Владимир Кираджиев: Само ако гориш в правенето на музиката, можеш да запалиш и другите с нея

5432
Владимир Кираджиев: Само ако гориш в правенето на музиката, можеш да запалиш и другите с нея
Снимка: Germi Art&Entertainment

На 28 май в зала България Арена ди Верона квартет ще представи концерта "Пулсът на Европа".  Диригент на ще бъде Владимир Кираджиев. с  включва музикални интерпретации на световно ниво с творби на Джузепе Верди, Стефан Драгостинов и Михаел Публих.

В творческия си път на диригент Владимир Кираджиев e ръководил различни симфонични оркестри и ансамбли за съвременна музика, а днес вече е сред най-търсените оперни и симфонични диригенти в Централна и Източна Европа. От 2008 до 2013 г. Владимир Кираджиев е артистичен директор на филхармонията в Жешов (Полша) и художествен ръководител на музикалния фестивал в Ланцут (Полша). От 2013 г. той е първи гост-диригент на Oперата в Шчечин, Полша. Ето какво сподели за себе си и предстоящия концерт диригентът Владимир Кираджиев в интервю за Actualno.com.

На 28 май ще сте диригент на концерта „Пулсът на Европа“ с участието на Арена ди Верона квартет. Какво е уникалното на предстоящия концерт и на музикантите от квартета?

Фантастичните музиканти от Арена ди Верона с концерт у нас

Концерт на прочутите Арена ди Верона квартет в зала „България“ предстои в София. В рамките на Българското председателство ...

Концертът "Пулсът на Европа" с участието на квартета на Арена ди Верона е събитие в музикалния живот на България. В програмата са събрани произведения както от различни стилове така и от композитори от много европейски страни, които могат да бъдат фокусирани в едно цяло само чрез големия професионализъм и майсторството на музикантите от Камерата Орфика, солиращия италиански квартет и аз като гост-диригент. Всяко едно от произведенията, които ще прозвучат, носи свой характерен почерк: 3-тата сюита на "Античните танци и ария" от Респиги дава един съвременен прочит от 20-ти век на музиката на Италия от 17-тото столетие. Най-хубавите мелодии от операта "Трубадур" на Верди са събрани в едни подпури, изпълнени виртуозно от квартета на Арена ди Верона като солисти на камерен оркестър. Почти съвременник на Верди, както и на Респиги, е английският романтик Едуард Елгар, от когото ще прозвучи сравнително рядко изпълняваната в България "Интродукция и Алегро". Музиката на Стефан Драгостинов ("Лятна сюита") съчетава в себе си съвременно звучене с традиционни български ритми и мелодика. Истинският "крос овър" през стиловете ще бъде завършен от композицията на Михаел Публиг "Кубинска сюита" за джазов квартет и струнен оркестър, която внася латино-американския пулс в музиката на Европа.

Колкото до Арена ди Верона квартет, това е един прекрасен струнен квартет, съставен от водачите на щрайха на оркестъра на Арена ди Верона - Оперния фестивал на Италия, където пред многохилядна публика на открито, всяко лято се представят най-големите оперни заглавия на всички времена.

Кога за първи път усетихте връзката си с музиката, кога разбрахте, че тя ще е основна част в живота Ви?

Човек открива, че нещо за него е много важно и незаменимо, когато се влюби в него. При мене това беше любов от пръв поглед, и тя е част от мене и до днес. Само ако гориш в правенето на музиката, можеш да запалиш и другите с нея - и музикантите, и певците, а и публиката.

Защо избрахте именно професията на диригент?

Maika излизат преди Gogol Bordello на 30 май в София

Балканската алтернативна денс пънк формация Maika ще повдигне градусите на посетителите преди появата на сцената на сензационните Gogol...

Диригент на повечето езици на света се идентифицира с директор, т.е. всички очакват от тебе като диригент - да ги водиш. След като разбрах, че мога да правя това, а с годините избрах и накъде да ги водя, реших, че това е моята професия. Разбира се, с годините търся нови и нови направления, но се старая да не загубя вярата на музикантите, че ги водя правилно.

От 1990 година живеете в Австрия, какво ви липсва от България?

Може би най-много ми липсват приятелите, а и учителите, от които съм научил много и с които искам да споделя всичко, което ми се случва в музикалния живот на Европа.

Как се чувствате, докато дирижирате. Кое е любимото ви произведение, а любимият ви композитор?

Процесът на дирижиране е един от малкото, при които диригентът упражнява пряко влияние над музикантите, които води, само чрез движения, без да говори или пише, без компютър или друго помощно средство. Това е много силно усещане. Аз лично не бих го заменил с нито едно друго занимание.

Японската пианистка Фумие Фукуи с концерт в зала "Киото" в хотел Marinela Sofia

Японската пианистка Фумие Фукуи е творец и музикант с богата артистична кариера в Азия, Европа и Америка. На 24.04.2018 г. в зала "Киот...

Всеки музикант има свои любими произведения или фаворизирани композитори в различни периоди от своето развитие. Всъщност, аз се опитвам да заобичам най-много тази музика, с което се занимавам в момента. Така мога да и се отдам изцяло и да я изпълня убедително.

Сега сте университетски преподавател. Кое най-много искате да предадете на своите студенти?

Преподавам от много години във Университета по музика във Виена в най-различни специалности. Миналата година станах професор по оперно дирижиране, което е моето основно занимание като диригент. Най-много искам да накарам моите студенти да се влюбят в операта, както аз съм влюбен в нея. И да разберат колко е важен диригентът в това комплексно изкуство като повярват, че могат да овладеят с ръцете си всички негови звена във всеки момент на представлението.

Защо концертът се нарича „Пулсът на Европа“?

При избора на толкова разнородни по стил произведения от много страни на нашия континент се опитахме да намерим един общ идеал за хубавото в музиката, което да се хареса на всякаква публика. Надяваме се по този начин да сме напипали истинския "пулс" на нашето европейско съвремие и каним всички, които искат да го усетят заедно с нас в зала "България" на 28-ми май от 19 часа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...