Кметът на Кюстендил: За 2-3 седмици коронавирусът може да се пресече, ако се спазва стриктно карантинният период

4112
Кметът на Кюстендил: За 2-3 седмици коронавирусът може да се пресече, ако се спазва стриктно карантинният период
Снимка: Actualno.com/ДжулияАндонова

За две-три седмици коронавирусът може да се пресече, ако се спазва стриктно карантинният, тоест рисковият период, според кмета на Кюстендил Петър Паунов.

Там действа координационен механизъм по карантината, изграден между общината, МВР и РЗИ.

Отложиха Световната купа по художествена гимнастика в София

Световната купа по художествена гимнастика в София, която трябваше да се проведе от 10-12 април, няма да се проведе заради въведеното в...

„Всички декларации, които постъпват от „Гранична полиция“, РЗИ ги предава на нас. В деня веднага - в 22 часа вечерта най-късно, сме на адреса, на който има човек под карантина. Той подписва декларация, че ще я спазва. По селата за това следят кметове, кметски наместници. Хората също сигнализират. Дали сме телефони за контакти - всеки, видял човек, който трябва да бъде под карантина и не я спазва, незабавно ни уведомява“, посочи Паунов.

Според него този механизъм не е нещо съществено, но е ефективно.

„Четирима италианци, които бяха дошли директно от летището в цеховете. Беше ни подаден сигнал. Това са технолози в една от обувните фабрики. Пристигнали са като хора, които следят качеството на производството – само, че без да спазват необходимите мерки. Веднага ги издирихме на място, взеха им проби за коронавирус. Те са под карантина, вероятно може би ще си заминат. Имаше и един наш съгражданин, пристигнал от Италия, който си беше позволил да си купи хляб в едно от селата. Веднага се свързахме с него, подписа декларация. Днес за два случая също имахме сигнали. Веднага разследвахме. Единият, слава Богу, се оказа без притеснения. Другата дама е пристигнала от Франция. Въпреки това, вероятно и тя ще е в карантинен период, за да не притеснява околните. Действаме човешки, етично“, каза още градоначалникът.

Към днешна дата в община Кюстендил са карантинирани 59 души. На първия от тях днес му изтича карантинният срок.

"Колкото е необходимо“ - така отговори Паунов на въпрос каква част от екипа му работят по този проблем  и допълни, че това са работещите в социални дейности най-вече и звеното по охрана, което е в комуникация с органите на МВР.

Китай изпрати експерти и медицинска помощ в Италия

Девет китайски експерти и няколко тона медицинска помощ са пристигнали със специален полет за Италия, за да помогнат на страната да се ...

В общината с проблема плътно  са се заели зам.-кметът по социалните въпроси, който е в непрекъсната връзка със заместник-началника на ОД на МВР и с ръководството на РЗИ, и служителите от социалните дейности.

„Хората за нашата община, когато погледнем анкетните карти и ги сортираме, там са декларирали адрес, на който ще се каратинират. Веднага се свързваме с тях и проверяваме дали се спазва карантината. Оправомощаваме на място човек, който да следи дали тя се спазва. Проверяваме дали са контактни с други лица. Ако има такива - и тях поставяме под карантина, за да има необходимото спокойствие. Ако имат нужда от някакви продукти, а са готови да спазват карантината, сме готови да им окажем помощ“, допълни градоначалникът.

В Кюстендил още миналата седмица са затворени спортните и културните комплекси. Автобусите от градския транспорт на всеки час се дезинфекцират, автогарата, поликлиниките, сградите на общината, данъчните служби – навсякъде, се дезинфекцира, където е предписано.

„Бог да ни пази, но и ние трябва да направим всичко необходимо“, подчерта кметът.

ОЩЕ: Ето противоепидемичните мерки, които здравното министерство обяви

Сериозни нарушения на карантината в Пловдивско, връщат нарушителите с полиция

13 случая за нарушение на карантината са регистрирани в Пловдивско. Това стана ясно след срещата на кризисния щаб в Областната управа. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЮСТЕНДИЛ:

Слана и лед в Кюстендилско

Защо наричат Кюстендил "градът на изворите"?

Стотици глоби за неправилно паркиране в Кюстендилско

Кметът на Кюстендил: След 6 години блокаж до края на 2024 г. ще имаме нов общ градоустройствен план

Кюстендил посреща над 1500 участници от маскарадни групи в Първия национален маскараден фестивал „Джамала“ 2024 г. (СНИМКИ)

Кюстендил въведе "синя зона"

В Кюстендил одобриха новата заплата на кмета

Шест обекта в Кюстендил с осигурено финансиране за догодина

Новият кмет на Кюстендил: Открих скрити дългове за 6 млн. лв (ВИДЕО)

Денков освободи зам.-областния управител на Кюстендил Кристиян Иванчов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com