Руши: Днес музиката е повече преживяване на живо, отколкото клипове по телевизора

6090
Руши: Днес музиката е повече преживяване на живо, отколкото клипове по телевизора
Снимка: Златимир Ираклиев

Преди точно 20 години, през 2001, Руши дебютира с парчето "Всичко се връща". А тази събота (31 юли) ще изгрее и на сцената на фестивала Sunland, Перла бийч, до Приморско. Сигурни сме, че помните големите му хитове, сред които "Il Ritmo Del Mio Cuore" (= на много танци), "Ти беше" и "Хотел**". Той определено попада в графата всестранно надарен човек - освен с музика активно се изявява като актьор и режисьор. Най-известните му роли са във филмите "Цветът на хамелеона", Снимка с Юки" и "18% сиво". Освен това пише текстове на песни и се справя прекрасно. И ако сте сред феновете му и искате да го чуете на живо, да танцувате и пеете с него, на 31 юли на фестивала Sunland ще имате тази възможност. Както той сам ни сподели: "Ще чуете някои стари хитове в нови, по-денси аранжименти, както и някои от новите ми неща". И докато отброявате часовете до концерта му, прочетете какво сподели Руши в специално интервю за Actualno.com.

Кой беше, когато излезе първият ти хит "Всичко се връща" (2001), и кой си днес?

Тогава още учех, бях студент в Бристъл и бях влюбен в театъра. Не си представях нищо друго, но каквото трябва да се случи, се случва. През приятели стигнах до големия Момчил Колев, който създаде музиката на "Всичко се връща", а аз написах първия си текст и за първи път записвах в студио. Изобщо не предполагах, че песента ще се хареса на толкова много хора и ще промени живота ми.

В България тогава бяха най-силните години на телевизия ММ, която успя да отгледа верни фенове на новата българска музика. И тази енергия повлия на цяло поколение артисти и музикални журналисти. Забавлявахме се и се вълнувахме истински от това, което правехме. И имахме свободата да се изразяваме, без да спазваме каноните на властващата до скоро естрада. Имаше много танци, смели идеи, смях и приятелства. Сега също е интересно, но медиите са различни, а съответно и начините, по които слушаме и гледаме музика. Напоследък като че ли музиката е повече преживяване на живо, отколкото клипове по телевизора. Защото всеки е медия, всеки излъчва и споделя преживявания.

През последните години беше оставил музиката на заден план, какво те провокира да се завърнеш към нея?

Никога не съм спирал да се занимавам с музика под някаква форма. След "Post Sleep" няколко години не издавах албуми и не представях музика на живо. Може би защото този албум беше по-експериментален, не толкова комерсиален и не му отиваше да бъде изпълняван по традиционния начин тогава. Но пък през това време написах няколко симпатични текста на песни за други артисти. Сигурно сте ги слушали - "Спуснати завеси" на Лора Караджова, "Марс" на D2 и доста други. И снимах музикални клипове на банди като Остава, APEMEN, Dead Man’s Hat, smallman. Бях и творчески продуцент на "Като на сън" на Мария Драгнева, която пее с Ъпсурт.

Снимка: Лора Мушева

Дълго време не живееше и в България – завършил си колеж в Единбург, учил си кино и театър в Бристол, късометражно кино в Ню Йорк. С какво те спечели актьорството и кои са най-важните уроци, които научи?

Винаги съм живял и тук, и там. Между два свята. Актьорската професия ми дава същото убежище – да имам възможни светове навсякъде.

В момента върху какво си се съсредоточил – кино или музика?

Тази година планирах повече концерти, но не спирам да се интересувам и от добри сценарии. В киното е много важно да попаднеш в точното време на точния проект.

Наскоро зарадва феновете си с песента "Мексико". Разкажи ни малко повече за нея и защо възпя точно "този град, който е рай, рай, рай"?

Тази колаборация беше по покана на Евгени Енчев – ГЕНА от хип хоп гигантите So Called Crew. Изключително приятно музикално пътуване се получи. Той направи цял албум с гост-вокали, част от който е и "Мексико". Чуйте го, не всеки ден излизат толкова интересни проекти като "Вакуум". Съвсем скоро ще снимаме и клип към "Мексико". За мен този трак е за усещането, че животът може да бъде истински филм.

През 2019 пусна мини албума "Психо", планираш ли нов?

Имам идеи за отделни парчета, но все още не е нещо цяло.

На 31 юли ще бъдеш на Главната сцена на музикалния фестивал Sunland, на плажа Перла до Приморско. Как се подготвяш и какви са очакванията ти?

Ще бъдем с цялата ми банда там, жестоки музиканти. Елате да се забавляваме! Ще чуете някои стари хитове в нови, по-денси аранжименти, както и някои от новите ми неща. Преди две седмици имах две дати в София, на открито, напълно разпродадени – беше велико! Сега танците ще са на плажа, а след нас партито продължава до сутринта с диджеи. През деня организаторите са подготвили и други приятни преживявания – ще има сцена във водата, ще може да се скача с парашут. Перфектният изход от реалността, дори и само за един уикенд.

Кои са изпълнителите/групите, които искаш да чуеш самият ти?

Гена, Жлъч и Григовор са в четвъртък на сцената на Строежа. Анимационерите пък са в същия ден на Main stage. Еelke Kleijn прави доста добри партита. В петък не е за пропускане IAMDDB. За Нина Кравиц ще ми е късно, все пак на другия ден имам лайв и аз. Но пък феновете могат да си потанцуват на първокласно техно, докато изгрее слънцето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...