Тошко Йорданов: ИТН ще е част от следващо управление - със сопа в ръце (ВИДЕО)

13673

Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов смята, че ИТН ще е част от следващо управление. В Студио Actualno той прогнозира, че "скоро" ще бъде сложен край на т.нар. сглобка - ПП-ДБ и ГЕРБ с парламентарната подкрепа на ДПС.

"Естествено, че сме готови (да сме в управлението - бел. ред.). Знаем вече как да действаме. Като опозиция сме по-полезни, отколкото като бяхме в управление. В следващото управление ще бъдем с една голяма сопа в ръцете и ще държим в нормални граници тези, с които управляваме", каза той. Според него, "за да управлява човек с ПП-ДБ, трябва не да им бъде партньор, а слуга".

Какво стана, когато ИТН имаха шанс да управляват?

Йорданов твърди, че по време на правителството "Петков", когато управляваха с ПП, ДБ и БСП, "Продължаваме промяната" работели с ГЕРБ: "Видяхме го отвътре. Как да изчегъртаме тогава ГЕРБ?", аргументира се той. И атакува ПП, че обвинили партията му за интереси, свързани с "Капитан Андреево".

"Ако ПП-ДБ бяха принципни, не бяха длъжни да управляват с ГЕРБ. Можеха да водят разговори с БСП и ИТН. Не ни потърсиха", твърди той. "Ние искахме да управляваме с ДБ, Мая Манолова и БСП, но всички отказаха, а на разговорите преди това между нас всичко беше супер. И знаете ли къде стана издънката? Хванахме пари, които отиваха към един човек, според нас свързан с ДБ. Тогава Христо Иванов попита къде е дългата ръка на ДПС. Сега да питам ли и аз къде е навряна дългата ръка на ДПС? Защо ние да носим вина?", продължи твърденията си Йорданов.

Още: "Възраждане" и ИТН подготвят обща жалба срещу промените в Конституцията

"Въздушно-капков Шенген"

На 4 януари ЕС публикува решението за членството на България и Румъния в Шенген, но от ИТН не са радостни, защото според тях правителството е приело 5 условия на Австрия, включително връщане у нас на 6000 афганистанци и сирийци.

Държавата преди дни обяви за фалшива новина твърдението, че в Шенгенското пространство ще приемаме повече мигранти. А председателят на Агенцията за бежанците в България Мариана Тошева обясни за споменаваното число 6000, че става въпрос за хора, чиито отпечатъци са снети в България при първото им влизане в ЕС. Това не значи, че съответният човек е подал молба за убежище у нас – т.е. че задължително ще бъде върнат.

Още: Весела Чернева: Никой в ЕС няма да толерира нови условия пред България за Шенген (ВИДЕО)

Атака срещу Асен Василев

Тошко Йорданов не спести за пореден път и критиките си спрямо финансовия министър Асен Василев заради бюджет 2024 и транзитната такса за руския газ, която в крайна сметка бе отменена. Според него Василев заложил с 3 млрд. повече разходи в бюджета, а в края на 2023 от тях били реализирани само 39%, останалото се върнало в бюджета, за да има само 2,2% дефицит. Залагал и приходи, които държавата не изпълнява, твърди председателят на ПГ на ИТН.

Атаката му относно таксата за "Газпром", която бе планирана да е 20 лв. за мегаватчас, беше, че "тайната мисъл" на Асен Василев била "фалит на няколко енергийни дружества, приватизация и големите активи (да отидат) под шапката на Министерство на финансите".

Йорданов няколко пъти в разговора подкрепи политики на последното служебно правителство, назначено от Румен Радев. А какво каза за новогодишната реч на президента, гледайте във видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю