Председателят на ловешката лекарска колегия подаде оставка заради починалото бебе в Тетевен

13827
Председателят на ловешката лекарска колегия подаде оставка заради починалото бебе в Тетевен
Снимка: Thinkstock

Д-р Радослав Иванов - председател на лекарската колегия в Ловеч подаде оставка, заради случая с бебето, което почина в Плевен малко след раждането си в Тетевенската болница, съобщи БНР.

Причината за оставката му е решението на етичната комисия към колегията, че водилата раждането д-р Нина Байчева е действала професионално.

Родилното отделение в Тетевен окончателно затвори врати

Родилното отделение в Тетевен окончателно затвори врати след напускането на няколко лекари. Пациентките от общината ще могат да се леку...

"Като председател поне аз трябва да поема отговорност и подавам молбата си за оставка. След като никой друг не я поема, аз искам да я поема, тъй като смятам, мое лично убеждение е, че има нарушения и тези взаимоотношения, които демонстрира докторката, която е водила раждането, противоречат на доста точки от Кодекса по професионална етика и би трябвало да има и наказания", категоричен е д-р Иванов.

Припомняме, че според Етичната комисия към Регионалната колегия на Българския лекарски съюз в Ловеч, обвинената за смъртта на новороденото дете в тетевенската болница лекарка, не е действала злонамерено и не е нарушила професионалната етика.

Очакваше се комисията да отнеме лекарските права на д-р Нина Байчева. Според доклада на агенция "Медицински одит" бебето, което се е родило на 22 април в болницата в Тетевен и починало два дни по-късно в плевенската болница, е било с тежки травми от раждането.

На своето заседание етичната комисия се е запознала с доклада на Агенция "Медицински одит", становището на родилката и е изслушала д-р Нина Байчева, съобщи председателят на регионалната колегия д-р Радослав Иванов, който обобщи и становището на комисията.

Шарков: Вярвам, че БЛС ще отнеме правата на лекарката от Тетевен

Реалната алтернатива е била да се направи цезарово сечение, а не висок форцепс. Имало е и натискане на корема на родилката – т.на...

"Д-р Байчева е действала според своите професионални знания и дългогодишен опит, стремейки се като всеки лекар акушер-гинеколог да завърши успешно раждането. Поведението и действията на д-р Байчева не са били злонамерени и не нарушават нито един член от Кодекса по професионална етика на БЛС", посочи д-р Иванов.

Тогава той допълни, че на заседанието на Етичната комисия не е обсъждан въпросът за евентуалното отнемане на лекарските права на д-р Нина Байчава.

Самата тя не пожела да коментира доклада на Агенция "Медицински одит", според който има тежки нарушения при воденето на раждането и приложените методи.

Каквото трябва тука съм свършила. Няма да давам никакви извинения, каза по-рано д-р Байчева.

Медицинският одит: Лекарите в Тетевен са допуснали фатални грешки

На дежурния лекар в тетевенската болница, при който почина детенце при раждане, е образувано административно наказателно производство...

Прокуратурата в Ловеч продължава следствените действия по случая.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Ловеч