Лукарски обяви, че ще се търсят възможности за подпомагане на бизнеса в Кюстендил по европрограми

2726
Лукарски обяви, че ще се търсят възможности за подпомагане на бизнеса в Кюстендил по европрограми
Снимка: БГНЕС

"Кюстендил има възможност да се развива в областта на леката и преработваща промишленост, балнео и спа туризма и земеделието". Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски вчера на среща с бизнеса и обществеността в Кюстендил, организирана от кмета на града Петър Паунов.

Министър Лукарски отбеляза, че фирмите от Югозападния регион са ощетени по отношение на прага за подпомагане по новата Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 (ОПИК), което се дължи на недоброто защитаване на интересите на региона пред Европейската комисия при воденето на преговорите от предишното правителство.

Лукарски: Няма как проблемите в Гърция да не се отразят на България

Няма как да не се отрази на българската икономика казусът Гърция. Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски пред БНТ. По д...

Той съобщи, че заедно с вицепремиера Томислав Дончев в момента водят разговори с ЕК за промяна в ниския процент на европейско съфинансиране за проекти в региона и компенсирането му с допълнителни бонуси за фирмите при кандидатстване по ОПИК.

„Освен това се търсят възможности за осигуряване на бързи и нисколихвени кредити за фирмите от Югозапада по новата Оперативна програма „Инициатива за малки и средни предприятия“, съобщи министър Лукарски. На срещата бяха представени приоритетите на правителството за икономическото развитие на региона.

Той посочи, че за привличане на повече чуждестранни инвестиции в Кюстендил може да се създаде индустриална зона, каквито вече има в София, Русе, Видин, Бургас и др. „Не виждам защо Кюстендил, който е близо до две граници да не бъде притегателен център за инвестиции в области като машиностроенето и производството на компоненти за автомобилната индустрия“, отбеляза министър Лукарски. Той гарантира, че привличането на чуждестранни компании в Кюстендил ще е сред приоритетите и на Българска агенция за инвестиции.

 

Лукарски: България е остров на икономическа стабилност на Балканите

Каквото и да се случва в Гърция, то е доста показателно за това какво може да се разиграе като сценарий, когато не се следва финансоват...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com