Синдикат обвини "колективна безотговорност" за кризата в художествената академия

4380
Синдикат обвини "колективна безотговорност" за кризата в художествената академия
Снимка: БГНЕС

Ректорите се крият зад колективна безотговорност, зад измислена от тях автономия, но автономия има само в учебната и научната дейност, няма финансова автономия.

Това посочи в интервю за БГНЕС председателят на синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ доц. д-р Лиляна Вълчева във връзка с кризата в Националната художествена академия (НХА), където заради липсата на средства за заплати над 200 учители и персонал втори месец са без възнаграждения, а ректорът проф. Николай Драчев подаде оставка. Одобреният за кандидат за ректор проф. Велислав Минеков пък обвини държавата в тенденциозно отношение към НХА.

Националната художествена академия е едно от висшите училища, за които има устойчив растеж за последните четири години в субсидията за издръжка на обучение. НХА сама си създава бедите, независимо, че държавата дава достатъчно средства, независимо, че ние, синдикатите, непрекъснато увеличаваме коефициентите в това професионално направление и независимо, че субсидията за издръжка на обучение расте. Тази субсидия е базирана и на показатели по критериите за качество, а преподавателите от НХА са дали доста високи показатели, от там идват и повече пари в самата академия, заяви доц. Вълчева.

Тя е категорична, че проблемът на НХА е в счетоводството, неправилното внасяне на средствата по целеполагане, както и ниската компетентност на счетоводителката, която е пенсионер със средно образование.

Главната счетоводителка Рафаилова няма нито знания, нито компетенция да води счетоводство на висше учебно заведение. Сигнализирали сме за това ректора още от 2016 година, обяви Вълчева.

Тя съобщи, че на заседанието на Академичния съвет на НХА главната счетоводителка не е могла да даде точни данни за разходването на средствата, а проф. Минеков не е реагирал по никакъв начин на точните цифри на ВОН-КНСБ. Ректор проф. Драчев призна фактите, посочи тя.

Доц. Вълчева категорично не приема казаното от проф. Минеков, че отговорност за състоянието на НХА носи МОН.

Когато говорим за държавата трябва да е ясно, че тук са и социалните партньори. Ние сме направили достатъчно за академията, не излизаме по медиите с безсмислена логорея, а излизаме с точност, с числа, заяви още председателката на синдикат ВОН-КНСБ и уточни:

За годините на мандата на ректора в оставка проф. Драчев, през 2016 г. държавата е отделила 4,6 млн. лева. През 2017 г. сумата е нараснала на 4,8 млн. лева , през 2018 г. – на 5,1 млн. лева, 2019 г. – сумата е 5,5 млн. лева. А в бюджета за 2020 г., приет от парламента, 6,4 млн. лева са средствата за Художествената академия.

По Закона за висше образование тази държавна субсидия осигурява 70% от разходите за субсидията за издръжка. Останалите 30% студентите внасят на каса в самата академия или по банков път. Тези пари също не са малко – 1,3 млн. лева.

Неправилното отнасяне на тези вътрешни пари от таксите на студентите в някакво друго перо е докарало некомпетентното действие на главната счетоводителка и тя е насочила тези пари към строежи. А строителството на новия корпус в НХА се прави по друг проект – по програма „Региони в растеж”, към друго министерство. Това са различни средства. Министерство на образованието и науката е обезпечило средствата за обучение, за учебен процес, за наука, за стипендии на студентите, продължи доц. Вълчева.

Не може парите от стипендии на студентите и тези, предназначение за работни заплати, осигуровки и трудови възнаграждения на преподавателите да се пипат по никакъв начин. Те са целеви. Тук е голямата грешка на счетоводителката и съответно липсата на контрол от ректора и от финансовия контрольор в академията.

НХА сами са си създали най-голямата беля, създали са голям финансов дискомфорт, липса на заплати в момента, липса на стипендии, насочени неправомерно средства – една дупка от 840 хиляди лева, изчисли доц. Вълчева и внесе още конкретика:

ВОН – КНСБ увеличи норматива за обучение на един студент и той за годините също е намерил своята промяна от 4089 лева през 2016 година, до тази година е 4328 лева, а за 2020 година е 5248 лева. Целият този норматив, когато се умножи по увеличение брой студенти, защото и броят на студентите също расте, за разлика от други висши училища, това показва изключителна привилегия за академията в нашите преговори.

Че няма пари за култура, че няма пари за изкуство – това са абсолютно измислени и казани думи от човек, който малко чете и много говори. Това ни обижда, защото нашият синдикат е отдаден на тази кауза, защити тя ВОН-КНСБ.

Доц. Вълчева съобщи още, че миналата година са подали сигнал до просветния министър, че има ректори, които си изчисляват неправомерно работните заплати. Ректорът на НХА също попада в тази ситуация.

Вместо да си структурира заплатата, договорена със синдикатите, той сам си я определя, като към заплатата за академичната длъжност „Професор” си добавя допълнително възнаграждение за ръководната длъжност „Ректор” и след това всичко облага с процент прослужено време.

Посочихме в този сигнал до МОН тези нарушения, министърът разпореди проверка и се оказа, че 22 висши училища правят това, като НХА не правеше изключение. След това писмо до министъра трябваше да има промяна – някои ректори промениха, други – не и сред тези, които не промениха е ректорът проф. Драчев, каза още доц. Вълчева и отбеляза, че със съответното писмо от 30 април 2018 година дори не били запознати останалите членове на управата на НХА.

Безпаричие и недоверие в Художествената академия изкара на протест преподаватели, модели и студенти

Преподаватели, модели и студенти от Художествената академия, разтревожени от неизплатените заплати и лошата материална база вдигнаха пр...

Това означава, че ректорът не е дори споделил с колегите си какви нарушения по организация и структуриране на работната заплата е направил. Това също води до неправомерно разходване на средства, до разточителство, заяви Лиляна Вълчева.

След като искат автономия висшите училища, трябва задължително да ясно и прозрачно да договарят заплатите със синдикатите, а ясно и прозрачно да договарят стипендиите със студентите. Не го ли правят това, ето до къде се стига, категорична е тя.

За тези нередности сме сигнализирали, има бърза реакция на министъра, има и решение, но няма кой да го изпълни, защото много ректори се крият зад автономията, но финансовата автономия за висшите училища не важи. Финансово висшите училища трябва да са по правилата на цялата държава и подчинени на Закона за държавния бюджет.

От ВОН – КНСБ са подали сигнал и към Инспекцията по труда. Също така са повтори сигнала до министър Красимир Вълчев, защото освен липсата от 840 хиляди лева, има разминаване и в парите за трудови възнаграждения в размер на около 600 хиляди лева, съобщи още Лиляна Вълчева.

Тя уточни, че 600 хиляди лева тази година са дадени за увеличение на заплатите, а за целия мандат проф. Драчев държи средни брутни работни заплати – около 1350 лева, 1340 – 1348 лева.

Ректори на 7 ВУЗ-а поискаха нов начин на финансиране на държавните университети

Нов начин на финансиране на държавните университети у нас поискаха на работна среща седем ректори на университети в Северна България. ...

Държавата дава пари да си увеличиш заплатите, а ти ги харчиш за строителство по някакъв проект, по друга програма, от друго министерство, възмути се председателят и добави: Това е безобразие и трябва да бъде наказано с цялата строгост на закона.

Ние ясно разбираме какви недостатъци има системата, затова подкрепихме промените в Закона за висшето образование. Ясно разбираме как ректорите се крият зад колективна безотговорност, зад автономия, измислена от тях. Имаме автономия в учебната и научната дейност, но няма финансова автономия. При всички случаи в НХА има злоупотреби, заяви доц. д-р Лиляна Вълчева.

В заключение тя каза, че преподавателите в НХА са изработили честно, почтено и много качествено труда си и вместо да получат допълнителни пари по критериите за качество на обучение, те получават шамар.

По думите ѝ такъв затворен модел на управление съществува и в други висши училища в страната.

Проблемите според нея могат да се предотвратят с приемането час по-скоро на измененията в Закона за висшето образование. А МОН да налага още по-сериозни санкции, не да разчита на разума на академичен ректор, защото тук не става въпрос за управление на някоя малка частна семейна фирма, където всеки може да прави каквото си иска.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю