Кюстендил почете жертвите на сръбския погром в Босилеградско

3144
Кюстендил почете жертвите на сръбския погром в Босилеградско
Снимка: БГНЕС

Рангел Гергинов, Славе и Йосиф Цветкови, Янаки Стоилков, Антон и Заре Янкови, Петрун Стоянов, Иванко Стаменков, Йордан Василков, Стоимен Божков и още 22-ма други жертви на сръбския погром отпреди един век в Босилеградско бяха почетени със заупокойна панихида днес след обяд в Кюстендил, предаде БГНЕС.

С панихида в храмът „Успение Богородчино”, поднасяне на венец и цветя на паметника на „13-ти Рилски полк”/Булаирци-б.р./ и възпоменателна вечер, в Кюстендил днес бе почетена паметта на жертвите на сръбския погром в Босилеград от 15-16 май 1917 г. „Вечна им памят”, каза отецът, отслужил панихидата.

Организатори на днешното възпоменание бяха Община Кюстендил, Регионален исторически музей, Граждански комитет “Западни покрайнини” и КИЦ —Босилеград

На панихидата, отслужена в катедралния храм „Успение Богородично” присъстваха кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, директорът на Регионален исторически музей Валентин Дебочички, председателят на КИЦ – Босилеград Иван Николов, гости от Босилеград и София, потомци на жертвите от сръбския погром.

По време на панихидата отецът припомни имената на 32-та от Босилеградско, загинали в „черния” за България 15 и 16 май 1917 г.

„Събрали сме по един тъжен повод. Изтичат последните часове на погрома в Босилеградско. Едно събитие от преди век, което е оставило кървавата си следа в тялото Майка България. Намираме се в катедралната църква „Свето Успение Богородично” – Кюстендил, катедралата на първия избран български екзарх – Иларион Кюстендилски, който е бил духовен наставник и на Босилеградския край, като част от Кюстендилската епархия. Днес се прекланяме пред паметта на тези мъченици, покосени от насилника предвождан от Коста Печанац, преминал с огън и меч през техните села и отнел живота на над 30 души”, каза историкът от Регионалния исторически музей Ангел Джонев.

„Историята е един процес с отложено действие във времето. Тези събития по някакъв начин предопределят съдбата на българското малцинство за десетилетия напред, включително и днес”, каза председателят на КИЦ-Босилеград Иван Николов.

При поднасянето на венеца пред паметника „Булаир” на загиналите кюстендилци във войните за национално освобождение, директорът на РИМ-Кюстендил Валентин Дебочички обяви минута мълчание в памет на мъчениците от Босилеградско.

След поднасянето на венеца и цветята, в музея „Килийно училище” се състоя възпоменателна вечер, бе подредена и фотоизложба. Преди 100 години, на 15-16 май 1917 г., чета, ръководена от сръбския поручик Коста Печанац опустошава Босилеградския край, което е характеризирано като военно престъпление. Първоначално паравоенното формирование атакува жп линията Ниш-Скопие при гара Ристовац и избива ранени български и германски войници в една санитарна композиция, както и бежанци от Македония. След това около 200-250 четници предвождани от Печанац проникват в довоенните предели на Царство България. Четата навлиза в Босилеградския край и последователно преминава през селата Горна Любата и Долна Любата.

В двете села са заклани и разстреляни 25 души, сред тях и деца. Изнасилени са и няколко жени. Част от жертвите са подложени на жестоки изтезания преди да бъдат убити. Четниците се отдават на плячкосване, грабежи и палежи на къщи. Унищожава се движимо и недвижимо имущество. Достигайки Босилеград, четниците го подлагат на повсеместен грабеж и палеж. Убити са четирима възрастни, а две деца са изгорени живи в къщите си, защото другите са предупредени да избягат. След това четниците се насочват към селата Долна Лисина и Горна Лисина, където също убиват изпречилите се на пътя им селяни, палят се много къщи. Последователно преминават през селата Топли дол и Долна Ръжана, където продължават пъкленото си дело. Българските военни части реагират бавно, отпор дават въоръжени местни селяни. При първото съприкосновение със сборна рота от Кюстендил четниците бързо отстъпват и се оттеглят във вътрешността на Сърбия. В резултат на този разбойнически поход са убити 32 души, изгорени 2 деца, унищожено е имуществото на 317 домакинства.

Населението на Кюстендилска област продължава да намалява и застарява

Населението на Кюстендилска област продължава да намалява и застарява. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил Дание...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЮСТЕНДИЛ:

Стотици глоби за неправилно паркиране в Кюстендилско

Кметът на Кюстендил: След 6 години блокаж до края на 2024 г. ще имаме нов общ градоустройствен план

Кюстендил посреща над 1500 участници от маскарадни групи в Първия национален маскараден фестивал „Джамала“ 2024 г. (СНИМКИ)

Кюстендил въведе "синя зона"

В Кюстендил одобриха новата заплата на кмета

Шест обекта в Кюстендил с осигурено финансиране за догодина

Новият кмет на Кюстендил: Открих скрити дългове за 6 млн. лв (ВИДЕО)

Денков освободи зам.-областния управител на Кюстендил Кристиян Иванчов

Кметовете на ГЕРБ в Кюстендил и Дупница слизат от власт

Цял квартал и 25 кооперации без вода в Кюстендил

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com