Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Популярни гръцки острови планират да ограничат круизните кораби

18 юни 2024, 17:27 часа • 800 прочитания

Гърция се кани да намали броя на круизните кораби, които могат да посещават част от островите ѝ, включително Санторини и Миконос, в опит да се справи с въздействието на свръхтуризма.

Новите мерки ще бъдат въведени, за да се ограничи броят на круизите и да се намали движението на хиляди пътници на „явно страдащите“ от пренаселеност Цикладски острови.

„Мисля, че ще го направим следващата година“, каза в петък министър-председатрлят на Гърция Кириакос Мицотакис, цитиран от The Independent.

ОЩЕ: Круизна компания отменя над дузина пътувания през 2025 година

Това ограничение може да облекчи нарастващия настиск върху гръцките пристанища, като ще бъде въведен процес на наддаване за кораби, които искат да си осигурят нужните слотове. За закотвяне „Санторини е най-чувствителният, Миконос е вторият“, казва Мицотакис пред Bloomberg.

Снимка: iStock

Около 800 круизни кораба, превозващи 1,3 млн. пътници, направиха спирки в Егейско море, за да посетят горещата ваканционна точка Санторини през миналата година. Островът има около 15 000 постоянни жители. Миконос посетиха близо 750 круизни кораба през 2023 г. – с 23% повече от 2022 г.

„Има хора, които харчат много пари, за да бъдат на Санторини и не искат островът да бъде пренаселен. Освен това той не може да си го позволи дори по отношение на сигурността“, според Мицотакис.

След пандемията туризмът се превърна в още по-голям принос за гръцката икономика – с близо 33 млн. посетители на континента и островите през 2023 г. 

ОЩЕ: Амстердам затваря пристанището за туристически кораби

Гърция не е първата страна, която обмисля да се откаже от круизните кораби. През 2021 г. Италия ги забрани във Венецианската лагуна, след като се вслуша в предупрежденията на ЮНЕСКО.

Миналия юли Амстердам също обяви планове за намаляване на замърсяването и броя на туристите чрез ограничаване на акостирането на круизни кораби. Барселона последва примера, като намали броя на корабите, които могат да акостират от десет на седем през октомври.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес