Първият вкаран в затвора магистрат ще излежи 3 години в затвора в Ловеч

7351
Първият вкаран в затвора магистрат ще излежи 3 години в затвора в Ловеч
Снимка: Getty Images/Guliver

Бившият прокурор от Районна прокуратура - Шумен Румен Пенев ще изтърпи 3-годишната си ефективна присъда по обвинение в получаване на подкуп. Той е бил задържан за изпълнение на наказанието му лишаване от свобода.

Задържането е станало вчера около 21,30 часа. Днес ще бъде конвоиран в затвора Ловеч, където ще изтърпи присъдата си, съобщава БГНЕС.

Затворник наръгал надзирател в опит да избяга от Централния софийски затвор

В Централния софийски затвор затворник се е опитал да избяга, като по пътя си е наръгал надзирател. "Информацията за наръгания от затв...

Делото приключва три години и половина след зрелищния арест на Пенев в центъра на Шумен. Според обвинението през октомври 2011 г. прокурорът е поискал подкуп от 25 000 лева от адвокат Найден Николов. Всичко тръгва от клиент на Николов - Денчо Денев, който се оплакал в прокуратурата заради спор с адвоката за дължим хонорар. В резултат на жалбата, срещу Николов било образувано производство за документна измама.

Румен Пенев беше осъден за търговия с влияние – престъпление по чл.304Б ал.1 от НК. Той е признат за виновен в това, че през месец октомври 2011 г. в гр. Шумен е поискал дар - сумата от 25 000 лева и на 13 януари 2012 г. е приел сумата от 21 000 лева, която не му се следва, за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностно лице във връзка със службата му, а именно прокурор от Районна прокуратура -Шумен, за да не повдигне същият обвинение и прекрати наблюдавано от него досъдебно производство.

Наказанието ще се изтърпи при първоначален общ режим, в затворническо общежитие от открит тип.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Ловеч