Удължиха срока за подмяна на уличното осветление в Ловеч и Дойренци

1666
Удължиха срока за подмяна на уличното осветление в Ловеч и Дойренци
Снимка: Община Ловеч

На 12.09.2022 г. в Министерство на енергетиката Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова и Заместник-министърът на енергетиката Ива Петрова подписаха анекс към Административния договор за безвъзмездна финансова помощ по проект „Енергийно ефективна модернизация на селищните системи за външно изкуствено осветление на гр. Ловеч и с. Дойренци, община Ловеч“, сключен по Програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност“, финансирана от Норвежкия финансов механизъм.

С анекса се удължава срока на договора от 18 на 25 месеца, за да се гарантират успешното приключване на дейностите по програмата, част от които е и проектът на Община Ловеч за подмяна на осветителните тела и изграждане на фотоволтаична система за производство на електроенергия за собствени нужди.

На срещата присъства и министърът на енергетиката Росен Христов.

„Проектът се изпълнява в изключително подходящ момент, защото енергийната ситуация в цялата страна на прага на зимата е притеснителна“, коментира кметът Корнелия Маринова.

Тя запозна министър Росен Христов с напредъка по проекта, като акцентира на свършеното до момента – подменени са около 75 % от осветителните тела в гр. Ловеч, монтирани са 50 % от таблата за управление на уличното осветление и са доставени елементите, необходими за монтажа на фотоволтаичната централа. Корнелия Маринова благодари на министъра за бързата реакция за изготвянето и подписването на анекса, в резултат на което срокът на договора се удължава до цялостната реализация на проекта.

На събитието присъстваха още и кметовете на Сандански, Русе, Смолян и Велико Търново, които също разписаха анекси по Норвежката програма. Министър Христов сподели, че в утежнената ситуация с доставката на горива е добре общините да се насочат към използването на собствени геотермални източници, както и да оптимизират своето потребление.

Проект „Енергийно ефективна модернизация на селищните системи за външно изкуствено осветление на гр. Ловеч и с. Дойренци, община Ловеч“ цели да изпълни следните мерки за енергийна ефективност:

Втора обучителна академия на BASE за местни предприемачи стартира в Ловеч

Втора обучителна академия на Бизнес Академия за стартиращи предприемачи (BASE), предназначена за местния бизнес, ще стартира в Ловеч на...

- замяна на съществуващите конвенционални улични и паркови осветителни тела в гр. Ловеч и с. Дойренци с високоефективни LED осветители;

- въвеждане на автоматизирана система за централизирано управление и мониторинг на уличното осветление;

- въвеждане на мерки за използване на енергия от възобновяеми енергийни източници чрез монтаж на фотоволтаична система за производство на електроенергия за собствени нужди.

След подписването на анекса, дейностите по Норвежката програма в община Ловеч ще приключат на 14 април 2023 г., като прогнозите са тя да доведе до над 80 % обща икономия на електрическа енергия за улично осветление, както и да намали драстично емисиите на СО2.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛОВЕЧ:

Кметът на Тетевен взе участие във Форума за икономическото, социалното и териториалното сближаване

Кметът на Тетевен награди участниците в Международния конкурс "С очите си видях бедата"

Кметът на Тетевен подписа споразумение с МРРБ за подмяна на водоснабдителната мрежа в града

Демонстрации, базар и изложба съпроводиха Европейските дни на художествените занаяти в Тетевен

Община Тетевен ще се включи в деветото издание на Европейски дни на художествените занаяти - 2024

Училището „Сава Младенов“ в Тетевен отбеляза 115-та си годишнина (СНИМКИ)

Направил им забележка: В Ловешко ученици нападнаха възрастен мъж

В Тетевен се проведе обучение на педагози от детските градини и училищата

Проведоха се практическа тренировка и учение на тема „Действия на общинския щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия и съставните части на ЕСС при възникване на земетресение“

Държавата предоставя свой имот за приют за кучета в Ловеч

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Ловеч