ГЕРБ и БСП запазват "твърдия" си електорат, ВМРО обра патриотичния вот

6901
ГЕРБ и БСП запазват "твърдия" си електорат, ВМРО обра патриотичния вот
Снимка: БГНЕС

Най-големите партии ГЕРБ и БСП запазват "твърдия" си електорат на европейските избори. На настоящия европейски вот двете партии запазват съответно 86% и 88% от гласоподавателите си спрямо предишните (парламентарни) избори през 2017 г. Това показват данните на водещите социологически агенции "Алфа Рисърч" и "Галъп", изнесени по БНТ.

"БСП все още е формацията, която има малко по-твърд електорат от този на ГЕРБ. Той е по-лесен за организиране, но не е по-голям. ГЕРБ има по-голяма периферия, която мобилизира накрая, когато Борисов взе кампанията в свои ръце", каза Първан Симеонов от "Галъп".

"БСП запазва симпатизантите си. В партията тече силна мобилизация, но големият ѝ проблем е, че тя не привлича избиратели от други политически сили. Кампанията ѝ не успя да се превърне в реална алтернатива – това, за което тя се бореше“, обясни Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч".

Въпреки че АБВ използва името "Коалиция за България" на изборите, тя успя да привлече едва 2.9% от симпатизантите на БСП.

Тази тенденция е най-забележима при ДПС, които запазват над 90% от гласоподавателите си. Партията на Ахмед Доган привлича по-малък брой гласове на настоящите евроизбори спрямо тези през 2014 г., но това се дължи на хора, които не са отишли до урните, а не на отлив на гласоподаватели към други партии. ДОСТ не успя да се представи сериозно, смята Димитрова.

"ДПС не показва онзи резултат, който очакваше. Тя очакваше между 300 000 и 400 000 гласа, но по-скоро се движи около долната граница. Това означава, че раната ДОСТ не е напълно преодоляна", каза Симеонов.

Обединените патриоти не се разпределят на 3 равни части, като над половината от гласовете (54%) отиват при Ангел Джамбазки и ВМРО. 5% се насочват към Воля, а 7% към БСП. По 10-12% от гласувалите за патриотичната коалиция, сега избират НФСБ и Атака.

Предварителни прогнози: ГЕРБ бие убедително БСП на евроизбори 2019

Изборите за новия Европейски парламент в България се печелят от партията на премиера Бойко Борисов – ГЕРБ. Това показват няколко ...

Очевидно е, че ВМРО монополизира патриотичния вот, привличайки 50% от излезлите да гласуват днес. Получи се мнозина се карат, а най-спокойните и уравновесените печелят", каза Първан Симеонов.

Воля също запазва твърдия си електорат, като 78% от симпатизантите ѝ потвърждават гласовете си за нея на настоящите избори. 4% от поддръжниците на партията на Марешки се насочват към ВМРО.

"Българският националпопулизъм с единия крак е в национализма, с другия – в популизма и двете партии обменят част от избирателите си", обясни Димитрова. "Воля е моментно явление в българския политически живот", изтъкна колегата ѝ от "Галъп".

Демократична България запазва 75% от гласоподавателите си. Тя изтегля и най-голямата част (45%) от поддръжниците на бившия Реформаторски блок. 15% от бившите реформатори вече гласуват за ГЕРБ, 10% за ВМРО, 6% за Воля.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Имало ли е натиск в "Митниците"? Дългогодишен служител проговори пред временната комисия

Метлата "Главчев" - не избори, а предизборна чистка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика