ДПС и ДОСТ не стигнаха до бой в Джебел

3046
ДПС и ДОСТ не стигнаха до бой в Джебел

При изключителни мерки за сигурност започна денят в Джебел, градът бе буквално блокиран от десетки автобуси, стотици леки коли, жандармерия и полиция. За пръв път от 27 години насам иначе паметната за Кърджалийска област дата не бе отбелязана нито като възпоменание за трагичните Майски събития от 1989 г., нито с традиционния митинг.

Многохилядна маса активисти на ДПС и неразпознаваеми заради липсата на партийни атрибути привърженици на ДОСТ бяха изпълнили улиците в очакване на лидерите си. В ранните часове на деня централният площад беше пълен с народ със знамена и черни шапки с партийното лого на ДПС, а на трибуната като никога нямаше плакати. Въже определяше докъде могат да стигат хилядите участници, живи вериги от жандармеристи и полицаи охраняваха реда, дронове кръжаха над човешкото множество, предава БГНЕС.

Цялото ръководство на ДПС начело с лидера Мустафа Карадайъ, депутати, кметове бяха посрещнати от екзалтирани привърженици. Елитът се отправи към стълбите на читалището встрани от трибуната, а площадът наддаде мощни възгласи „Много сме, силни сме!“, „Единство, заедност, свобода, демокрация!“.

Виковете продължиха и се засилиха още повече, когато водещата обяви името на общинския кмет и член на ръководството на ДОСТ Бахри Юмер. Той и групата с Лютви Местан, посланика на Турция Сюлейман Гьокче, главният мюфтия Мустафа Хаджи, кметове и лидери на изселнически организации от Турция и Гърция останаха блокирани до трибуната. Нямаше вицепремиери от Турция и България, както бе предвидено предварително.

Униформените охранители бдяха във верига край въжетата и по всички възможни точки на разбунения площад, дроновете се спуснаха ниско над гъмжилото. Единствено химните на България и ЕС усмириха скандиращите участници, пристигнали от всички краища на страната. С групата на ДОСТ бяха и организатори на протестната демонстрация от 19 май 1989 г., както и политзатворници.

Карадайъ: Властта се опитва да създаде проблеми, не стабилност

ДПС отбеляза годишнината от майските събития и Възродителния процес с митинг-събор в каолиновското село Пристое. По традиция на събитие...

Главният мюфтия Мустафа Хаджи бе пощаден и не беше подложен на освирквания и викове, докато произнасяше молитвата си.

Кметът Бахри Юмер се видя принуден да се надвиква с ревящия площад, а ръководството на ДПС и активът демонстративно обърнаха гърбове, докато той отчиташе изпълнените проекти. С викове „Оставка!“ и освирквания бе заглушавана речта му, скандиращите не спираха да крещят и всички бяха също с гърбове към трибуната. Накрая площадът го изпрати с крясъци „Предател“.

С освиркване бе посрещнат и първият оратор от Турция, зам.-председател на Федерацията на балканските изселници Садък Йълмаз, но все пак гърбовете показаха и лицата си. „Толкова черен този площад е бил само на 19 май 1989 г., това означава, че започваме да пишем нова история. Душата ми не иска да приеме това, ние сме едно цяло“, извика той от трибуната с надеждата да го чуят, но площадът не спря да скандира „ДПС, ДПС!“.

Когато кметът на Голямата община Бурса Реджеп Алтепе заговори за старото приятелство между двете страни и настоя да не се допускат враждебни отношения, пак се понесоха викове. Посланикът на Турция Сюлейман Гьокче не скри възмущението си от тежката атмосфера и напрежението, и подчерта, че е пристигнал да почете паметта и делото на участниците в съпротивата срещу „Възродителния процес“ и комунистическия режим така, както са го правили в годините назад и неговите предшественици.

Тук съм като дипломат и като брат, нека да не обръщаме събитието в политическо, бъде добри и ме оставете да ви поздравя, подчерта той. Когато отправи персонална благодарност към кмета Юмер за поканата да посети Джебел, тълпите отново се развикаха и засвириха.

Карадайъ: ДПС има готовност за предсрочни избори, но няма да ги предизвика

"Ако е необходимо за постигане на сигурност и стабилност в страната да се отиде на предсрочни избори, ДПС има готовност и ще участва в ...

България е най-близкият приятел на Турция, така ще продължи и занапред. България е пълноправен член на ЕС и НАТО, ние сме по пътя към присъединяването ни към европейското семейство, имаме общо бъдеще и еднакви пътища. Турция днес е 16-та по сила икономика в света, инвестициите на турския бизнес за 2014 г. и 2015 г. надхвърлиха 15 млрд. долара в 5-те континента. За съжаление, в България те са много по-малко, отколкото ние желаем. Но младите хора се изнасят, държавата губи работната си сила, а инвестициите идват там, където има хора. Нека заедно да помислим защо това е така“, призова дипломатът и изрази възмущение от честите скандирания, и със строг тон настоя да бъде оставен да довърши словото си.

През това време групата около Лютви Местан стоеше заклещена между трибуната и елита на ДПС, окупирал стълбите, нямаше политически послания. Такива обаче извика лидерът Мустафа Карадайъ, който поведе партийния поток към близката чешма, издигната в памет на борците за правата и свободите. Имате един специален поздрав от най-специалния човек, основателя на ДПС Ахмед Доган, започна той и извиси дрезгав глас, за да надвика песните на турската звезда Бурджу Гюнеш, когато уредбите вдигнаха децибелите до критични нива.

„Някои хора на власт се опитаха да ни попречат да дойдем в Джебел, но ние сме тук, никой не може да ни спре, нито да ни раздели. Правата и свободите са темелите на демокрацията и никой – нито отвътре, нито отвън, не може да ни противопостави и разедини. За съжаление, отново някои от трибуната на парламента ни пращат извън родината ни, с езика на омразата се опитват да скрият политическата си импотентност. Затова, в името на стабилността и сигурността на страната, трябва час по-скоро да отидем на предсрочни избори, защото без ДПС няма стабилност и сигурност в родината ни. Както днес в Джебел се разбра какво е ДПС, така ще стане ясно и на възможно по-скорошните избори“, настоя Карадайъ.

Той извика още, че предателите нямат място в ДПС, в политиката и в храма на демокрацията. Затова по-бързо на избори, призова разпалено новоизбраният председател на ДПС. Невиждано краткият партиен митинг приключи с пуснати на свобода бели гълъби от Карадайъ, евродепутатката Филиз Хюсменова и заместника му Хасан Азис, който е и кмет на Кърджали.

После групата се отправи на срещи с хората в градчето, а утре ще отиде на подобна проява в село Бял извор до Ардино. Не стана ясно къде се оттеглиха Лютви Местан, Бахри Юмер, посланикът и гостите от Турция. Сблъсъци нямаше.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика