Сдружение "Курортен комплекс Чифлика": Кметът на Троян може, но не иска да реши проблема с водата

12284
Сдружение "Курортен комплекс Чифлика": Кметът на Троян може, но не иска да реши проблема с водата
Снимка: Facebook

Actualno.com дава право на отговор на Сдружение "Курортен комплекс Чифлика" във връзка с материал на медията ни от 27.02.2019 г. Според Сдружението кметът на Троян Донка Михайлова по никакъв начин не е "безсилна" в разрешаването на дългогодишния проблем с преноса на вода от "частно ВиК" към хотели в района и само "липсата й на желание за разрешаването му" е причина той да съществува и до днес. Публикуваме отговора без редакторска намеса:

Когато един политик е безсилен и не може да се справи с проблеми, които са в неговата компетентност, това означава 2 неща - или не иска или няма потенциал за заеманата позиция. Има разбира се и трети вариант - да е подкупен и поради тази причина да не може да направи нищо, но третата причина ще я изключим.

В отговорите на г-жа Михайлова - кмет на община Троян се казва, че решението не можело да дойде от днес за утре. Ако година и половина са от днес за утре, то темповете за решаване на проблеми на кмета г-жа Михайлова са подобни на тези на охлюв.

Освен това г-жа Михайлова чака прокуратурата да реши въпроса. По-скоро г-жа Михайлова не иска да реши проблема, няма воля. Защо ?- всеки сам може да си отговори.

Г-жа Михайлова отново препраща към мъртвородени минали идеи за захранване от река Бели Осъм при положение, че община Троян има разрешително от 2009 г. за водоползване на друг воден обект в к.к.Чифлик. Разрешително, което общината грижливо е крила години наред. Разрешително, което, ако г-жа Михайлова беше оповестила и започнала профилактиката на водопреносното трасе, водоснабдяването в к.к. Чифлик като проблем щеше да е забравена история. Но г-жа Михайлова няма желание. От декември 2018 г. сме се обърнали към нея и председателя на Общинския съвет в гр. Троян с молба за предвиждане на средства в бюджета за 2019 г. за рехабилитация на трасето. До ден днешен/ вече 3 месеца/ нямаме отговор. Нещо повече - устно имаме уверението на председателя на Общинския съвет, че няма да бъде включено нашето искане, нито г-жа Михайлова ще предприеме каквито и да било мерки през 2019 г. по рехабилитацията на водопреносната мрежа.

Всички трябва да са наясно, че г-жа Михайлова не иска решение на проблема, неините служители винаги са препращали хората към договор с фирма ДАД ООД. Това е обществена тайна.

Лъжа е, че това е доброволно решение на фирмите. Те са били оставени през годините без изход, защото общината в лицето на всичките кметове не са имали желанието да се разреши проблема по друг законен начин.

Ние и общината и лично г-жа Михайлова от юли месец 2017 г. получихме много отговори и всичките сочеха решение на проблема в общината. Отговорът на тогавашния министър г-н Нанков/ който се цитира/ е един от многото. Но г-жа Михайлова не предприе нищо. Не случайно тя избягва журналистите, които искат да й зададат въпроси. Тя не може да отговори честно без да обясни как за 1 година и половина и преди това още 6 г. не е направила нищо за разрешаването на този проблем, който и според нея датира от 20 години. Тя няма да може логично да обясни своето бездействие или нещо повече своето пренебрежително отношение - декларирайки многократно, че това не е проблем на общината, а проблем на договорни отношения между фирми. Нищо, че всички институции казват, че схемата е незаконна.

Г-жа Михайлова се оправдава с чакането на решение от прокуратурата, дали водопреносната система е частна или общинска. Ако в една община кметът няма информация за собствеността на отделните имоти, които се намират на негова територия - то това е кмет, който или се преструва, че не знае или не иска да знае, за да не реши даден проблем. Както е казано, когато не искаш да направиш нещо - причини много, а когато искаш - пътища много.

Отговорът на г-н Нанков от юли 2017 пред народното събрание е категорично ясен:„Съгласно българското законодателство е недопустимо, отново дебело подчертавам: недопустимо е да се изгражда самостоятелна частна инфраструктура за предоставяне на ВиК-услуги, какъвто случай има в момента“. Също така министър Нанков каза от трибуната на народното събрание, че ВиК системите на територията на к.к Чифлик са само и единствено публично-общинска собственост, управлявана от общинския съвет на община Троян.

Колко пъти повдигнахте въпрос за проблема пред общинския съвет г-жо Михайлова?

Нито веднъж. Защо не кажете как стигнахте до ПУП на к.к. Чифлик ? Защо не обяснихте, че това не се случи по Ваше желание, а против Вашето желание, след посещение на членове на сдружението на общинския съвет с отворени писма - молба за помощ, към всеки един от общинските съветници.

За нас няма съмнение, че г-жа Михайлова е кмет само за определени хора или групи от хора. Въпреки ежегодните данъци/данък сгради, такса смет и туристическа такса/, които плащаме в хазната на община Троян, к.к. Чифлик през последните 10 години не е получил нито лев от бюджета на общината. Състоянието на курорта е като на селище след преживени бомбардировки - разбита настилка, течащи води по улиците, липса на добро осветление, на указателни табелки, на озеленяване и тротоари, няма и така необходимата детска площадка. Но там няма избиратели!

Почти 8 години бездействие са повече от достатъчни и показателни за Вашето управление. Бездействието трябва да спре! Време е да спре!

От Actualno.com отново ще потърсим г-жа Донка Михайлова, за да отговори на твърденията на Сдружение "Курортен комплекс Чифлика".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛОВЕЧ:

Община Тетевен ще получи финансиране от МРРБ за още два проекта

Пролетен концерт и базар в Тетевен по случай Лазаровден и Цветница

В Тетевен се проведе VIII-то издание на фестивала „Здравей, здраве“

Училище в община Тетевен отбеляза своя патронен празник

Кметът на Тетевен: Проблем за общините е неосъвременената правна рамка

Кметът на Тетевен взе участие във Форума за икономическото, социалното и териториалното сближаване

Кметът на Тетевен награди участниците в Международния конкурс "С очите си видях бедата"

Кметът на Тетевен подписа споразумение с МРРБ за подмяна на водоснабдителната мрежа в града

Демонстрации, базар и изложба съпроводиха Европейските дни на художествените занаяти в Тетевен

Община Тетевен ще се включи в деветото издание на Европейски дни на художествените занаяти - 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Ловеч