Обрушват и поставят мрежи на опасния скат на пътя за Рилския манастир

2450
Обрушват и поставят мрежи на опасния скат на пътя за Рилския манастир
Снимка: БГНЕС

Аварийни дейности се предприемат за укрепване ската на пътя Рила-Рилски манастир, където има две свлачища, предаде БГНЕС.

За целта алпинисти ще обрушат ската, след което ще бъдат поставени високоякостни мрежи. Ще бъде изградена и подпорна стена срещу падащи камъни.

Свлачището по пътя към Рилския манастир още е активно

Лошото време активизира свлачища в Югозападна България. Пътят за Рилския манастир е частично затрупан от скална маса. В сряда вечерта...

Всички тези дейности ще се извършат след стабилизиране на времето и последващото засушаване. От двете свлачища при 27-и километър на три пъти през последните 36 ч. се срутват скали и дървета, движението се извършва в една лента. Тази сутрин е имало две срутвания на скална маса-в 5 и 7 часа, които затворих а пътя до разчистването му.

Двете свлачища се намират на 30-на метра едно след друго. По-опасно е второто - това от страната на Светата рилска обител. То възникна само месеци след рехабилитирането на пътя, който бе открит за местните избори през есента на 2015 г.

Тогава в участъка бе изградена едва 30-сантиметра висока подпорна стена. След появилото се първо срутище, тя бе надградена до 1.50 метра с камъни, но и тя вече е затрупана от свлеклите се от ската скални късове и дървета.

Съвсем вероятно е двете свлачища де се съединят, тъй като между тях има скален откос, висок над 10 метра, който видимо се е напукал.

Свлачище блокира изцяло пътя към Рилския манастир

Заради обилните валежи тази нощ свлачище затвори пътя за Рилския манастир, предаде БГНЕС. Камъни и пясък са се изсипали на пътя на око...

Поставянето на високоякостни мрежи ще бъде както при укрепването на два ската на Е-79 в Югозапада - този при с. Мурсалево и при Османска чешма в Кресненското дефиле.

Предприемат се аварийни дейности за укрепване на ската при 27-ми км на път ІІІ-107 Пастра - Рилски манастир, съобщиха от АПИ. Причина за срутването на скална маса са дъждове, които паднаха в района, продължаващи и през деня, както и започналите срутищни процеси от интензивното снеготопене и обилните валежи през март и април т. г., довели до значително преовлажняване на терени с голям наклон в близост до пътя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЮСТЕНДИЛ:

Слана и лед в Кюстендилско

Защо наричат Кюстендил "градът на изворите"?

Стотици глоби за неправилно паркиране в Кюстендилско

Кметът на Кюстендил: След 6 години блокаж до края на 2024 г. ще имаме нов общ градоустройствен план

Кюстендил посреща над 1500 участници от маскарадни групи в Първия национален маскараден фестивал „Джамала“ 2024 г. (СНИМКИ)

Кюстендил въведе "синя зона"

В Кюстендил одобриха новата заплата на кмета

Шест обекта в Кюстендил с осигурено финансиране за догодина

Новият кмет на Кюстендил: Открих скрити дългове за 6 млн. лв (ВИДЕО)

Денков освободи зам.-областния управител на Кюстендил Кристиян Иванчов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com