ЦИК най-после смогна с официални резултати - вижте най-интересните

12414
ЦИК най-после смогна с официални резултати - вижте най-интересните
Снимка: БГНЕС

След като два дни медийният фокус по темата „местни избори” беше съсредоточен само върху екзит половете на различните социологически агенции, вече бяха обявени и официалните резултати на сайта на ЦИК. Ясен е и резултатът от референдума за електронното гласуване - 72,57% казаха "да".

Заради огромния хаос в зала „Арена Армеец”, в София-град са преброени само 74,98% от вота. Дотук досегашният кмет Йорданка Фандъкова печели 60,13% от пуснатите гласове, а ГЕРБ взема 42,9% от гласовете за Общински съвет. На второ място в СОС са Реформаторите с 16,73%, а БСП е трета сила с 9,87%. Прави впечатление, че ПП „Зелените” събират повече подкрепа, отколкото НФСБ – 2,10% срещу 1,52%.

Повторно броиха бюлетините в ромския квартал в Асеновград

Решение за отваряне на чувала и повторно преброяване на бюлетините за местни избори и за национален референдум на една от секциите, нам...

В Пловдив, при 100% отчетени протоколи, Иван Тотев събира 39,55% от вота, а негов съперник на балотажа на 1 ноември ще е Славчо Атанасов, когото подкрепят 21,12%. За Общинския съвет ГЕРБ печели 31,76%, а „Патриотичният фронт” взема 14,69%. ПП „Съюза за Пловдив” взема 11,16%, а общо 10 партии излъчват общински съветници. Последна партия в тази класация е формацията на Светльо Витков – „Глас Народен”, с 1,09%.

Във Варна, при 100% отчетени протоколи, Иван Портних взема 62,67% от гласовете и си осигурява нов мандат начело на морската ни столица. В Общинския съвет на града първа сила е ГЕРБ с 37,96%, а втора е коалицията „Реформаторски блок – Патриотичен фронт” с 10,32%. БСП е трета сила, с 9,39%. С най-малка подкрепа във Варненския общински съвет влиза ПП „Отечество” – 2,14%.

В Бургас Димитър Николов взема точно 84% от гласовете при 100% обработени протоколи. Далеч не толкова убедителна е победата на ГЕРБ за Общинския съвет – 51,50%, което обаче е пълно мнозинство. БСП е втора с 9,04%, а НФСБ взема 7,18%.

В Стара Загора Живко Тодоров печели 79,04% от гласовете. В Общинския съвет ГЕРБ е първа сила, с 46,03% подкрепа, следвана от БСП с 10,62% и Народен съюз със 7,61%.

Във Велико Търново Даниел Панов също печели без балотаж – 65,77%. В Общинския съвет ГЕРБ е номер едно, с 40,09% подкрепа, пред БСП – с 11,93% и Реформаторския блок, със 7,94%.

Татяна Дончева: Организацията на изборите беше скандална

"Движение 21" се представи прилично на местните избори. Удвоили и утроили сме резултата на места, където не сме били досега. Това заяви...

Интересни общини

Община Гърмен, която нашумя с бутането на незаконни ромски постройки, ще решава кой ще е новият кмет на балотаж. След първия тур води кандидатът на ДПС Ахмед Башев, с 37,17%, пред сегашната кметица Минка Капитанова, която има 31,03%. Именно Башев е сочен за човекът, по времето на когото е обещавано на ромите в квартал „Кремиковци”, че ще им бъдат узаконени жилищата и земята, върху която са строени. Капитанова стана кмет с подкрепата на ДПС, но отдавна се говори, че тя се противопоставя на Башев. Иначе в Общинския съвет ДПС е първа сила, но само с 24,66%. Втора сила е ГЕРБ, с 19,5%, след като кандидатът им Сергей Младенов е едва четвърти в кметската надпревара.

В село Александрово, Община Павел баня, откъдето дойдe фрапиращ сигнал за нарушение на изборния процес, кмет стана кандидатът на ДПС Юсеин Караосман, със 75,45%.

В Аксаково, където гръмна скандалът с кандидатиралите се от кръга на джебчиите в Игнатиево за общински съветници, с подкрепата на „Солидарност”, хората масово не са гласували за тях. Листата на „Солидарност” взема само 0,25%. Всъщност партия „Солидарност”, водена от председателя на националното мешере Христо Младенов, взема едва 1,54% от гласовете за общински съвет в град Левски, където е „седалището” на формацията. Този резултат не им стига да влязат в Общинския съвет.

Медийните скандали се отразиха и на Герго Гергов във Видин. Досегашният кмет, който стана известен след репортаж на Нова телевизия за обществена поръчка за храна за детски заведения на завишени цени, взема само 12,94% от гласовете и не отива на балотаж. Съдът, на втора инстанция, разреши на Гергов да се върне на работа след гръмването на скандала, но гласоподавателите не се съгласиха с виждането на правосъдието.

Над 75% от гласувалите в Ямбол и региона искат електронно гласуване

75.41% от гласувалите в Община Ямбол са за въвеждането на електронното гласуване при 100% обработени протоколи от СИК Това сочи справ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com