Станислава Желязкова от Аксенчър: Компанията ни насърчава половото равенство, защото личните качества са най-важни

14727
Станислава Желязкова от Аксенчър: Компанията ни насърчава половото равенство, защото личните качества са най-важни
Снимка: Личен архив

Станислава Желязкова е Ръководител ИТ проекти в Технологичния център на Аксенчър в България. Притежава над 16-годишен опит в сферата на информационните технологии. Започнала е кариерата си като софтуерен разработчик и е преминала през различни позиции. В последните 12 години работи по различни комплексни проекти, свързани с внедряване на технологични решения и системни интеграции, както и дигитални трансформации.

Преди четири години се присъединява към екипа на Технологичния център. Работата в компанията ѝ предоставя възможност да участва в реализацията на много на брой интересни международни проекти, в които освен да споделиш натрупания опит, винаги можеш да срещнеш предизвикателства, които те учат на нови неща. Това е важно за професионалния растеж, тъй като в ИТ сферата динамиката е голяма и непрекъснато трябва да следваме най-актуалните тенденции в технологичното развитие. В интервю за Actualno.com тя разказа повече за професията си и какви са предимствата на работата в Технологичния център на Аксенчър, когато си майка.

Преди години, служителите в технологичните компании бяха предимно мъже. Каква е сегашната ситуация?

Сегашната тенденция е доста по-различна. През последните години делът на жените, които работят в ИТ сферата, се увеличава, като все повече дами заемат отговорни позиции. Има компании, които се ангажират да наемат повече жени, като по този начин подкрепят кариерното им развитие. Радвам се, че и Технологичният център на Аксенчър у нас e една от тях. Една от глобалните целите, които следва, е постигането на равно съотношение между двата пола в екипите до 2025 г.

Компанията утвърждава вътрешна програма, която насърчава култура на равенството. Благодарение на нея, всеки има възможност да се развива и да надгражда своите знания и умения. Част от предимствата на Технологичния център, в посока насърчаване на кариерното развитие на дамите в екипа, са гъвкавото работно време, възможността за работа от вкъщи – силно застъпена и преди настъпването на пандемията, предоставянето на финансов бонус след раждане.

Има ли професии в ИТ сферата, в които жените видимо са по-добри от мъжете?

Не деля професиите в ИТ сферата на женски и мъжки. Смятам, че подобни стереотипи са ограничаващи. За мен водещи са индивидуалните професионални и лични качества.

В Аксенчър работят над половин милион служители в цял свят. Екипите на проектите, ръководени от мен, като част от Технологичния център на компанията, включват както мъже, така и жени. За крайния успех е важен не толкова полът, колкото индивидуалната мотивация на всеки, заедно с откритата комуникация помежду ни. Така се постига атмосфера на прозрачност и съпричастност към общата цел. Много често, когато екипът е силен и мотивиран, дори не се стига до разграничаване отделните роли. Вместо това, всеки е готов да съдейства със своята експертиза и опит.

Като майка, как успявате да съчетаете грижите за дете с работата в технологична компания?

Това не е лесна задача, но се радвам, че успявам да намеря необходимия баланс между професионалния и личния живот – благодарение и на възможностите, които Технологичният център на Аксенчър ми дава. Работата от вкъщи е предимство, което ми предоставя допълнителна гъвкавост, и ми помага всеки ден. Планирам ангажиментите си и приоритизирам задачите за деня така, че да управлявам времето си качествено.

Съществува ли притеснението, че ще излезете извън ритъм, ще изпуснете новостите в ИТ света, работейки от вкъщи?

Именно иновациите и развитието в технологичната сфера, заедно с дигитализацията, направиха преместването на работното място у дома възможно. На практика, работейки от вкъщи, ритъмът и динамиката на ежедневието си остават същите. Както провеждането на срещи с екипите и с клиенти, така и обученията и уъркшоповете се провеждат толкова ефективно, колкото и когато сме в офисна среда. Тъй като работата в екип е ключово условие за постигането на зададените цели, комуникацията е важно средство за общия успех.

Кои са най-големите предимства на работата в компанията Accenture?

Предимствата са много, затова и ще изтъкна онези, които са от най-голяма важност за самата мен. Технологичният център на Аксенчър създава условия за индивидуалното професионално развитие на всеки, в условията на доверие и прозрачност на процесите.

Има многобройни възможности за обучения, които подобряват знанията и уменията на всеки от нас. А най-хубавото е, че можеш да прилагаш експертизата и натрупания опит в разнообразни проекти, в които се използват иновативни технологии и решения. Това е от голяма полза за всички, които стартират своята кариера в компанията – по пътя към изграждането и утвърждаването им в професионалисти. Като работеща майка, ключови предимства за мен са гъвкавото работно време и възможността за работа от вкъщи.

Какви са възможностите за кариерно израстване на жените в екипа? Какъв е броят на дамите на мениджърски позиции в компанията?

В зависимост от интересите и професионалната квалификация, Технологичният център на Аксенчър у нас предоставя на всички дами в екипа разнообразни възможности, които ги мотивират да развиват своите умения и да прегръщат с готовност новите отговорности, по-уверени в себе си. Те включват както надграждане и усвояване на нови технологични умения, така и приемането на нови роли в компанията, сред които и заставане на чело на екипи.

Броят на жените, които заемат мениджърски позиции в компанията, е все по-голям. Резултатът е по-силни екипи, в които се чуват различни гледни точки и всеки е значим и ценен.

А кои са най-важните уроци, на които искате да научите детето си?

Да следва упорито своите цели, да бъде позитивен човек и винаги верен на себе си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю