Радослава Стоянова: Учителството е професия за смели хора

14366
Радослава Стоянова: Учителството е професия за смели хора
Снимка: личен архив

Г-жа Радослава Стоянова е учител по немски език в СУ "Васил Левски"в Севлиево. Тя е дипломиран учител, завършил образованието си във ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий“. Г-жа Стоянова е един от петимата учители-посланици на кампанията „LEHREN IST COOL!“ (Да преподаваш е яко). Кампанията на Гьоте -институт България започна в началото на учебната и академичната 2019/2020 година. Нейната цел е да създаде креативна връзка между уценици и учители, а основната задача - да насърчи младите хора, които учат немски език, да помислят за възможността да изберат професията на учител по немски език в България. За да мотивира младите да превърнат учителската професия в свое бъдеще, кампанията показва положителните страни на този избор. Научете още за кампанията на http://www.goethe.de/sofia/lehrenistcool

Ето разговора с г-жа Радослава Стоянова

Какво Ви носи изучаването и владеенето на немски език?

 Интересът ми към немския език се зароди, когато бях в 7 клас. И то от учителката ми по немски език в основното училище. Не си спомням защо съм избрала да уча немски език в училище, не си спомням на какъв принцип са били сформирани групите по чужд език, но си спомням, че нямах колебания къде ще кандидатствам и какъв език ще уча след това. Изучаването на немски език е изучаване на историята, културата, начина на живот на страните, в които този език е официален, както и на манталитета, традициите на народите в тези страни. Владеенето на немски ми дава възможност да чета немска литература в оригинал, да общувам, да пътувам, а това са неща, без които не мога да съществувам.

Защо избрахте да бъдете учител по немски език? 

След дипломирането ми във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ нямах ясна представа какво искам точно, но на този етап от живота ми се налагаше да започна работа възможно най-бързо и учителстването ми започна случайно. Знаех, че искам да работя с немски език. Имам висше образование и по специалността „Български език и литература“, но нямах колебание да се насоча към немския език и само към него. Решението бе породено от усет, от вътрешно усещане, че е правилно.

Какви са съвременните предизвикателства пред учителската професия?

Съвременният учител е изправен пред предизвикателства, но такива има във всяка професия. Още от Възраждането насам учителите се справят благодарение на безконечна мотивация и работохолизъм. Изискванията към учителите нарастват в постоянно променящата се съвременност. Част от предизвикателствата включват ученици с проблеми в обучението или дисциплината, понякога освен „трудни“ ученици има и „трудни“ родители. Също така работят, общуват и разрешават конфликти ефективно с колегите и администрацията на училището, както и с инспекторати по образованието. От учителите се очаква да бъдат проводник на знание чрез преподаването на учебните предмети. Ролята на учителя днес не е само да образова, но и да управлява класната стая, да посредничи при конфликти, да изгражда екип от ученици и родителите им.

Защо да преподаваш немски език е яко?

Когато владееш немски език е яко да предаваш знанията си на другите. Яко е да „заразяваш“ учениците си с желание да разберат непознат текст, да заговорят на немски, да се интересуват за повече информация, ако си успял да ги провокираш с нещо креативно, с нещо нестандартно, може да е една немска песен, например.

Как общувате с Вашите ученици?

С моите ученици отдавна напуснахме схемата „Учебник-тетрадка“ в часовете по немски език. Общуването ми с тях е малко „щуро“ в положителния смисъл на думата. Съвременните средства предлагат възможност за виртуални разходки из страните, в който немския език е говорим, онлайн проекти, свързване в мрежа, комуникация, създаване на групи за споделяне в социалните мрежи. На една от паралелките с интензивно изучаване на немски освен преподавател съм и класен ръководител. Как общувам с учениците си?... На немски език.

Какво е да си посланик на Гьоте-институт в тази кампания?

Гьоте-институт е много важен фактор за поощряване на обучението по немски език в България, както и незаменим партньор на учителите-германисти. Аз лично дължа много на Гьоте-институт. След всяко обучение, след всеки семинар се връщам в клас, нахъсена веднага да изпробвам наученото. На нас, учителите, ни се предлагат възможности за общуване с колеги, не само от България. Чрез стипендиите за учители имаме възможност да се срещнем и да обменим добри практики, изпитани методи с колеги от други страни, както и да си сверим часовника, но и да покажем и нашия опит в обучението по немски език. Последното дава самочувствие. Възможността да съм посланик на Гьоте-институт в тази кампания е малка благодарност за това, което се прави за нас. Чрез кампанията мога да се свържа с бъдещи колеги, с колеги с по-малък опит в преподаването и да бъда полезна. Да си посланик на Гьоте-институт е яко!

Ако можете да върнете времето назад, бихте ли избрали друга професия?

Не съм се замисляла върху това. Харесва ми общуването с младите хора, с децата, така не остарявам.

Как бихте мотивирали децата да изберат да станат учители по немски език в България?

За мен учителят е лицето, което изгражда всички останали личности и професии. Той е като част от семейството. В повечето случаи е и майка, и баща, и много често дори прекарва повече време с децата от техните родители. Учителството е приключение и предизвикателство. Това е професия за смели хора.

 Кой е Вашият най-хубав момент като учител по немски?

Имам много такива хубави моменти, не мога да определя кой е най-хубав. Може би признанието от хора с майчин език немски, за способностите, знанията и уменията на учениците. В такъв момент през главата ми минава „Успях!“ 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...