен българин, който е първо убит като куче на улицата, а след това съден от народния съд. Само това е достатъчно, за да провокира интереса на човек, който се вълнува от история, като мен и специално от история на българската журналистика, защото в нея има много неизследвани неща. Вестник „Зора“ е интересен преди всичко със своя сериозен подход към новините. Той е наричан „българският Таймс“ от негови съвременници и е имал кореспонденти във всички европейски столици. Той е пренебрегвал жълтата тема, която е крепяла всички останали вестници с цел да си продават продукцията, да печелят читатели и тираж. „Зора“ залага на сериозния подход, на сериозните, аналитични текстове. Там са писали много учени от ранга на Милетич, Михаил Арнаудов и много други. Там са писали много литератори, които впоследствие определяме като класици в българската литература, като Йордан Йовков, Дора Габе, Чудомир е проходил там. „Зора“ е бил притегателен център за интелектуалния елит, въпреки че е имало и много неща, направени специално за вдигане на тиража. Като например литературни подлистници. Това е било изключително модерно. Българският читател е започнал да чете Стриндберг например, точно от тези литературни подлистници в „Зора“. Когато е внесен Закона за отнемане на имуществото на евреите и за преследване на еврейската общност в България, в.“Зора“ е заел категорична позиция против. И даже авторът на този закон, това съществува в архивите, е изпратил гневно писмо до Крапчев, че Крапчев не поддържа тази линия. Крапчев не е бил антисемит, нито ксенофоб, нито някакъв човек, залагащ на силовите методи в политиката. Той е бил убеден демократ, привърженик на парламентарната демокрация, човек, който е писал статии за разделението на властите и човек който е писал много днес звучащи като теоретични статии за, примерно това, че комунизмът и националсоциализмът са двете страни на една монета.“

Още за каузата на Данаил Крапчев – единението между България и Македония, ще научите от видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю