Бъчварова: МВР не допусна сериозни проблеми и за студентите, и за г-н Сидеров

3198
Бъчварова: МВР не допусна сериозни проблеми и за студентите, и за г-н Сидеров
Снимка: МВР

МВР успя да се справи с баланса да не допусне сериозни проблеми и за студентите, и за г-н Сидеров. Това каза пред журналисти след заседание на Министерски съвет вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова относно ситуацията в НАТФИЗ в изборната нощ на 25 октомври, когато депутатите Волен Сидеров и Десислав Чуколов нахлуха в учебното заведение.

Във връзка с имунитета на лидера на "Атака" Волен Сидеров,  Бъчварова обясни, че това е решение, което трябва да вземе комисията в НС по искане на главния прокурор, предаде "Фокус". "Не виждам какъв коментар оттук нататък. Съжалявам, че има такъв повод, по който толкова много усилия и на МВР, и на парламента, и на депутатите се хвърлят, за да се излезе от една нелепа ситуация, уронваща престижа на институциите", заяви тя.

Бъчварова: Сидеров не може да бъде контролиран, такъв е законът

Да, ясно е кой е човекът, ударил Волен Сидеров. Той не е полицай и не е бил полицай. Повече за самоличността му няма да разкрия, каза в...

По думите й, ситуацията е уникална. "Имаше коментари защо съм отишла вечерта. Вярно е, че един министър в такава ситуация няма причина да бъде там. Трябва да сме наясно, че в тази ситуация нашите служители бяха срещу един човек с имунитет", допълни вътрешният министър.

"Ако държавата не може да покаже, че тогава, когато има такова поведение не може да реагира заради една или друга бюрократична причина, означава, че не може да се справи", каза още Румяна Бъчварова. "Нашите служители имаха нужда от тази морална подкрепа, за да могат да изпълнят своите задължения. Те се справиха изключително добре и ръководството на МВР, и нашите служители в ситуация, която имаше опасност да ескалира и можеше да застраши и едната, и другата страна. МВР успя да се справи с баланса да не допусне сериозни проблеми и за студентите, и за г-н Сидеров", коментира още Румяна Бъчварова.

Днес в първото си заседание след предизборната ваканция Парламентът реши да се създаде временна анкетна комисия по искането на главния прокурор Сотир Цацаров за снемане на имунитета на депутатите от "Атака" Волен Сидеров и Десислав Чуколов. В комисията ще участват представители на всички парламентарно представени сили.

"Арена Армеец" и ЦИК

"Не я прехвърлям, това е тяхната отговорност. Имаше проблеми, които дойдоха от Изборния кодекс". Така коментира министърът на вътрешните работи по въпрос дали прехвърля изцяло отговорността за протичането на изборите върху Централната избирателна комисия (ЦИК) на фона на създадени хаос при предаването на протоколите в столичната "Арена Армеец", където се помещаваше ОИК на София.

За хайдут Сидер и непатриотичния патриотизъм

За пореден ден се занимаваме с простотиите на "Атака". За пореден ден циркове, изстъпления, обиди, провокации. За пореден ден се надява...

Бъчварова похвали МВР, че си е свършило работата по най-добрия начин, гарантирало е присъствие и е осъществило охрана. "Съжалявам за всички неприятности, които хората в „Арена Армеец” са изтърпели. Те са недопустими. Надявам се депутатите да приемат промени, така че да направят изборната ни администрация много добре работеща”, посочи Бъчварова, цитирана от БГНЕС.

Тя се обърна към представителите на медиите с въпроса: „Навярно помните как беше наложено приемането на този закон?”. Според Бъчварова в момента правителството трябва да се справяме с всички грешки в Изборния кодекс. "Имаме нужда от една много добре работеща изборна администрация, за да не допуснем проблеми при провеждането на изборите и възможност за спекулации с, това че администрацията не се справя. Трябва да разграничим правомощията и отговорностите на всички органи и институции, за да можем да вземем следващото решение най-добре”, добави тя.

По въпроса дали мандатът на ЦИК ще бъде намален, Бъчварова обясни, че това е решение, което трябва да се вземе от народните представители след втория тур на изборите. "Вчера на коалиционния съвет, който проведохме беше обсъдена тази тема. Необходими са промени. Те трябва да се обмислят след като се анализира цялата практика на тези избори. Това, може би, са най-сложните за организиране избори и затова толкова ясно изпъкнаха проблемите”, смята Бъчварова.

Стана ясно, че в момента МВР анализира рисковите секции за балотажа в неделя. „Операциите, които направихме два дни преди изборите обхванаха широк кръг от хора, за които имаше сведения, че се подготвят за неправомерни действия. 11 155 служители на МВР участваха в контрола по изборите. Още по-добри възможности имаме за балотажа, защото няма да се провежда във всички общини и ще може да се съсредоточим в най-рисковите секции”, убедена е Румяна Бъчварова.

Ограда по границата с Турция

Волен Сидеров ще става хайдутин

С краткото обобщение, че в България няма демокрация и за да има, трябва мощна гражданска реакция и дори хайдушко движение, лидерът на "...

Румяна Бъчварова посочи още, че има ясен график за изграждане на оградата на турската граница, но на този първи етап няма да бъде изградена цялата. "На някои от участъците ще бъдат изградени пътищата, на други ще има ограда, на трети ще има и ограда, и пътища. Това е много голям инженерен проект и се надявам в началото на следващата година да има решение да завърши окончателно. В днешно време това се оказва ефективна възможност да се справим, защото срещу нас има стотици хиляди хора, ние имаме стотици служители”, посочи силовият министър. 

Относно това, че в Министерски съвет влиза подписка за награждаване на граничните полицаи от Средец с ордени и дали Бъчварова би подкрепила подобно решение, тя заяви, че граничарите са проявили смелост и са се справили добре. Все пак, уточни, че при положение, че има загубен човешки живот подобно решение трябва да се обмисли внимателно

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com