Владислав Панев: ГЕРБ се превръща в Граждани за евразийско развитие на България

6908
Владислав Панев: ГЕРБ се превръща в Граждани за евразийско развитие на България
Снимка: БГНЕС

По-рано този месец ДСБ, "Да, България" и Зелените обявиха обединението си в политически съюз "Демократична България". По тази причина се срещнахме със съпредседателя на "Зелените" Владислав Панев, за да научим повече по темата и бъдещите намерения на новата формация.

Г-н Панев, защо това обединение се случва сега, а не през 2016 г.? Какво ви раздели тогава?

Очевидно разделението беше грешка. Какво ни раздели тогава? Може би до някаква степен прекалената самоувереност на всички нас, че всички поотделно ще успеем да постигнем по-добри резултати. Предполагам, че и личностни несъответствия. Трябва обаче да гледаме в бъдещето, поуките да бъдат извадени и да не се вторачваме в това какво се е случило и какво е можело да се случи. Миналото можем да го ползваме само за извличане на поуки, а не за нови конфликти, трябва да гледаме напред.

Какво ви обединява сега?

Обединява ни това, че трябва да има ясна визионерска алтернатива, каквато не виждаме в момента в парламента. Това, че България трябва да върви към все по-голяма интеграция със света, защото това ще доведе до просперитет на цялата държава. Това няма да се случи, ако нашите политици строят огради, изграждат недоверие между нас и останалите държави от свободния свят. България ще просперира, когато бизнесът и хората могат да си комуникират все повече и повече с останалия свят, даже не само с Европейския съюз, големи перспективи крият Азия и много други места. Колкото повече комуникираме със света - толкова по-богати и щастливи ще ставаме.

И все пак, виждате ли пропуснат шанс в това, че много хора останаха непредставени в Народното събрание?

Мисля, че поне 300 до 500 хил. души виждат пропуснат шанс. Виждаме, че в Народното събрание няма ясна проевропейска алтернатива, това тежи. Може би това е голямата разлика с предишния парламент - няма кой да защитава интересите на бизнеса, природата и принадлежността на България към свободния свят.

Сам казахте, че няма кой да защити европейските ценности в Народното събрание. Как ще коментирате реакцията или по-скоро липсата на реакция от управляващите за посещението на Волен Сидеров в Крим и изявленията му там?

Изключително учудващо е това и явно ГЕРБ лека-полека се превръща в Граждани за евразийско развитие на България. Реално те са в коалиция с този човек и това е безобразно поведение спрямо нашите партньори, спрямо нас самите. В момента ние имаме две изключително сериозни заплахи от югоизток и от североизток. Виждаме непрекъснатите атаки от страна на хакери и дори на военни сили в определени региони. Толерирането на подобно поведение, а да не говорим за приветстването му, за мен е изключително тревожен факт. За първи път от 1996 г. в България се поставя под въпрос геополитическата ни ориентация и то от страна на лидер на управляващата партия. Още по-тревожна обаче е липсата на реакция от ГЕРБ.

Как тогава оценявате решението на Реформаторския блок да влезе в едно управление с Бойко Борисов и ГЕРБ?

Оценявам го като лошо и то не заради личността на Бойко Борисов, който има своите негативи, а защото виждаме какво се случва с управлението на ГЕРБ вече девета година. Страната ни изостава от съседите си по много показатели - икономически растеж, среда за правене на бизнес. От онзи ден сме след абсолютно всички държави от Западните балкани и по медийна свобода. Това са резултатите от управлението на Бойко Борисов. Ние в момента се изживяваме като ментор на Западните Балкани за интеграцията им в ЕС, но не можем да бъдем ментор, когато сме по-назад от всички тези държави по медийна свобода. То е смешно. На какво да ги учим? Как местната олигархия да моделира общественото мнение и източва европари ли?

Узурпирането на икономическата власт от близки до управляващите е изключително лошо за икономическото ни бъдеще. Да, отварят се нови заводи в момента, но то е само заради евтината работна ръка. Безработицата намалява, но това е свързано с бягството на хората от страната, с емиграцията. Когато глобалният икономически тренд се обърне, тогава ще видим кой плува с бански и кой без бански. Трябва тотално да се промени икономическата концепция на правителството, която в момента е насочена изцяло към усвояване на еврофондове и насочването им към близки до управляващите кръгове. Икономическата ни визия трябва да постави предприемачите на пиедестал. Всеки, който не нарушава законите на страната, трябва да бъде стимулиран, за да развие потенциала си за благото на всички нас. Администрацията не трябва да създава никакви пречки, а да осигурява по-бързи, електронни услуги, така че пазарът, а не политиците, да определя кои ще бъдат следващите бизнес шампиони на България.

ДСБ, "Да, България" и Зелените представиха новия съюз "Демократична България" (ВИДЕО)

"Да, България", ДСБ и Зелените официално обявиха новото си обединение - "Демократична България". Това стана на специално събитие в стол...

И да се върнем на въпроса, Реформаторският блок можеше да бъде по-смислен, ако беше направил всички тези неща. За съжаление, икономическата посока на управлението на Борисов не беше променена в сравнение с първия му мандат, което беше голямата грешка на РБ.

Тогава обаче се случи едно разцепление, една група около ДСБ реши да напусне постовете, които заемаше, други останаха в управлението. Беше ли достатъчно това, което направиха ДСБ тогава, не трябваше ли да напуснат парламента, нямаше ли това да е по-силна стъпка?

Повтарям, че трябва да гледаме повече към бъдещето като си извличаме поуки от миналото. Не, напускането на ДСБ на парламента надали щеше да доведе до нови избори. Щеше да доведе до това, че на мястото на 10-ина депутати, двама-трима от които вършеха много добра работа да спират всякакви безумни законопроекти, щяха да влязат депутати от другите партии от РБ.

Ние виждаме, че в момента, тъй като няма нормални депутати, влизат все нови и нови регулации, които не са свързани само с евродирективи. Например - промените в Закона за мерките срещу изпирането на пари ще задължат стотици хиляди българи да декларират свързаности при всяко свое посещение в банка или друга институция. Много от тях няма да знаят, че са задължени да го правят и ще последват санкции. Регулациите, които НС приема през последните месеци, на практика ще направят закононарушители над 1 млн. българи, защото изискванията са толкова безумни, че хората просто няма да знаят кога нарушават закона и кога - не. Да, ще се осигури работа за адвокати, счетоводители, консултанти, но надали това трябва да е целта на регулациите. Бизнесът ще отделя стотици часове само и само да е в съответствие с изискванията на новите регулации. До това води липсата на нормални депутати в парламента.

ДСБ и "Да, България" официално обявяват коалицията си

ДСБ, "Да, България" и Зелените обявяват на 12 април официално коалицията помежду, научи репортер на Actualno.com.  Според информа...

Може ли тогава, в опит да се променят всички тези неща, за които говорите, "Демократична България" да се озове в едно управление с Бойко Борисов?

С Бойко Борисов - силно се съмнявам да се озовем в едно управление. Мисията на “Демократична България”, поне според мен, е да промени и визията, но и целите на управлението на България. Целта на управлението трябва да е да се осигури нормална среда за предприемачите, за хората като цяло да направят страната богата, просперираща и чиста държава. Целта няма как да бъде да усвояваме повече пари от еврофондове, за да са щастливи близките до властта хора. Това е изключително грешна посока, тя трябва да бъде променена и депутати от "Демократична България" биха могли да свършат тази работа.

Ако обаче се стигне дотам, че трябва да се вземе такова решение, няма ли да е по-добре да има един лидер на коалицията? Преди няколко дни разговарях с г-н Атанас Атанасов, който заяви, че това няма да е проблем, но много хора оцениха хода на РБ тогава да не избере лидер като грешка.

Моето мнение е, че трябва да има единно лидерство, но то ще възникне по естествен път. Това не е процес, който можем да ускорим значително. Това може да стане след 6 месеца, но и след 6 години.

Има ли към момента някакви идеологически различия между трите партии? Въпросът "вие сега леви ли сте, десни ли сте" се коментира много в публичното пространство.

"Зелените": Олигархията в Банско отклонява вниманието с Истанбулската конвенция

След като на свое заседание на 3 януари 2018 Министерският съвет прие проектозакон за ратификация на Истанбулската конвенция, патриотич...

Естествено, че има идеологически различия, иначе щяхме да сме една партия. Напълно наясно сме с нещата, по които се различаваме. Те не са сред най-важните за бъдещето на страната. Но това няма да ни попречи да работим заедно за успеха на цялото обединение, защото целите пред обединението са много по-важни и много по-високи.

Няма ли в един момент това обаче да се превърне в проблем?

Не, защото приоритетите на България са много по-различни и ние за тях нямаме никакви различия. Това да превърнем страната в модерна, богата, чиста, просперираща държава, която е част от глобалния свят, това са основните приоритети. Виждаме обаче в парламента започва лека-полека да се оформя консенсус за обратното. Важното е да нямаме различия по фундаменталните въпроси и ние нямаме такива.

Например, миналият месец Владислав Горанов заяви пред парламентарна комисия, че ние няма да се присъединим към банковия съюз преди влизането ни в Еврозоната, което е доста имагинерно. Припомням, че през 2014 г. след фалита на КТБ при президента Плевнелиев всички парламентарни партии декларираха, че имат консенсус за присъединяването ни към банковия съюз. Това е един много остър завой срещу европейската интеграция, на който ние трябва да реагираме и реагирахме с всички сили. Неприсъединяването ни към банковия съюз, шикалкавенето, бавенето значи, че нашата банкова система ще започне да се регулирана под натиск. Виждаме от последните сделки - за Общинска банка, за ТБ "Виктория", че БНБ не е независимият орган, който трябва да бъде по закон, а това е голям проблем. Има слухове, че управителният съвет на БНБ е бил пред оставка малко преди разрешаването на сделката на Общинска банка, заради оказването на политически натиск. Щом не са си подали оставката аз си правя извода, че не са устояли на този натиск. В тази среда е много важно ние да се присъединим към банковия съюз и министър Горанов не е прав, че това не може да се случи преди присъединяването ни към Еврозоната.

Според Ваше изказване от преди няколко дни целта на "Демократична България" е да осигури адекватни политики в най-ключовите ресори. Какво по-конкретно смятате да предложите?

Атанас Атанасов: Борисов повече никога няма да управлява с нашите гласове

По-рано този месец ДСБ, "Да, България" и Зелените обявиха обединението си в политически съюз "Демократична България". По тази причина с...

Смятаме, че предприемачите трябва да са на пиедестал, за да следваме примера на Ирландия, която от една от най-бедните, стана една една от най-богатите страни в ЕС. Не искаме да следваме примера на Португалия и Гърция, които 30 г. усвояват европари и това им е държавна политика, като си стоят в дъното на всякакви икономически класации. Това, което правят управляващите, е пагубно за бъдещето на страната и това ще се види след 20-30 г. Това ще обезлюди тотално държавата. Трябва да се даде максимална свобода на предприемачите. Околната среда е един от най-важните активи, ако гледаме на държавата като на бизнес предприятие. Колкото повече се грижим за нея, толкова по-богати ще сме. Цел номер едно на “Демократична България” трябва да е да преодолее всички тези абсурди, които парламентът сътворява и вкарва бизнеса в нови и нови хорър филми.

Приемат ли новите ви партньори "зелените" послания?

Да, защото ние ги представяме по адекватен начин. Виждаме и от демонстрациите за "Пирин", че и трите партии участваме в тях. Много важно за добрата бизнес среда е това да се знае кои зони са бели и кои са черни, не трябва да има сиво по средата. Сивото, както аз го наричам, са неща като застрояването на дюните, на "Пирин", които съгласно законодателството може да се тълкуват и така, и така. Това насърчава корупцията и трябва да бъде изкоренено, за да бъде ясно регламентирано какво може и какво не може да се прави. Тогава животът на хората и на политиците ще бъде много по-лесен.

Бизнесът приветства яснотата на всякакви режими, а когато има неясноти - виждаме какво се случва. Цените на имотите в Банско и Слънчев бряг не могат да се възстановят от кризата и това е защото и двата курорта са в сивата зона. Всичко там е оставено на дискрецията на общината дали ще се презастроява или не и чрез подкупи е ясно кой печели.

Интервю на Ивайло Анев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю