Първият ирландски гей сенатор: Политиците нямат полза да игнорират хомосексуалните

3593
Първият ирландски гей сенатор: Политиците нямат полза да игнорират хомосексуалните
Снимка: Евгения Гигова/Actualno.com

Дейвид Норис е бивш университетски преподавател и първият признал гей наклонности човек, който е избран на обществен пост в Ирландия - сенатор. Основател е на движението за реформиране на ирландското законодателство по отношение на хомосексуалността и е изтъкнат член на Ирландската църква. През 2011 година се кандидатира на президентските избори в Ирландия. Основните му интереси се съсредоточават в областта на националните и международни човешки и граждански права, равенството на ЛГБТИ+ хората и опазването на архитектурното наследство на Дъблин. Сенатор Норис е един от водещите изследователи на творчеството на ирландския писател модернист Джеймс Джойс и основател на James Joyce Centre в Дълбин, Ирландия. Норис е главно действащо лице в битката за декриминализация на хомосексуалните актове в родината си, която приключва успешно точно преди 25 години (след две дела, които Норис води срещу Ирландия в Европейския съд по правата на човека).

Защо хомосексуалистите предизвикват агресия у мъжете?

Ако повечето жени се отнасят към хомосексуалистите с любопитство и дори симпатия, то мъжете често реагират агресивно към тях. Какво ка...

На 18 март сенатор Норис участва в Националната програма на Училището по политика, където ще се срещне с настоящи политици и евродепутати от България.

На 19 март той изнесе публична лекция под надслов "Правото на личен живот и неговите ограничения" в Галерия Униарт на Нов Български Университет. Вижте какво сподели Дейвид Норис в интервю за Actualno.com

Спомняте ли си момента, в който решихте, че ще се борите за правата на хомосексуалистите?

Да, това беше на конференция през 70-те в Ирландия. Твърдеше се, че няма никаква дискриминация в Ирландия, а аз знаех, че това не е вярно. Проблемът на това да бъдеш гей е в това, че не можеш да кажеш. Ако всички гей хора в Ирландия и България се оцветят в зелено, ще има големи изненади. Толкова много хора се преструват, че не са хомосексуални.

София Прайд - празненство на различието между хората

София Прайд е празненство на различието между хората. На Софий Прайд огромна част от хората не се чувстват комфортно, че определено мал...

Колко смелост Ви беше нужна, за да започнете борбата си?

Това не е смелост, бях гневен. Имах усещането за несправедливост. Аз по природа съм човек, който изправя картината на стената, когато е наклонена, не мога да бъда в мир със себе си, когато има такава несправедливост в обществото. Когато открих, че има група от много богати мъже, които правят гей партита, но не правят нищо за обществото, реших, че това е много грешно и реших да взема нещата в свои ръце и беше много забавно.

Имало ли е моменти, в които сте се съмнявали в успеха си?

Не. Имах само една нощ, в която не можах да спя след делото в съда през 70-те години. Осъдиха ме да платя 75 хиляди паунда разходи по делото, а аз ги нямах. Тогава си казах: "Какво толкова! Ще има още дела, още разходи."

Вие сте изтъкнат член на ирландската църква, как се съчетават двете понятия?

Г-жо Радева, добре дошли в първи клас

Добре дошли в поредното отворено писмо до Вас. Знаете ли кое е най-хубавото на отворените писма? Че човек никога не знае дали краят ням...

Не позволявам на официалните лица от църквата да притежават християнството, защото те не го притежават. Исус Христос ще си реши какво ще ги прави онези стари архиепископи. Но Англиканската църква има гей епископи.

България не може да се похвали с кой знае каква толерантност към гей обществото. Политиците ни игнорират Прайда, дори Истанбулската конвенция се оказа предизвикателство. Какво бихте казали на политиците ни?

Бих ги посъветвал да слушат. Да чуят гласа на гей хората. Гей хората също са техни избиратели. Приблизително 10% от населението са хомосексуални, така че това може да е голяма разлика в изборите. Ако като политик сте блокирали такава голяма част от потенциалните си избиратели... Бих посъветвал и гей движението тук да публикува позициите на кандидатите и да ги определя, като антигей и лицемери.

Как ще коментирате страховете, които се насаждат в обществото, че ако се дадат равни права на хомосексуалните това ще "промени сексуалността на децата"?

Гей хората знаят, че са гей. Няма никакво объркване в това. Същите неща ми бяха казвани на мен, когато бях преподавател в университета. Бях много харизматичен и няколко родители се оплакаха, че съм модел за подражание и децата им ще станат хомосексуални заради мен и им казах: "Но аз съм възпитан от хетеросексуални хора и това не ми се отрази!" Не мисля че сексуалността е толкова уязвима и може да бъде променена, както хората си мислят.

Разделението по темата "София Прайд" личи от снимката на едно дете

Вчерашното изказване във Facebook на първата дама на България Десислава Радева предизвика вълна от коментари както в социалните мрежи, ...

Трети ден сте в страната ни. Какви са впечатленията ви от България?

София е прекрасен град. Чух православната литургия, хората са много приемащи, но и много консервативни. Изглежда има една голяма прослойка на средната класа, която говори абсолютно невероятни неща: "Имам много гей приятели, но..."

Интервю на Евгения Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю