Скуош - супер начин да се забавлявате и да влезете в перфектна форма

16197
Скуош - супер начин да се забавлявате и да влезете в перфектна форма
Снимка: Бистра Манева

От началото на 2017 година България преживява тенис мания заради Григор Димитров. Но тенисът на корт не е спорт, който е толкова лесно да се практикува. Малко по-различно е положението със скуоша - все още непознат у нас спорт, но всъщност идеален начин човек да поддържа отлична физическа форма. За тайните на скуоша и къде можем да го практикуваме разговаряме с Бистра Манева, един от хората в България, за които скуошът вече е начин на живот.

Здравей, Бистра. Разкажи ни с няколко думи за себе си, с какво се занимаваш в момента?

Здравейте, казвам се Бистра и съм на 26 години. Завършила съм Национална спорта академия със специалности: треньор по бадминтон, преподавател по физическо възпитание и кинезитерапевт.

В продължение на 12 години се занимавах професионално с бадминтон и той беше целия ми живот, докато на едно състезание преди 6 години на полуфинал на двойки се контузих и скъсах предни кръстни връзки. Започна период на дълго възстановяване и докторите ме посъветваха да спра със спорта за високи постижения, но нямаше как да се откажа от нещо което обичам с цялата си душа - спортът.

По същото време работех в скуош зала и всеки ден гледах как играят, докато не реших и аз да пробвам. Запалих се веднага, защото скуошът също като бадминтона е ракетен спорт и в момента, в който хванах ракетата за първи път усетих, че няма страх и повярвайте ми, чувството бе неописуемо. И така, вече няколко години съм треньор по скуош, а съвсем скоро се сдобих с Level 2 за треньор от Световната федерация в Любляна. В момента, освен че преподавам, с моя колега Костадин Симеонов се занимаваме с организирането на скуош лига - "Squash League 4You". За наша радост този уикенд в Ориндж Фитнес в Paradise Center ще се проведе 1 кръг, на който могат да вземат участие всички които имат желание да се докоснат до магията на този така увлекателен и динамичен спорт.

Проф. Дашева: Това не са условия, в които трябва да се провежда спорт за всички

Конкурс за базите на ЦСКА - стадион "Българска армия" и "Панчарево", ще бъде обявен при приключване на административните процедури и вс...

Снимка: Бистра Манева

Какви качества трябва да притежаваш и развиеш, за да станеш добър играч на скуош?

Скуошът е спорт, който развива основните физически качества като: бързина, ловкост, издръжливост, гъвкавост и кординация. Той е един от най-интензивните спортове и подобрява работата на сърдечно-съдовата и дихателна система. Натоварва горната и долната част на тялото, влияе положително върху тактическото мислене, а също така е един много хубав метод за релаксация след натоварен ден. За да си добър играч, е нужно да имаш желание и упорист, но най-важното е да се чувставаш щастлив, да се забавляваш и да се наслаждаваш на играта.

Захванала си се с амбициозна задача - да популяризираш скуоша в България. Какви са плановете ти в тази насока?

Силно се надявам, че всички, които се занимават и имат някаква връзка с този спорт, се опитват да го популяризират, защото това е единственият начин скуошът да стане част от начина на живот на повече българи. Наскоро мина едно събитие, което организирах - "Скуош за момичета”, от което останах приятно изненадана, защото присъстваха много жени, които опитаха спорта за първи път и за мое щастие много им хареса. В момента някои от тях са мои клиенти. Така че, плановете и идеите в посока популяризирането на този спорт са много и лично за мен са задължителни. It’s never too late to play Squash!

Активен спорт и забавления на закрито за малчуганите в София Скуош Център

София Скуош Център е най-новият и модерен скуош център в България и предлага групови занимания на деца от най-ранна възраст. Най-малкия...

Кога ще се проведат четирите турнира по скуош, които организираш тази година, кой може да участва и ще има ли награди?

Първият кръг на лигата е този уикенд - 25-26 февруари (събота и неделя), от 10:00 часа, в "Ориндж Фитнес", Paradise Center, етаж 3. Вторият кръг ще се състои на 13-14 май, трети кръг - 30.09 -01.10 и четвърти ще е на 02-03 декември. Всички кръгове се провеждат в "Ориндж Фитнес", Paradise Center в София. Всеки, който има желание може да участва, може да се запише на нашата Facebook страница "Squash League 4You". Имаме и сайт - www.squashleague-bg.com, а желаещите да се запишат могат да го сторят на нашите телефони 0886 497 080 - Бистра, 0889 800 695 - Костадин, както и на телефоните на "Ориндж Фитнес".

Има осигурени много награди от нашите спонсори и партньори. Искаме да благодарим на Actualno.com и Sportlive.bg, на сребърните ни спонсори ресторант Infinity Garden и туристуческа агенция MY TRIP, бронзовият ни спонсор Minkov Brothers и нашите партьори - спорта марка за скуош KARAKAL, COMPRESSPORT, BODY HEALTH AND LIFE, MAGIS landscape studio, PETROVA PASTRNERS, fast food FIXMIX, минерална вода BORJOMI, Racket Power и нашите домакини "Ориндж Фитнес".

Всички са добре дошли, за да усетят магията на скуоша и да погледат отблизо истинската игра.

Интервю на Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю